Патријарх Кирил осудио филм „Матилда”: Уметничка фикција и лаж су различите ствари

(Православие.ру, 13. 10. 2017)

У Русији већ дуже време се форсира јавна полемика око филма Матилда” који је намерно пласиран на 100 годишњицу Октобарске револуције и даје, по оцени епископа јегорјевског Тихона (Шевкунова), лажну слику Цара Страстотрепца Николаја Другог. Тим поводом више се пута оглашавао и митрополит Иларион (Алфејев), а ових дана је и сам Свјатејши патријарх Кирил изнео јасну осуду филма са вишекратном изреченом поруком да историјски јубилеји не треба да се користе за изазивање друштвене смутње. Отуда чуди да су неки наши „ревнитељски сајтови”, баш „Матилду” нашли као повод да најгрубљим речима нападну свештеноначалије сестринске Руске цркве.

Овде се доноси извод из говора Његове Светости патријарха московског и све Руси великог господина Кирила на заседању Високог црквеног савета у Москви 12. октобра 2017.

А. Ж./Поуке

Патријарх Кирил: Уметничка фикција и лаж су различите ствари

Отварајући састанак Високог црквеног савета, предстојатељ Руске православне цркве у уводном излагању је поделио размишљања о револуционарним догађајима пре 100 година, њиховој савременој рецепцији и могућности објективне процене чињеница руске историје.

“Историја јесте веома погодан идеолошки основ за спекулације, стварање различитих митова – и националних и антинационалних – истакао је у свом говору Његова Светост Патријарх Кирил. – Када се ради о историји веома је лако дати злонамерна и лукава тумачења, чак и у малим стварима. Али за искреног човека, лажи и злоћа су незамисливи. Како се поставити? Настојите да будете савесни када се бавите чињеницама. Избегавајте шпекулације. Нарочито претпоставке које не само да су лажне, већ су у стању да повреде велики број људи, као што се десило са још неприказаним, али већ познатим филмом. “

“Догађаји из двадесетог века, за многе људе представљају и даље крварење рана“ – рекао је патријарх – „Царских Страстотрепаца, мноштва нових мученика и исповедника вере, стотине хиљада живота, уништеног духовног наслеђа, протеривања интелектуалне елите нације у иностранство … Нажалост, ове горко странице наше прошлости данас су често предмет шпекулације, укључујући и оне на уметничком нивоу. Уметник има право на уметничку фикцију. Али уметничка фантастика и лажи су две различите ствари. Уметничка фантазија јесте драматуршка могућност и као таква повећава интересовање гледалаца за историјске чињенице. Лаж није драматургија. Лагање грубо искривљава историјску стварност и намерно доводи у заблуду људе. То је лежало, то је била основа пропаганде која је увукла наш народ у револуционарни хаос, а потом у многоструку патњу. “

“Надамо се да ће сва наша сећања на догађаје из недавне прошлости – укључујући и уметничка – подстаћи помирење изнад свега, а да неће да буду извор нових раздора и грађанског сукоба, изговор за вређање нечијих осећања и вредности. Сви смо – верници и атеисти, уметници и неуметници, конзервативци и либерали – упућени на то да живимо у једној држави, у једном друштву и водимо рачуна о интегритету тог друштва и личном интегритету свакога од нас”, рекао је Његова Светост Патријарх.

Превод с руског језика: А. Ж.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Поуке)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. “Догађаји из двадесетог века, за многе људе представљају и даље крварење рана“ – рекао је патријарх – „Царских Страстотрепаца, мноштва нових мученика и исповедника вере, стотине хиљада живота, уништеног духовног наслеђа, протеривања интелектуалне елите нације у иностранство … „. Патријарху Кирилу и повећању веродостојности његовог излагања не би шкодило ако би тих „стотине хиљада живота, уништеног духовног наслеђа, протеривања интелектуалне елите нације у иностранство …“ мало помножио са неколико десетака пута?

Оставите коментар