Осиромашени уранијум и радиоактивна контаминација у Ираку

Објављене епидемиолошке студије у Басри доказале су јасну повезаност између излагања осиромашеним уранијумом и вишеструком повећању малигнитета, урођених деформација, и различитих деформитета међу становништвом у областима контаминираним осиромашеним уранијумом

Области Ирака бомбардоване осиромашеним уранијумом током 2003.

Обим разарања проузрокован оружјем са осиромашеним уранијумом (ОУ) коришћеним против Ирака током ратова на челу са САД је историјски преседан у савременом вођењу рата. Неизмерива штета од компликација проузрокованих коришћењем тако радиоактивног и отровног оружја на природну средину и људско становништво је повећано услед намерног прикривања, негирања и погрешних информација објављених у Пентагону о количини, карактеристикама и обиму територије на којој је ово оружје коришћено, пише у уводу своје обимне студије коју је урадио проф. Суад Ал-Азави из Ирака. Он цитира преко 50 извештаја, медицинских истраживања и других докумената који доказују опсег овог злочина.

Локације повишене радиоактивности због ОУ 

Професор Ал-Азави свој рад закључује у неколико тачака:

  1. САД и УК су непрекидно користили оружје с осиромашеним уранијумом против становништва и природне околине Ирака од 1991. до данас.
  2. Окупационе снаге су намерно негирале и прикривале врсте, локације и количину ОУ пројектила који су коришћени у Ираку, да би спречиле мере које су могле умањити здравствену штету цивилима проузроковану излагању кумулативним дозама ових загађивача.
  3. Окупационе снаге су забраниле међународним организацијама као што су UNEP и WHO да изврше било какво истраживање не би ли детектовали контаминацију ОУ и оцениле ризик и мере чишћења као што је учињено у Србији и на Косову.
  4. Забрана саопштавања било какве статистике у вези са жртвама од стране министарства здравља владе постављене од окупационих власти у Ираку након његове окупације је још један злочин са намером да се прикрије број људских жртава повезаних с окупацијом Ирака.
  5. Истраживачки програми мерења на терену несумњиво доказују постојање радиоактивне контаминације повезане с ОУ на већини територије Ирака (осим северног дела Курдистана).
  6. Објављене епидемиолошке студије у Басри доказале су јасну повезаност између излагања ОУ и вишеструком повећању малигнитета, урођених деформација, и различитих деформитета међу становништвом у областима контаминираним ОУ.
  7. Друге патолошке и хематолошке студије указују на постојање хромозомских и ДНК аберација и абнормалности код ветерана Заливског рата у Ираку 1991. Друге студије су доказале његов утицај на смањење активности људског имуног система код изложених особа.
  8. Намерно континуирано коришћење ОУ против људи и природне средине у Ираку је злочин против човечности због његовог несумњивог штетног здравственог утицаја на цивиле далеко после војних операција. Присутна контаминација ОУ у околини је сталан извор излагања цивилног становништва, и може се сматрати систематичним нападом на цивиле за време сваке пешчане олује контаминиране ОУ на ове градове.

Цео текст на енглеском прочитајте ОВДЕ

Опрема: Стање ствари

(Стражњи дућан, 23. 8. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар