Цетиње: Изгласан улазак Црне Горе у НАТО

Присталице опозиције на Цетињу запалили НАТО заставу

ЦЕТИЊЕ – Скупштина Црне Горе једногласно је данас, са 46 гласова, усвојила Предлог закона о потврђивању Северноатлантског уговора, којим се обезбеђују услови за приступање Црне Горе НАТО савезу.

Седница црногорске скупштине на Цетињу (Фото: Влада ЦГ)

Осим владајуће коалиције, учлањење Црне Горе у НАТО подржали су и посланици Социјалдемократске партије (СДП), који су једини, од опозиционих партија, присуствовали седници парламента на Цетињу, преноси РТЦГ.

Паралелно са одржавањем седнице парламента, Демократски фронт (ДФ) је организовао протест због одлуке да се, мимо референдума, донесе одлука о чланству Црне Горе у НАТО.

Они су поручили и да неће признати одлуку парламента.

Председник владе Душко Марковић казао је на почетку расправе да скупштина данас има историјску привилегију да донесе одлуку која ће се памтити док буде Црне Горе и Црногораца.

„Оваква одлука се нигде осим на Цетињу није могла донети”, саопштио је Марковић.

Присталице Демократског фронта на Цетињу запалили НАТО заставу

ПОДГОРИЦА – Део опозиције, који се противи доношењу одлуке о прикључењу Црне Горе у парламенту, предвођени опозиционим Демократским фронтом, одржао је данас на Цетињу протест.

Протест је одржан уочи почетка седнице парламента и завршен је без већих инцидената. Присталице ДФ су том приликом запалиле заставу НАТО.

Како су пренели црногорски медији, највећи инцидент догодио се када су се протестанти разилазили, а група младића их је засула каменица, па је интервенисала полиција.

Протест је завршен обраћањем једног од лидера ДФ и председника Нове српске демократије Андрије Мандића који је рекао да се данас у Скупштини потписује анексија Црне Горе.

Присталице опозиције спалиле заставу НАТО  (Принтскрин: РТЦГ)

„Али ми смо се окупили да би поручили да не пристајемо на ову издају. Они су издали све што су могли издати и данас са овог места поручујемо да ћемо поништити ову одлуку чим се за то створе услови”, поручио је Мандић.

Он је казао да у ЦГ нема ниједног Србина који би гласао за НАТО.

Мандић је позвао опозицију да им се придруже у даљој борби против режима.

Председник ПзП-а Небојша Медојевић казао је да је овај режим окупирао ЦГ.

Он је оптужио полицију да није дозволила „аутобусима са слободним људима да дођу на Цетиње”.

„Али проћи ће и ова издаја. Глас народа је глас Бога и ми смо стога да се изађе на референдум. Тешко томе председнику који се боји свог народа”, поручио је Медојевић.

Чедомир Јовановић: Одлука Црне Горе мора бити путоказ Србији

Либерално демократска партија честита грађанима Црне Горе на одлуци којом је данас и званично потврђено приступање те земље НАТО-у, изјавио је председник те странке Чедомир Јовановић и оценио је да таква политика „мора бити путоказ и Србији”.

„Храбра идеја о уласку Црне Горе у НАТО представља израз политике која мора бити путоказ и Србији, која још увек своје спољнополитичке приортитете не може јасно да одреди”, наводи се у саопштењу.

Јовановић оцењује да Србија не сме остати „изоловано острво”, окружена земљама НАТО, већ се у савезу са њим мора борити против глобалних опасности и носити са изазовима са којима је човечанство суочено.

„ЛДП верује да се у српском друштву што пре мора отворити дијалог о предностима приступања Србије НАТО и да се морају представити користи од таквог једног чина, а не тровати људе причом о непријатељству које треба да гајимо са онима од којих пресудно зависи наша будућност”, пише у саопштењу.

Јовановић је додао да стабилност, добри односи са суседима и чвршће повезивање са земљама Западне Европе немају алтернативу у временима када се погоршавају околности у свету и прети се ратовима, посебно у земљама где су пре само две деценије окончани сукоби који су однели стотине хиљада живота и учинили наш регион „буретом барута” чије су се границе плаћале људским животима.

„Црна Гора је одабиром свог пута показала да се одлуке о томе где једна држава треба да иде, пре свега, доносе у договору са друштвом, које мора разумети да се не може бити неутралан и да је то најскупља политичка одлука”, наводи се у саопштењу.

(Танјуг/Политика, 28. 4. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Чудна ми чуда, гомила сатрапа и кортеша изгласала да ће се убудуће осећати боље под окупацијом.

Оставите коментар