Александар Раковић: Нови црногорски идентитет нема садржај, одвајање Црне Горе привремено

Др Александар Раковић, виши научни сарадник на Институту за новију историју Србије и уредник сајта Српска земља Црна Гора, иначе дугогодишњи сарадник Нове српске демократије, гостујући у „Живој истини“ оцјењује да је, након обнављања државности на референдуму 2006. Црна Гора изгубила свој традиционални, српски идентитет.

Др Александар Раковић

„Проблем, уствари, црногорског идентитета је тај што нема садржај“- каже Раковић.

Раковић сматра како постоји „океан“ доказа да је српство историјски идентитет Црногораца и да су сви Петровићи били Срби. Неприхватљиво му је објашњење да је српство у Црној Гори вјерска одредница, друго име за православље и тврди да су „Црногорац и Србин синоними“.

За Раковића је Подгоричка скупштина била легална и легитимна, негира да је одржана у окупираној Црној Гори, под паском српских бајонета, како се то наводи у извјештају грофа де Салиса, британског изасланика и Роланда Трија, представника САД.

Истиче да је краљ Никола, заправо, био највећи заговорник уједињења Црне Горе и Србије, само што је видио себе на челу те државе.

Раковић, ипак, из онога што се након дешавало након тзв. Подгоричке скупштине извлачи закључак да, када опет дође вријеме за обједињавање српства, треба сачувати државност Републике Српске и Црне Горе. А, да ће тај тренутак доћи, Раковић вјерује и на основу ријечи које му је казао академик Милорад Екмечић:

„Свако отцјепљење Црне Горе биће само привремено“.

Извор: Антена М

(ИН4С, 10. 12. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар