Православље живот вечни: Јеванђеље по Баху или О премијери филма митрополита Илариона (Алфејева)

По информацијама сајта Фонда Григория Богослова на дан Светог и Великог понедељка, 25. априла 2016. на ТВ каналу Култура“ биће премијерно приказан филм Јохан Себастиан Бах – композитор и богослов“. Аутор и водитељ митрополит Волоколамски Иларион (Алфејев) – познат и као композитор класичне музике и засигурно најистакнутији црквени дипломата“ у православном свету.

ya blog

У Свети и Велики понедељак сећамо се блаженог Јосифа. Поред успомене на Јосифа, старозаветног страдалника, служба овога дана посвећена је и проклетству смокве коју је Спаситељ због њене неплодности осудио да се осуши (Мт 21, 17-22; Мк 11, 19-26), а она је слика јеврејске синагоге која је Спаситеља предала на смрт.

Симболично или не, баш на тај свети дан, модерни заговорник екуменизмамитрополит Иларион, у свом синкретичком пориву настојаће да презентује како комбинује душевно и духовно, како би овим душепогубним пројектом“, нанео штету милионском духовном стаду. Како стоји у најави, филм почиње наступом самог митрополита, клавирским извођењем Прелиде“ из дела Добро темперовани клавир“ (оригинални наслов „Das Wohltemperirte Clavier. oder Praeludia, und Fugen durch alle Tone und Semitonia …“)

Након тога ће митрополит говорити о делима Јохана Себастијана Баха, са нагласком на њихов верски, теолошки садржај“. Међутим, православни би требало да знају да је Бах био римокатолик, а међу својима беше окаректарисан и као прави Латин“.

16-Mitropolit-Ilarion-je-studiПо основу религиозног садржаја“ ове јереси у више наврата огласили су се Свети Оци Православља. Наместо да у дубокој умној молитви, у тишини, скрушени стоје пред Богом, свесни своје безвредности, и покоре, римокатолици практикују сензуалност, занос, психички набој – и то стање приписују даровима Духа Светога.

Поређења ради Свети Оци наше Цркве сматрају прелешћу било какву врсту уобразиље, када се код верујућих појављују виђења (Господа, Богородице, Светитеља, некакве светлости и сл.), док Латини то сматрају нормалним и званично охрабрују. Код њих је ова појава природна, јер су одступањем од догми Свете Цркве широко отворили врата искривљеној духовности и лажном мистицизму. Могу ли се поистоветити истинска молитва код православних и дејство Светог Духа са оним што је прелeст и лажна мистика у западњака?

Осим тога, о каквом теолошком садржају “, говори митрополит Иларион ако посматрамо рад композитора Латина, који је писао музику за масе ?

Шта побуђује у души музика највећих композитора? Сањалаштво и занесеност, страстна душевна стања или незнабожачку опијеност овим светом.    

Архимандрит  Рафаил Карелин

 Господ је рекао: Очисти унутрашње и тада ће спољашње постати чисто“ (уп: Мт. 23,26). Световна уметност прља унутрашње, а спољашње постаје маска.

Једно од дела композитотра Алфејева је и Пасија по Матеју које сматрају јединственим у традицији руске духовне музике по томе што је засновано на специфичном споју црквене музике истока и запада: жанр пасије, облик фуге, као и руски, односно црквенословенски језик. Жанр пасије је на Западу развијан од читања јеванђеља током службе још у IV веку до протестантских пасија у XVII веку, од којих су најпознатије Бахове пасије као врхунац развоја жанра.

Поред тога, све православне, који су почели да траже код јеретика позитивна настројења“, промовишући неку личност и њено лажно учење, а све то лукаво прикривају теологијом, упозорава Св. Теодосије Кијевопечерски: Не треба такође, чеда, да се хвали туђа вера. Онај који хвали туђу веру, исто је као да хули на своју веру. Ако неко почне да хвали и своју и туђу, он је двоверац, близак јереси.“

Завршавамо речима светог Игњатија (Брјанчанинова) обраћајући се митрополиту Илариону (Алфејеву), ако већ не може да се одупре филокатолицизму и престане да саблажњава православни народ, нека послуша глас Светих Отаца: Не играјте се својим спасењем, не играјте се! Иначе ћете вечно плакати. Читајте Нови Завет и Свете Оце Православне Цркве (а не никаквих Тереза Авилских, Франциска Асишких и других безумника које њихова јеретичка црква сматра за свеце!) изучите код Светих Отаца Православне Цркве како треба правилно схватати Свето Писмо, какав живот, какве мисли и осећања доликују правом Хришћанину. Из Св. Писма и живе вере упознајте Христа и Хришћанство…“

Црквена музика – то је музика анђела. Многи свеци су били прослављени Богом, али је само оне који певају благословила Богородица и подарила им по новчић, како пише у житију преподобног Јована Кукузеља и преподобног Григорија Доместика. На небу певају анђели. Православље и сви хришћани певају у славу Божију. И Господ то хоће.

Старац Дионисије Игњат

Извор: inform-relig.ru , pravoslavie.ru

Припремила екипа Фб странице «Православље живот вечни»Categories: Преносимо

Tags: , ,

5 replies

 1. Bah nije bio rimokatolik, nego protestant. Informisite se.
  Uzgred, Serafim Rouz (anti-ekumenista i covjek svetog zivota, koji je puno ucinio za sirenje pravoslavlja na zapadu) je rekao da ga je upravo Bahova muzika vratila Hristu, nakon mladalackog lutanja i zanesenosti istocnjackim duhovnim tradicijama. Vise pravoslavnih duhovnika (od onih koji ne zaziru od kulture kao od djavola) koje sam sretao po srpskim manastirima su mi, nakon sto bih im rekao da sam muzicar, savjetovali da se ugledam na Baha i trudim se da slavim Boga muzikom, kao sto je on cinio.
  Bah bi na kraju svakog svog djela potpisivao “S.D.G” iliti “Soli Deo Gloria” sto bi znacilo “Samo u slavu Bozju”. On se sticajem okolnosti rodio u protestantskoj sredini, ali svako ko ga je slusao bez predrasuda zna da mu je srce bilo na mjestu. Mnoge moje kolege muzicari, pritom ateisti, bi jedino slusajuci Baha bili spremni da priznaju ili mogucnost postojanja bozanskog, ili makar cinjenicu da religija nije sasvim zla, kad donosi takve plodove.
  Da, postoji puno primjera senzacionalistickog mastarenja u zapadnoj umjetnosti, ali Bah je nesto drugo. Citav svoj zivot je proveo kao skromni orguljas u crkvi, tek nakon njegove smrti je dobio priznanje od svijeta. Bah se nije trudio da ugodi publici i trendovima, nego Bogu.

 2. Бах был католиком
  «истинным католиком»
  у латинян считается нормой и официально поощряется. И это явление закономерно, так как искажение латинянами догматов Святой Церкви неизбежно повлекло за собой извращение духовной жизни и ложный мистицизм.
  в творчестве католического композитора, писавшего музыку для месс, может идти речь?!
  Однако православным должно быть понятно, что по вере И.С. Бах был католиком, причем, как это преподносится самими латинянами, «истинным католиком».
  католиками практикуется чувственность, экзальтация, психическая самонакачка — которые выдаются за благодатные дары Духа Святого
  SVE I DA JESTE PROTESTANT BIO,SVAKAKO JE JERETIK BIO….STO ZNACI,TO JE TO,jelte? 🙂
  ili Vi,Marko smatrate protestante “hriscanima”??

 3. p.s. “monumentalno delo” mu je bila “velika katolicka misa”…
  http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/1466/radio-beograd-3/1379160/johan-sebastijan-bah-misa-u-ha-molu.html
  il je Bah imao pomesane ideje,il nas Marko ? p.s. a mozda su obojica ekumenisti??

 4. p.s.2 🙂
  u svakom slucaju vidim da je tekst preuzet i DOSLOVNO preveden sa ovog Ruskog sajta….znaci,dovoljno ga je otvoriti i procitati….
  http://www.inform-relig.ru/news/detail.php?ID=11817

 5. Draga Gordana, Bah je definitivno bio protestant, ali se trudio se dodje do istine koliko su mu okolnosti dozvoljavale. Proucavao je rane sabore, i bavio se istorijom Crkve, ali na zalost nikada nije imao prilike da dodje u kontakt sa pravoslavljem (vjerovatno je, iako je cuo za pravoslavlje, to smatrao istovjetnim sa katolicizmom, kao i svi protestanti). Postoji cak anegdota da su sa Ruskog dvora trazili da se preseli u Rusiju i tamo nastavi rad, ali se njegova zena protivila selidbi. Postovao je katolicku misu, kao i mnogi Luteranci, jer je to najblize do cega je mogao doci kad je u pitanju istorijsko bogosluzenje.

  Moja poenta je da je bio iskren covjek i bogotrazitelj, sto se osjeca u njegovoj muzici, i sto kao sto rekoh, cak i ateisti to osjecaju dok ga slusaju. Vise sam poena protiv ateista dobio zahvaljujuci Bahu, nego sluzeci se svakakvim dokazima… A nijedan gol protiv ateizma nisam dao busajuci se svojim pravovjerjem i osudjujuci ljude kojima je jedini grijeh sto su se rodili tu gdje su se rodili, a pritom su imali vece srce nego mnogi pravovjerni.

  I ne, doktrinarno gledano, nisam ekumenista i nemam sumnji po pitanju cistote pravoslavlja, ovaj potez mitr. Ilariona smataram neukusnim i bljutavim, ali ja se osvrcem na Bahov lik koji se u tekstu iz neznanja blati.
  Ne smatram ekumenizmom i narusavanjem pravoslavne istine ako dopustam da ljudi mogu biti iskreni u trazenju Boga gdje god se nalazili. To me uci Jevandjelje.
  Ponavljam – mnogi anti-akumenisti, ukljucujuci velikog Serafima Rouza, su cijenili Bahovu iskrenost. Cini mi se da sam procitao kako je i Starac Pajsije volio Baha i Mocarta, narocito orguljsku muziku.

  Opaska o zapadnom misticizmu stoji, i sa tim se slazem, ali generalizacija je uvijek losa, pravoslavni znaju da rasudjuju o konkretnim primjerima, upravo se zapadni racionalizam sluzi generalizacijama kad hoce nemajuci duha da objasni svijet i prilagodi ga svom razumu. I anti – ekumenizam moze biti zapadnjacki racionalan, sto vas primjer potvrdjuje.

  Svako dobro od Gospoda.

Оставите коментар