Bloomberg: Руска жетва ће ове године превазићи совјетски рекорд у приносу жита  

(Bloomberg, 21. 8. 2017)

Четврт века после пропасти СССР-а, руски ратари су најзад спремни да потуку рекорд у производњи жита којег су постигли усеви ове земље совјетског доба.

И усев жита и усев кукуруза ће бити виши него икад, најавило је Про-зерно.

Процене ће се можда повећати јер напредује жетва у Сибиру.

Ове године ће жетва досегнути целих 130,7 милиона метричких тона житних и кукурузних усева, рекао је Владимир Петриченко, директор московске аналитике Про-зерно. То ће изгурати производњу 2,6 посто више од ранијег врхунца из 1978. године, уочи совјетске инвазије на Авганистан под влашћу Леонида Брежњева.

 

Ратари ће згрнути више пшенице и кукуруза него икада раније, а род јечма ће бити највећи од 2008. године, показује Про-зерно. Прорачуни могу да буду и већи, јер Сибир жање више жита, рекао је Петриченко телефоном.

Напросто, прорачуни за кукуруз су порасли јер су кише подстакле раст у европским деловима земље, у поређењу са сушним условима који су оштетили усеве САД и Канаде. Ова предност је утврдила позицију Русије као овогодишњег врхунског произвођача. И министарство пољопривреде САД очекује се да ће она бити најмоћнији извозник жита сезоне 2017-2018. године.

„Пшеница чак може да постигне 85 милиона тона“ рекао је Петриченко. „То ће бити горња граница.“

Процене главних руских усева (Про-зерно)

  • 80 милиона тона пшенице
  • 19 милиона тона јечма
  • 16,3 милиона тона кукуруза

Аутор: Anatoly Medetsky

Са енглеског посрбио и текст опремио: Душан Ковачев

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

2 replies

  1. Зар не би требало да се једнако производи пшеница, соја и кукуруз, ради плодореда? Да ли овакав скромнији род кукуруза и непомињање соје указују на неразвијено или екстензивно сточарство? (немам ништа против екстензивног сточарства, само напред!)

  2. Паде ми на памет: можда је Русија мало хладна за соју и кукуруз?

Оставите коментар