Слободан Милић: Отимање или Западна филозофија зла

Запад је огрезао у неморал и биједу људског духа и не видим како ће се спасти. Да бисмо сачували нашу самобитност у најцрњем положају у који смо се нашли морамо да се држимо морала Марка Миљанова, народних пјесама и прича и да нам увијек традиција свијетли и буде путоказ пред очима

Слободан Милић

На свим цивилизацијским достигнућима и тековинама Запада кроз вјекове преовладава и доминантну улогу има ОТИМАЊЕ. То њихово проклетство осјетили су велики број народа широм несрећне Земље. Уздуж и попријеко. Крваво, потцјењивачки и понижавајуће. Осјетили су силу и охолост.

Не може ми бити јасно никако феномен отимачког духа – а изгледа да су њему све подредили – који произилази из велике културе и демократије, којима су нам лажно пумпали главе. А наше празне главе примале ту страшну лаж. Они једноставно размишљају да је према слaбим и малим народима све дозвољено.

Ако посматрамо развојни пут отимачког духа он је у Европи био увријежен и дубоко укоријењен још прије Колумба. Колумбо је своје галије са морнарима и храном попунио отимачком урођеном одликом као и отимачким моралом. Све више ми је јасније да је Колумбо мање славио откриће Индије (мислио је да је открио Индију) а више нова поља за пљачке и отимања. Можемо да мислимо како су срећни били он и морнари када су им се указала разна богатства од миришљавих зачина, банана и осталог непознатог воћа и посластица од сребра и злата. Зар не убијаше и не рушише многе градове зато?

Ту је почео и нашао погодно тло отимачки дух, ту се развио и почео да шири добијајући и достижући невјероватне размјере. Нема стопе у Америци гдје је ступила њихова стопа а да је била хришћанска и цивилизацијска.

Када данас разматрам тај огромни распон од Колумба до наше Иване Шпановић, то је нешто застрашујуће и непојмљиво.

Ивана Шпановић

Да не кажете како преувеличавам и измишљам морамо се подсјетити само ствари којима су испуњени велики западни музеји. Када би вратили експонате које су опљачкали народима по свијету и пренијели код себе остале би празне грађевине музејске. Пирамиде могу да захвале својим тешким каменим блоковима а данас би и оне чамиле и тавориле негдје по западним прдопољинама. Лажни европски дух би се шепурио и дувао показујући без стида туђе творевине духа.

Замислите како се осјећа Грк када дође на примјер у Лувр и мора да плати улазницу да би видио тековине своје грчке цивилизације како чаме у самоћи музејских одаја. Да ли може бити страшније ствари од ове. Могу ли ти западни дух и морал, који су за мене увијек били лажни, једном одлуче и да отето врате. Мало могрен! Они кажу сваком своје.

Они и данас настављају стари наук отимања разних богатстава и територија свуда по свијету. Сјетимо се Кувајта, Фокланда, Косова и Метохије и фашистичког модерног поробљавања ширењем НАТО пакта и америчке силне самовоље. Шта су Румунија, Пољска, Бугарска… колоније. Земље које су добровољно прихватиле колонијални јарам.

Овдје готово да заборавим и нашег пливача Чавића а његову златну медаљу окачили на Флипсове груди.

Ја сам пред прошлу Олимпијаду објавио текст под насловом Фашизмом по руским спортистима. Наслов треба да гласи Фашизмом по православним спортистима.

На крају, да завршим да је запад огрезао у неморал и биједу људског духа и не видим како ће се спасити. Сви полажемо наде у Трампа који је неоспорно моралан и поштен али још немоћан пред неморалом и лажима који су се таложили од Кенедија од њега.

Да бисмо сачували нашу самобитност у најцрњем положају у који смо се нашли морамо да се држимо морала Марка Миљанова, народних пјесама и прича и да нам увијек традиција свијетли и буде путоказ пред очима.

Такмичарка која је примила нашу медаљу ако има зрнце морала никада не може бити срећна. Гледаће на њу као на нешто туђе. Уосталом, срећна јој била. А судије, проклети били по сто пута.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С, 17. 8. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар