САД излазе из Унеска

ВАШИНГТОН, ПАРИЗ – Амерички Стејт департмент саопштио је данас да се САД од 31. децембра повлаче из Унеска, а из агенције УН за културу и образовање изражено је „дубоко жаљење” поводом те одлуке, преноси Ројтерс.

Фото: Википедија

„Одлуку није било лако донети и она одражава забринутост САД због све већих неизмирених обавеза у Унеску, потребе за реформисањем из основа ове организације и сталне пристрасности у Унеску усмерене против Израела”, наведено је из Стејт департмента.

У саопштењу стоји и да ће САД настојати да „да буду и даље ангажоване… како земља нечланица са статусом посматрача како би допринеле америчким ставовима, перспективама и експертизом”.

У име Унеска реакцију на потез Вашингтона упутила је генерална директорка те организације Ирина Бокова.

„Након што сам примила званично обавештење државног секретара САД Рекса Тилерсона, као генерална директорка Унеска желим да изразим дубоко жаљење због одлуке САД да се повуку из Унеска”, саопштила је Бокова.

Она је додала да одлука САД представља „губитак за мултилатерализам и целокупну УН породицу”.

Ројтерс подсећа да су САД значајна смањиле буџетска давања за Унеско 2011. у знак протеста због одлуке о додељивању пуноправног чланства Палестинцима.

(Танјуг/Политика, 12. 10. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Могли би да оставе Индијанце у УНЕСКУ, иначе Америка нема шта да понуди.

Оставите коментар