Ознаке

, , , , ,

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј, за „Новости”, о најави дијалога. Уздамо се и у Русе да ће нам помоћи да вратимо наше

Патријарх Иринеј на свечаности код Лознице (Фото: В. М.)

Верујем да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник. Изјавио је ово у суботу, ексклузивно за „Новости”, патријарх српски Иринеј, одговарајући, током прославе седам векова манастира Троноша, на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решењу косовског питања. Поглавар Српске православне цркве каже и да се уздамо у Русију да ће нам помоћи да сачувамо оно што је увек наше било.

– Наша трагедија и наш проблем јесте то што се народ није вратио. Прво решење и највећи задатак јесте вратити што већи број људи прогнаних с Косова и Метохије – рекао је патријарх Иринеј.

У проповеди после свете архијерејске литургије поводом седам векова Троноше, манастира код Лознице, задужбине Немањића, и канонизације некадашњег архимандрита ове богомоље Стефана Јовановића, патријарх Иринеј је нагласио: – Никада нисмо, чини ми се, толико страдали као у нашем времену, почевши од стратишта у Јасеновцу и Јадовну из прошлог рата, па све до Косова и преко Косова, где смо својом крвљу и својим костима цементирали ову земљу.

– И данас патимо и страдамо, али је наша велика нада у име Божје да нас неће оставити под условом да ми не оставимо Господа – подвукао је поглавар СПЦ.

Патријарх је нагласио да Господ неће оставити ни наше мученичко Косово.

– Неће Господ оставити ту највећу светињу, заливену сву крвљу светомученика у толиким светима и светињама – рекао је српски патријарх. – Неће Господ дозволити да падну у руке некрста, који све чини да руши и пали, и не зна шта је историја и духовно наслеђe. Таквом народу таква блага не могу бити дата на чување.

ПРИМЕР НАШЕ СВЕТИЊЕ

Патријарх је рекао да је велика радост, срећа и благо манастир Троноша.

– Троноша је пример наших светиња, које су прошле кроз најтеже године, деценије и векове, као својеврсни сведоци историје – рекао је патријарх. – Нема код нас велике и мале светиње, јер су све наше светиње велике. Турско ропство није било ни пет дана, ни пет година, већ петсто година. Благодарећи нашим светињама, нашим архиепископима, нашим свештеницама и монаштву, у најтежим временима, сачували смо веру своју, душу рода свога.

Владимир Митрић

(Вечерње новости, 16. 9. 2017)

Зорана Михајловић: Очекујем од СПЦ да не врши притисак на Вучића

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила ја да очекује да Српска православна црква буде партнер током унутрашњег дијалога о Косову, као и да пре почетка разговора не врши притисак на председника Србије Александра Вучића

Зорана Михајловић је изразила очекивање да ће нова фаза дијалога о Косову, током које ће председник Вучић разговарати са свим најзначајнијим институцијама и појединцима, донети једну нову политику, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе.

Зорана Михајловић (архивска фотографија)

„У тим разговорима очекујем да ће Српска православна црква, као вековни чувар нашег народа и културе на Косову, бити добар партнер и да ће својим утицајем истински помоћи у успостављању нове врсте дијалога између Срба и Албанаца. Очекујем и да не врше притисак пре почетка разговора о Косову на председника Србије Александра Вучића“, истиче се у саопштењу.

Михајловићева је додала да су све досадашње политике довеле до тога да је Косово све даље од Србије.

„Зато нам је потребна нова, мудра и рационална политика коју ће спроводити председник Србије Александар Вучић и Влада Србије“, истакла је Михајловићева.

У саопштењу се напомиње да је Србији потребна нова политика која за циљ има бољи живот наших сународника на Косову, политику заштите наше културне и верске баштине, очување економских интереса и помирења са албанским народом.

(РТС, 17. 9. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Advertisements