Војислав М. Станојчић: Народним посланицима нема ко да одговори

Стиче се утисак да право на постављање питања најчешће користе посланици опозиције, док су они из редова владајуће коалиције обично презадовољни радом Владе и не показују жељу да више сазнају о томе како ће се реаговати на разне потешкоће у привреди и другим областима, или шта ће се предузимати ради побољшања односа са другим земљама… Питања су, дакле, постављена и сви су могли да их чују. Једини недостатак је у томе што нису познати одговори

Скупштина Србије (Извор: Н1)

Мада на први поглед делује као незанимљиво и напорно штиво, није наодмет узети у руке Устав наше републике. Можда ћемо се пријатно изненадити кад прочитамо његов 51. члан, после чега ћемо осетити задовољство што се неко ко води државне послове, сетио и нас, обичних грађана и дословце написао:

„Свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања дужна су да то право поштују.” И још: „Свако има право на приступ подацима који су у поседу државних органа и организација којима су поверена јавна овлашћења, у складу са законом.”

Ништа, дакле, лепше и једноставније. Сазнаћете оно што вас интересује а питање је од ширег, јавног значаја.

Неопходно је само да га поставите на правом месту и правој особи која зна на њега одговор и да затим сачекате да вам она, поштујући Уставно начело, одговори. Изненадићете се, међутим, кад схватите да је све знатно сложеније него што вам се чинило на први поглед и да су веома мали, боље речени никакви, изгледи да сазнате оно „на што имате право”. Покушајте, рецимо, да се обавестите о судбини „Фантома из Савамале”, јесу ли похапшени атентатори на Вучића или како се додељују средства за рад многобројним невладиним организацијама у Србији, па ћете се начекати и заборавити шта сте уопште питали док вам не стигне (а ни то није извесно) одговор како се случај „Фантома” још испитује, подаци о финансирању невладиноваца још прикупљају и сређују, а да случај атентата тек што није решен.

А да не бисте почели да мислите како сте изложени некаквој посебној дискриминацији, најбоље ће вам помоћи сазнање о томе како пролазе народни посланици у Скупштини Србије. Они, наиме, такође, као и сви грађани наше земље, имају права да постављају питања од општег значаја и који, разуме се, као и сви други грађани имају право да на њих добију одговоре. Чак би се могло рећи да је то њихово право још јаче него обичног грађанина, онога ко није посланик. Ако опет за тренутак погледамо Устав, у њему ћемо наћи члан 99. у коме пише да Народна скупштина бира Владу, надзире њен рад и одлучује о престанку мандата Владе и министара. То, несумњиво, подразумева право посланика да министрима и премијерки постављају питања која би им помогла да боље оцене њихов рад и стекну потпунији увид у њихове намере.

Стиче се, ипак, утисак да право на постављање питања најчешће користе посланици опозиције, док су они из редова владајуће коалиције обично презадовољни радом Владе и не показују жељу да више сазнају о томе како ће се реаговати на разне потешкоће у привреди и другим областима, или шта ће се предузимати ради побољшања односа са другим земљама… Њих, рецимо, не интересује ни да ли има повода за сумњу када се уносни послови додељују без расписивања конкурса особама за које се зна да су у блиским рођачким или пријатељским односима са високим државним званичницима

Оваква и слична питања чују се само из редова опозиције. Како се о њима у медијима увек говори и пише то је и јавност – истина посредно – обавештена о питањима од општег значаја.

Она су, дакле, постављена и сви су могли да их чују. Једини недостатак је у томе што нису познати одговори. Нема их. Негде су се загубили или их уопште није ни било. Што наводи на закључак како су пред грађанима Србије несавладиве тешкоће да остварују своје право из 51. члана Устава „да буду истинито, потпуно и правовремено обавештавани о питањима од општег значаја”.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

Оставите коментар