Ознаке

, , , ,

Владимир Коларић

После избегавања да пружи отворену подршку Марин Лепен на председничким изборима у Француској, изјава председника РФ Путина, приликом сусрета са српским премијером Вучићем, о томе да је уверен како ће избори у Србији бити „спроведени на високом нивоу“ и да „жели успех садашњој власти“ оправдано могу бити схваћени као подршка Вучићу у кандидатури за председника.

У Србији је, међу Вучићевим противницима, који свакако доминирају на интелектуалној сцени и на друштвеним мрежама, ова изјава позитивно примљена само од оних који у њој виде потврду ауторитарне природе оба режима, односно лидера. С друге стране, панику оних који поново говоре о по ко зна којој по реду „руској издаји“, лако је неутрализовати очигледним аргументом да Русија, као и свака држава, води политику у складу са сопственим интересима, и да, на крају крајева, ни Путин ни Руси неће бити ти који ће изабрати Вучића за председника Србије, него српски бирачи.

Русија у овом тренутку своје одлуке доводи под великим притиском хибридног рата који против ње воде интервенционистичко-хегемонистичке транснационалне елите са упориштем у англосаксонским империјалним структурама.

Структура моћи и систем одлучивања који руководе Руском Федерацијом су веома сложени и треба имати на уму да су кључне, нарочито спољнополитичке одлуке, резултат бројних компромиса, при чему је главни курс руске државне стратегије у највећој мери усмерен ка капиталистичкој модернизацији друштва, државне управе и економског система.

Србија свакако није у најужем кругу руских виталних интереса, и Русија својим деловањем на Балкану не жели кључно да угрози своје односе са Европом, посебно Немачком, према којој англосаксонске силе поново активирају претњу операцијом „Гладио“, као инструментом одржавања контролисаног хаоса.

Ни руске ни српске елите још нису формулисале дугорочну политичко-идеолошку, али ни културно-цивилизацијску платформу која би трајно и несумњиво усагласила њихове интересе и развојне тежње. Док Русија, кроз бројне од државе подржане и врло компетентне експертске групе, чини озбиљне кораке у том смеру, у Србији као да тако нешто још није ни на помолу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Владимира Коларића)

Advertisements