Дејли мирор: Арапско насеље у Босни за треће и четврте жене богатих шеика

Крајем прошлог месеца, лондонски „Дејли мирор” објавио је репортажу о једном необичном насељу у близини Тарчина у Босни. У 160 луксузних кућа живе и одгајају своје потомке треће и четврте жене богатих шеика.

pay-town-in-bosnia-can-only-be-owned-by-muslim-women

Насеље су изградили инвеститори са Блиског истока на земљи коју је, како пише у огласима, „Алах обдарио лепотом”. Овде је званични језик арапски, а локално становништво може да уђе у њега само као послуга или задужено за одношење смећа.

Цене кућа, чија је продаја оглашавана само у Кувајту, биле су за блискоисточне појмове веома јефтине и кретале су се између 133.300 и 142.417 фунти.

pay-town-in-bosnia-can-only-be-owned-by-muslim-women-1

Комплекс окружен високим зидовима чува јако обезбеђење, а једини повремени посетиоци су мужеви ових жена.

Један агент за продају ових кућа изјавио је локалним медијима како власници не желе да имају додира са локалним становништвом. Они имају своју традицију када је реч о одевању, понашању или молитви и не желе да их ико посматра.

Инвеститори предвиђају да удвоструче број кућа овог приватног насеља.

pay-town-in-bosnia-can-only-be-owned-by-muslim-women-2

Локални медији критиковали су регионалне власти што су странцима продале део територије, на коју локално становништво може да уђе само као помоћна радна снага.

Било је и организованих протеста лецима са фотографијом жене у бурци и поруком: „Одлазите!”

Један апотекар из околине, који се слаже са протестом, рекао је новинарима: „Ми смо муслимани, али се молимо у кућама и џамијама, и живимо у секуларној држави. Они су друкчији од нас.”

pay-town-in-bosnia-can-only-be-owned-by-muslim-women-3

Ратоборни ислам био је све до ратова деведесетих година прошлог века стран босанским, углавном секуларним муслиманима, када су се плаћеници из арапских земаља придружили побуњеним босанским муслиманима које је предводио Алија Изетбеговић.

Знатан број ових бораца остао је да живи у Босни после рата, прихвата радикалну верзију ислама, против које је званична Босанска исламска заједница, и представља сталну стрепњу. Никада се не може предвидети тренутак када ће се спремно одазвати позиву на џихад.

За Стање ствари приредио и посрбио: Војислав М. Станојчић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading