Хашки трибунал осудио Радована Караџића на 40 година затвора

Пресуду Караџићу изрекло расправно веће којим председава Огон Квон из Јужне Кореје. Чланови су судије Хауард Морисон из Велике Британије и Мелвил Берд из Тринидада

Радован Караџић (Фото: Ројтерс)

Радован Караџић (Фото: Ројтерс)

ХАГ – Први председник Републике Српске Радован Караџић осуђен је данас у Хашком трибуналу на 40 година затвора поводом оптужби за ратне злочине у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

На ову пресуду и Караџић и тужилаштво хашког трибунала имају право да уложе жалбу, а до правоснажности пресуде остаће у притвору Хашког трибунала.

Хашки трибунал огласио је данас првог председника Републике Српске Радована Караџића кривим за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници, злочине у Сарајеву, узимање талаца и бројне ратне злочине у седам босанских општина.

Хаг: Било је злочина, али не и геноцидне намере

ХАГ– Веће Хашког трибунала оценило је данас у пресуди Радовану Караџићу да нема довољно доказа да је постојала намера да се учини геноцид у више босанских општина над хрватским и муслиманским становништвом.

„Веће сматра да нема доказа да је постојала геноцидна намера ни код Караџића ни код чланова заједничког злочиначког подухвата, као ни код појединачних извршилаца злочина да се истреби и потпуно уништи муслиманско и хрватско становништво”, рекао је председник судског већа судија О Гон Квон током читања пресуде.

Судско веће је нашло да су од марта 1992. до краја те године српске снаге заузеле општине у босанско-српским територијама у Босни, после чега је дошло до организованих и систематских злочина против босанских муслимана и Хрвата који су у тим општинама живели.

Веће је такође утврдило да је огроман број Хрвата и муслимана приморан да напусти своје куће.

Веће је утврдило да су припадници српских снага и политичких органа босанских Срба починили убиства као кршење закона и обичаја рата и убиство, истребљење, депортацију, насилно премештање и прогон као злочине против човечности.

Веће није убеђено, на основу доказа, да су лоши услови живота у тим општинама намерно уведени како би дошло до истребљења босанских муслимана и Хрвата.

Караџић крив за снајперисање и гранатирање Сарајева

ХАГ, – У наставку читања пресуде Радовану Караџићу, по оптужбама за злочине у Сарајеву, председник судског већа Хашког трибунала трибунала О Гон Квон рекао је да веће сматра да је оптужени крив за злочине у Сарајеву.

„Оптужени је крив за убиства, нападе на цивиле и терор”, рекао је судија.

Судско веће, како је додао сматра да је Караџић подржавао и одобравао гранатирање Сарајева и снајперске нападе на цивиле.

„Оптужен је користио снајперске нападе и терор као притисак на руководство босанских муслимана и међународну заједницу зарад остварења својих политичких циљева.

Он је значајно допринео реализаицији заједничког злочиначког подухвата и без његове подршке напади на град не би могли да се десе, сматра хашки суд.

Веће Хашког трибунала такође је нашло да је Војска Републике Српске починила злочине против човечности, убиства, и терора над цивилни1м становништвом у Сарајеву.

Са својих положаја Срби су свакодневно намерно гађали снајперима цивиле у Сарајеву и насумично гранатирали град и цивилне циљеве.

„Свакодневно је долазило до пуцања на цивиле, док су ишли по воду и, шетали. Пуцало се и на децу док су се играла испред својих кућа, шетала са родитељима и враћала из школе. Српске снаге су их како је навео судија, гађале из снајперских гнезда од маја 1992. до краја рата скоро три године”, рекао је судија О гон Квон.

Јединице сарајевско-босанског корпуса су то радиле коришћењем тешког наоружања и артиљеријског оружја.

„Хиљаде граната је пало на град током рата и на цивилне објекте, пијаце болнице где су се скупљали и кретали цивили. Веће сматра да се то изводило да би терорисало цивилно становништво. Резултат је да је био на хиљаде убијених и рањених. Сви цивили прошли кроз тежак страх јер нису никада могли да знају да ли ће бити мета напада“, навео је судија.

Веће је одбацило тврдњу Караџићеве одбране да су босански муслимани пуцали на сопствене цивиле да би за то оптужиле Србе и изазвали интервенцију међународне заједнице.

Караџић крив за узимање особља УН за таоце

Веће Хашког трибунала оценило је да Радован Караџић крив за узимање особља Уједињених нација као талаца, јер је подстицао и одобравао њихову отмицу.

„Оптужени сноси појединачну команду одговорност за кривично дело узимање талаца као кршење закона и обичаја рата”, рекао је у наставку читања пресуде судија О Гон Квон.

Уследило је читање тачке оптужнице која се бави злочинима у Сребреници.

(Политика, 24. 3. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7jF



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Ја сам Радован!

  2. И ја сам Радован!

  3. И ја сам Радован!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading