Руси иницијатори Међународног удружења Светог Нектарија Егинског

ikona-sv-nektarije2Због великих чуда и исцељења у наше дане међу Грцима, Србима, Русима и другим народима која се преписују Светитељу Нектарију Егинском (1846-1920), Руси су у сарадњи са грчким манастиром Светог Нектарија на острву Егини уз благослов надлежног Митрополита Егине г. Јеротеја покренули иницијативу да се организује међународно православно друштво под називом: „Међународно Удружење Светог Нектарија Егинског“. Главни покретач овог Удружења јесте руски писац и члан Евроазијске телеакадемије г. Петар Казанцев који је писац књиге о Светитељу Нектарију на руском језику Иницијатива руског писца г. Петра објављена је уочи посете Председника Русије Владимира Путина Грчкој. Русија, такође, 2016. г. слави хиљаду година руског присуства на Светој Гори (Грчка). Што је повезано са Светим Нектаријем који је одлазио као млад монах на Свету Гору и учио се монашком животу, посебно је имао пријатеља у старцу Данилу Светогорцу и једном нашем српском монаху пореклом из Црне Горе кога су звали Мавровунион.

У Председништво Међународног Удружења Светог Нектарија Егинског од стране иницијатора Удружења које представља г. Петар поред представника Грчке и Руске Цркве предложен је за представника СПЦ протојереј-стафрофор Ненад Андрић из Ваљева, који је аутор две књиге о Светом Нектарију и вишегодишњи поклоник Егинског манастира. Предлог је како сазнајемо упућен Св. Синоду СПЦ и Патријарху српском Иринеју на одобрење.

Циљ Међународног Удружења Светог Нектарија Егинског како се наводи у писму Патријарху био би:

  1. Проучавање биографије (житија) Светог Нектарија, као и сакупљање вести и сведочанстава о чудесним исцељењима Светог;
  2. Објављивање књига на грчком, српском, руском и другим европским језицима о Светитељу;
  3. Организовање међународних изложби, конференција и др.; снимање филмова и друге делатности посвећене Светом Нектарију.

Значај Удружења

У обраћању Патријарху српском Иринеју како сазнајемо између осталог наводи се:

Ову идеју прихватају свештеници и лаици Српске и Руске Православне Цркве који гаје посебно поштовање према Светом Нектарију и спремни су да заједно са Грчком Црквом уложе напоре да православни људи из различитих земаља нађу утеху и уједине се у заједничкој молитви Светитељу.

Такође желим да кажем да ову идеју у начелу подржавају свештеници и лаици из Србије који поштују Светог Нектарија. Један од њих је протојереј-ставрофор Ненад Андрић, аутор књиге о Светом Нектарију на српском језику.

У вези са тим, Ваша Светости, молим Вас да дате благослов протојереју Ненаду Андрићу за његово учешће у организовању Међународног удружења Светог Нектарија Егинског и да му пружите помоћ и подршку у том раду.

Уверен сам да ће делатност овог Међународног удружења бити потребна и корисна не само за православце који се надају у заступништво Светог Нектарија, него и за развој веза међу православнима, за јачање пријатељских односа међу народима наших земаља.

С дубоким поштовањем,

Петар Казанцев, Писац, добитник Награде Савеза писаца Русије,

Добитник награде Фонда свехвалног апостола Андреја Првозваног, заслужни културни посленик Руске Федерације, академик Евроазијске телеакадемије Руске Федерације Е.А.Т.А

25. мај 2016. године 

Манастир светог Нектарија на Егини

Егинска монахиња и о. Ненад Андрић на Егини, Васкрс 2016.

Егинска монахиња и о. Ненад Андрић на Егини, Васкрс 2016.

Контактирали смо проту Ненада Андрића, који нам је потврдио да је са Егине где се налази тренутно г. Петар Казанцев добио мејл у којем га обеваштавају за организовање Удружења и да су упутили молбу Патријарху Иринеју и Св.Синоду СПЦ.

„Част ће ми бити да постанем део овог Удружења, које носи у својим идејама велику духовну и културну вредност за наш народ и јача сарадњу са Грцима и Русима. Наравно уколико то благослови Св. Архијерејски Синод СПЦ, Патријарх Иринеј и мој надлежни Епископ ваљевски Милутин, чијој Епархији припадам“, каже прота Ненад Андрић.

Уредништво друштвене странице Свети Нектарије Егински Чудотворац: https://www.facebook.com/svetinektarijeeginskicudotvorac


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7GDCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар