Илија Драшковић: ДСС је за прекид преговарачких процеса са Приштином

У време пред-предизборне кампање разговарали смо са Илијом Драшковићем, председником Извршног одбора омладине ДСС-а о кључним темама српске политике. Господин Драшковић говорио је о стању у ДСС-у, коалицији са Дверима, међуодносима на српској политичкој десници, косовској политици садашње власти и њеном спољнополитичком опредељењу. Наравно, реч је било и о очекивањима од евентуалних предстојећих избора.

Илија Драшковић

Илија Драшковић, председник ИО Омладине ДСС-а

После избора новог руководства ДСС је прошао кроз серију бурних дешавања. Многи некадашњи угледни чланови напустили су странку, а неки су основали и нове политичке партије. Како бисте после свих ових дешавања оценили стање у вашој странци, посебно у светлу све извеснијих предстојећих избора?

Истина је да је много еминентних чланова напустило странку, као и да су неки од њих основали своје. Међутим те странке заговарају политику Демократске странке Србије. Тако да се намеће питање зашто заговарају политику коју су имали у ДСС-у? Да ли је то напуштање било вођено жељом да сами буду председници неке странке, то је ипак питање за њих. Што се тиче стања у странци, дошло је до једне катарзе коју свака странка временом пролази. Ми сада имамо нове људе и нову енергију коју људи препознају и спремни смо за предстојеће изборе.

Ви стојите на челу Извршног одбора омладине ДСС-а. Омладински политички активизам у Србији често се везује за некакав опортунизам. Шта је оно што је, према вашем мишљењу, специфично за омладину ДСС-а, у односу на друге страначке активисте? Која су основна вредносна начела која заступа омладина ДСС-а?

Оно по чему је омладина Демократске странке Србије специфична је то што њу чине млади и перспективни људи, који су у ДСС-у због идеолошких принципа. Омладина ДСС-а има ту снагу и енергију да буде браник националних интереса Републике Србије. Нека од начела која омладина прокламује јесте приврженост демократским идејама, правилима и принципима, и делује у складу са њима.

Коалиција ДСС-а и Двери све је препознатљивија у српској политичкој понуди. Како бисте оценили досадашњи заједнички рад? Да ли поред сагласја на страначком врху остварујете сарадњу и на другим нивоима, укључујући и омладине две странке?

Коалиција ДСС-Двери је нешто ново на политичкој сцени Србије, неки језици би рекли да је она политички „дежа-ви“ (већ виђено), међутим то је идеолошки природна коалиција. Наравно, сарадња је успостављена временом и она ће се проширити како на другим нивоима тако и на нивоу омладине.

Омладина ДСС-а

Омладина ДСС-а

Да ли сматрате да су у ближој будућности могућа слична укрупњавања на српској десници?

Демократска странка Србије је странка десног центра, наравно да су добродошле и остале патриотске странке које деле идеологију и теже заштити националних интереса Србије.

ДСС оштро критикује садашњу владину политику у односу на Косово и Метохију, и посебно спровођење Бриселских споразума. Треба ли по вашем мишљењу у потпуности прекинути овај преговарачки процес? Мислите ли да би у ближој будућности могло да дође до драматичних помака у правцу признавања (или барем прихватања независности) Косова?

Бриселски споразум је противуставни политички документ, на основу кога је де факто признато Косово. Преговарачке процесе са Приштином треба прекинути, и решавање проблема вратити под окриље Уједињених нација, како би се испоштовала Резолуција 1244, која предвиђа да Косово и Метохија су саставни део Републике Србије. Уколико се наставе процеси који су довели до тога да Косово потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом могуће је да бисмо у будућности имали некакву врсту независности која је противна међународном праву и Резолуцији 1244.

Једно од специфичних политичких начела ДСС-а је инсистирање на војној и политичкој неутралности. Претпостављам да многи бирачи ДСС-а то виде као начин да Србија одустане од евроинтеграција и искључивог ослонца на Запад у својој спољној политици. Мислите ли да би овакво стратешко опредељење могло да се заступа у време све израженијих геополитичких промена?

Поучени искуством из 1999. године, и тиме да смо окружени НАТО земљама, политичка неутралност је и те како потребна Србији. Кретањем ка европским интеграцијама Србија уништава своје економске и војне потенцијале, зато је потребно прекинути погубне срљање ка Европској унији и окренути се Руској Федерацији. Наравно са Европском унијом се увек може сарађивати на економско-трговинском плану.

Састанак Омладине ДСС-а

Састанак Омладине ДСС-а

Интересантно да када је војна неутралност у питању и садашња власт заговара неутралност у односу на Северноатлански пакт. Такође радо истиче своје резултате у регионалној политици и у односима са Руском Федерацијом. Да ли би, по вашем суду, Србија требала да направи снажан отклон у односу на НАТО? Да ли би тако нешто подразумевало измену целокупне спољнополитичке оријентације Србије (укључујући и одустајање од ЕУ?) Какав је по вашој оцени положај Србије у регионалној политици?

Садашња власт заговара све само не неутралност. Тренутно стање Србије нам говори о томе колико је потребна неутралност у односу на Северноатлантски пакт. Власт се хвали са „по први пут у историји“ непостојећим резултатима – што у регионалној политици што у односима са Руском Федерацијом. Како би се створили резултати и успоставила неутралност Србије потребно је да се направи тотални заокрет спољне политике Србије као и одустајање од Европских интеграција.

Илија Драшковић током једног интервјуа

Илија Драшковић током једног интервјуа

Поред критике власти приметно је да различите десничарске странке и покрети засипају једни друге оштрим речима. Можете ли да прокоментаришете ситуацију на српској десници? Да и у међусобним критикама леже нека суштинска програмска и идејна размимоилажења?

Свака странка је на свој начин идеолошки различита, макар то биле и десничарске странке. Те критике се могуће посматрати једино кроз програмска и идејна размимоилажења, али опет можда у свему томе и лична сујета игра неку улогу.

И за крај – каква су ваша очекивања од (евентуалних) предстојећих избора? Какве су политичке перспективе опозиције и може ли се очекивати да она снажније ослаби садашњу владајућу странку?

Надамо се да ће предстојећи избори бити фер и поштени. Суштина сваког вишепартијског система јесте постојање опозиције, међутим власт се плаши опозиције и покушава да је разбије на све начине. Опозиција, колико год медијском пропагандом деловала слабо, почиње да јача. Уколико се изоставе сујете и лична неслагања, перспектива опозиције у слабљењу владајуће странке могла би да буде велика.

Разговор водио: Милош Милојевић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-75ICategories: Лаки одговори на тешка питања

Tags: , , ,

Оставите коментар