Ознаке

, ,

Римски папа је изјавио да се истовремено може веровати и у Бога и у теорију „Великог праска“, који је био почетак универзума и из кога је настао живот. Он је ово рекао у разговору с члановима Папске академије наука, пише „The Independent“.

papa-ind

Понтиф је признао да читајући библијске стихове о стварању света „ми ризикујемо да Бога замислимо као неког мађионичара са чаробним штапићем, који је био у стању да учини све, али да то није тако“.[1]

„Велики прасак, као, у наше време, најпризнатија концепција о постанку универзума, не противуречи божанској интервенцији Творца, већ, шта више, потребује то“, – рекао је папа Франциско[2].

Римокатоличка „црква“, која је много пута у историји стицала репутацију антинаучности, прелази у нову фазу свог развоја. Францискови погледи су слични погледима папе Јована Павла II, који је 1996. године најпре устврдио да је теорија еволуције више од хипотезе, а касније да је она „ефектно доказана чињеница“.

Ове Францискови речи експерти су већ оценили као „крај псеудо теоријама креационизма и интелигентног дизајна“, које је активно заступао његов претходник Бенедикт XVI. Пређашњи папа је изјављивао да он не подржава креационистичке погледе на постанак живота и теорију „интелигентног дизајна универзума“, већ је себе називао припадником „теистичке еволуције“ – учења према којем је природу и човека Бог створио путем еволуције.

По материјалу са: dsnews.ua
Превод и приређивање: Борба за веру
Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 3. 2. 2017)

________________________

[1] Прим. СС: Реч је о нешто старијем тексту лондонског „Индипендента“ (28. 10. 2014). Доносимо и енглеску верзију папиних речи:
“When we read about Creation in Genesis, we run the risk of imagining God was a magician, with a magic wand able to do everything. But that is not so,” Francis said.

[2] Прим. СС: На сајту „Борба за веру“ папу зову „Фрањо“.

Advertisements