Маја Гојковић: Зарад стабилности Србије Скупштина паузира до завршетка председничких избора

Пола сата после почетка прве седнице пролећног заседања Скупштине Србије Маја Гојковић, председница парламента, прогласила је паузу, како је објаснила, ради консултација са шефовима посланичких група и саветовања у влади, где је у међувремену позвана. Она је посланицима првобитно рекла да ће накнадно бити обавештени о наставку седнице, да би после консултација саопштила да ће, „ради стабилности Србије, седница бити настављена после председничких избора”. Овакву одлуку опозиционари су најоштрије осудили, прогласивши је за укидање парламента и ућуткивање опозиције у предстојећој изборној кампањи.

Маја Гојковић, председница Скупштине Србије (Фото: Фонет)

Маја Гојковић, председница Скупштине Србије (Фото: Фонет)

За пола сата рада посланици нису успели да усвоје ни дневни ред, изјаснили су се тек о предлозима за хитан поступак, а онда је Гојковићева саопштила да одређује паузу на захтев шефова свих посланичких група владајуће коалиције ради одржавања консултација са њима и саветовања у влади.

Гојковићева није дала ни детаљније објашњење, ни наговештај кад би седница могла да буде настављена, што је опозицију наљутило. Одмах су се пронеле информације да седница неће бити настављена до окончања избора. Овакав епилог свечаног почетка пролећног заседања, уз гарду и химну „Боже правде”, није се могао наслутити, тврдила је опозиција.

Међутим, оно што се могло чути из незваничних извора о току седнице скупштинског колегијума, која је одржана пре почетка седнице парламента, наговештавало је овакав развој догађаја. Како се сазнаје, на колегијуму је, између осталог, било разговора и о начину рада парламента и предлога да се дебате не користе за предизборну кампању. Међутим, ту није било сагласја. Један од предлога био је да се дозволе реплике које би могле да трају 20 минута и да се после тога настави расправа по тачки дневног реда. То се није свидело готово никоме, па се истицало да се не може одредити некоме кад ће да реплицира. Колегијум је завршен практично без неког договора.

Кад је Гојковићева одредила паузу, сви опозиционари су пожурили пред новинаре да осуде овакав гест, потпуно уверени да до завршетка избора седница неће бити настављена. Сви су, такође, истакли да је објашњење Гојковићеве да даје паузу због одласка у владу понижавање парламента, да је то недопустиво, да се све чини како се не би чуо ниједан други глас осим Вучићевог, што је, како су говорили, увод у изборну крађу. Одлуку Гојковићеве да седница заиста буде настављена после избора најоштрије су осудили, назвавши је скандалом.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, рекао је да је ово је још један удар на скупштину и увод у личну диктатуру премијера Александра Вучића и изборну крађу. „Вучић жели да у изборној кампањи постоји само он, а да други кандидати за председника нестану”, казао је Обрадовић, који је одлуку председнице скупштине видео као „доказ њеног слугеранског односа према Вучићу, али и доказ да је по налогу Вучића укинула парламент”.

За Сашу Радуловића, лидера ДЈБ-а, „ово је покушај да се спречи расправа и да се онемогуће посланици да постављају посланичка питања”. Радуловић је скупштински колегијум назвао фарсом, рекавши да је Гојковићева на њему „прикривеним речима покушала да каже да скупштина неће радити”. Радуловић је опет позвао премијера да поднесе оставку јер је „неприхватљиво да у трку за председника иде са те позиције”. Он је паузу до окончања избора назвао скандалом, кукавичјим чином и, практично, увођењем ванредног стања.

Марко Ђуришић, шеф посланичке групе СДС–НСП, оценио је: „Овим се укида критика и изражавање другачијих ставова. Ово се не може назвати демократским друштвом.”

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да су и претходне власти покушавале да ућуткају опозицију током изборне кампање, али да су то платиле на изборима. Јовановић је нагласио: „Власт треба да зна да се тишина највише чује и да је гурање парламента на друштвену маргину прескупо. Све што се десило само иде у прилог дефиницији Србије као потпуно хаотичне земље.”

Критикујући „паузирање” парламента, Војислав Шешељ, лидер СРС-а, рекао је да би парламент требало распустити и расписати и ванредне парламентарне изборе. Према његовим речима, ванредни парламентарни избори су потребни због заоштрене политичке ситуације у земљи. „Ако се сада не одрже, мораће да се одрже следеће године”, додао је.

Санда Рашковић Ивић, шефица посланичке групе НС – Покрет за спас Србије, све што се дешавало окарактерисала је као настојање власти да „један једини микрофон узме опозицији” и уништавање државе. Она је казала: „Подсећамо на краљевину Луја Четрнаестог, где Вучић каже – Држава, то сам ја.”

Према речима, Зорана Живковића, лидера Нове странке, ово је „потпуна деградација институција”, а Александар Вучић се понаша као да је парламент његова „прћија” и „дедовина”.

Ђорђе Милићевић, шеф посланичке групе СПС-а, казао је да парламент функционише, да је владајућа већина, која је обавила консултације, сматрала да је важно наћи равнотежу између онога што парламент треба да настави да ради, а да се на другој страни омогући потенцијалним председничким кандидатима да то буду.

Гојковићева: Желим да сачувам достојанствo парламента

„Одлучила сам да седница буде настављена после избора, јер желим да сачувам достојанство парламента и демократију”, рекла је Маја Гојковић, његова председница, објашњавајући новинарима зашто је прогласила паузу у заседању.

Она је казала да је одлуку донела зарад политичке стабилности и додала: „Очигледно је да сам донела добар закључак, то се види по ономе што је уследило, а то су ревије конференција за штампу и изјаве појединих шефова посланичких група, који су, при том, износили неистине. Лично ме је срамота од свега што сам чула на свој и на рачун парламента.”

Гојковићева је говорила о томе шта се све догађало до коначне одлуке да се седница настави после избора: „Сазвала сам прву седницу редовног заседања у 2017. години и заказала је у складу са Уставом и Законом о Народној скупштини са предлогом дневног реда са 12 тачака, одлучила сам и да одржим колегијум пре седнице, а на мој предлог разговарали смо о томе како да организујемо рад скупштине и за време одржавања и после расписивања председничких избора. Неколико шефова посланичких група затражило је и појединачне састанке. Одредила сам паузу и то је очигледно било добро.”

Одговарајући на новинарско питање може ли Саша Јанковић да буде председнички кандидат, будући да скупштина неће моћи да усвоји његову оставку, Гојковићева је казала да о томе није размишљала и додала: „Моје је да поступам по уставу и закону. Дао је оставку, на њему је да размишља о томе, а он одавно није заштитник грађана.”

Сутра се у 13 часова расписују председнички избори

Председница српског парламента Маја Гојковић рекла је новинарима да ће сутра у 13 часова расписати председничке изборе. Она није хтела да каже датум одржавања избора, рекавши да ће то саопштити сутра.

Пометња због стола

Малу пометњу у парламенту изазвало је постављање стола и столице, што је протумачено као знак да ће Маја Гојковић расписати изборе. На столу је на тренутак стављена и икебана, али је све потом уклоњено. Како се испоставило, то је била само проба за данашњи чин.

Оставка Саше Јанковића увршћена у дневни ред

Оставка Саше Јанковића на функцију заштитника грађана увршћена је у дневни ред прве седнице пролећног заседања српског парламента. Јанковић је поднео оставку 7. фебруара, када је и објавио да ће се кандидовати за председника Србије, а за стављање оставке на дневни ред гласао је 151 посланик, нико није био ни против, ни уздржан, док 40 посланика није гласало.

Мирјана Чекеревац

(Политика, 1. 3. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар