Александар Вучић: Изјава о убиству Бошњака извучена из контекста

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић негирао је вечерас да је током рата у БиХ рекао да треба убити 100 Бошњака за једног Србина и да је та изјава извучена из контекста из телевизијског прилога.

Извор: N1

Извор: N1

„Нисам ја то на тај начин позивао. То је извучено из контекста из прилога Соње Ђурић са РТС-а. То је прилог РТС из ’95. године у време највеће кампање Слободана Милошевића против радикала. Ништа пре и ништа после не можете пустити, пошто је тај део исечен. Свакако сам говорио и друге бројне ствари за које сам тада мислио да су добре, а које данас не бих поновио”, рекао је Вучић у емисији Пресинг на ТВ N1, у којој је гостовао заједно са чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

„Нисам никога убио, нисам никакво злодело починио. Да ли сам имао оваквих и онаквих изјава. Јесам и то сам безброј пута рекао. Да ли данас грешим у много чему, грешим. Али се борим. А безгрешних људи се ужасно плашим”, додао је Вучић, одговарајући на питање да ли се данас каје, преноси N1.

Вучић је казао да Срби из Србије признају БиХ, њен територијални интегритет и суверенитет, и Бошњаке као народ.

„Бошњаци живе не само у БиХ, живе и у Србији у великом броју, то су наши грађани. Не видим да са тим имамо проблем”, рекао је Вучић, на шта је Изетбеговић одговорио да су то кључни захтеви Бошњака и оно што желе чују, додајући да су међу њима и признавање идентитета, језика и културе.

Вучић је казао да желимо да будемо добре комшије, живимо једни са другима, једни поред других и имамо заједничку будућност.

„Србија разуме жртве у последњим ратовима, али моли да и Бошњаци разумеју жртве које су Срби имали у претходном периоду. Постоје многи који су чинили злочине и на бошњачкој страни. Није спорно да је већи број Бошњака страдао у последњем рату”, истакао је Вучић, тражећи да се у БиХ поштују и српске жртве и суди њиховим злочинцима.

Изетбеговић је рекао да се превише прича о прошлости, а српски премијер оценио је да се са њом превише суочава.

„Треба неке ствари да кажемо о будућности, потребан нам је човек на позицији на којој је Вучић који говори као Вучић. Увек речи претходе нечему што ће се десити”, рекао је Изетбеговић.

Поводом изјаве немачке канцеларке Ангеле Меркел да би избегличка криза могла да изазове нове сукобе на Балкану, и Вучић и Изетбеговић су сложни у оцени да се то неће десити.

„Одлично сам је разумео, хтела је да поручи да због тога брине и да неће да дозволи да се то догоди. Видело се на самиту у Бриселу да односи нису сјајни, али није мислила на Србију и БиХ, већ се тицало на друге земље. То је био састанак на којем су се виделе све слабости, не само балканских земаља, већ целе Европе. Али, не видим коме би то пало на памет. Ми смо биолошки, економски, социјално, свакако разорени да бисмо могли у нечему сличном да учествујемо”, оценио је српски премијер.

Изетбеговић се слаже да избегличка криза не може да изазове рат на Балкану, али повод за сукобе види у неким другим догађајима.

„Претерала је са изјавом, може доћи до инцидената, прекида односа, тешких речи. Али ратови се воде због интереса, каквих је интереса да због избеглица две земље зарате. Где се може десити сукоб, прво мали вербални, па све гори? Ако једна група на Балкану умисли да има право које се судара са правом друге групе, два права се решавају ратом”, рекао је.

Члан председништва БиХ каже да треба схватити да оно што је потписано у Дејтону неће бити укидано.

„Нити ћемо укинути РС, нити ће они укинути БиХ. То треба да схватимо и учинимо да ствари буду боље. РС је ентитет у БиХ, то није држава. Срби су предоминантни народ, као што су Бошњаци у Федерацији, али РС није њихова”, додао је Изетбеговић.

Вучић је казао да је делегација Србије приликом посете Сребреници осудила злочине, да је ухапшено 14 особа у последњих годину дана, али да се тиме не хвалимо.

„Ко убија људе мора одговарати. У Сребреницу сам отишао да бих се поклонио жртвама, као Александар Вучић и председник Владе Србије. Погнуо сам главу само испред споменика жртвама, а нисам када се десио напад”, рекао је.

Вучић је додао да је један од оних који никада није крио да је грешио.

Бошњачки члан Председништва је истакао да су Бошњаци били највеће жртве у последњем рату и да очекује да се у том смислу покаже одређена доза разумевања.

„Негира се геноцид у Сребреници. Ми не тражимо политичку ревизију, већ прихватање истине”, рекао је Изетбеговић, гостујући са Вучићем на телевизији N1.

(Танјуг/Политика, 4. 11. 2015)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6hRCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. На неком сајту прочитах врло занимљив коментар: “А контекст је био да за једног убијеног Србина треба да убијемо сто муслимана.“

  Некада је додатно разрађивање коменара сасвим сувишно 🙂

 2. И да појасним како не бих био извучен из контекста не пружам ни најмање подршку суманутој Вучићевој изјави – свако неселективно убијање у ратним дејствима је неприхватљиво за некога коме је стало да части српске војске. Вучић је могао да каже да је то рекао у афекту док су трајала драматична борбена дејства којима је можда угрожен и опстанак српског народа у Републици Српској; а могао је да каже како је намерно дао изјаву да би заплашио непријатеља – у пропагандне сврхе како су то чинили и наши многобројни непријатељи претећи да ће да нас сравне са земљом. Нита од тога не би било нарочито часно али би било ближе истини од тврдње да је нешто јасно као дан извучено из контекста.

 3. Био је рат. А у рату се свашта говори из страха или жалости. Никога не браним. Покушавам да разумем, а не да оправдам. Неко је овде направио рат. А то није било тешко направити уз обилату помоћ светског фактора. А рат нико не прави да би у њему ширио само човекољубље.

 4. Не мислим да је претерано исправно говорити о “направљеном рату“ – било је прилично аутохтоних чинилаца који су водили распаду Југославије и унутрашњем сукобу. Страни фактор је онемогућио неко брзо и жестоко решење које би водиле лојалне снаге и тиме су одредили ток рата – дуготрајно мрцварење уз етничка чишћења без јасне идеје у многим тренуцима зашто се уопште војује.

  Вучићева изјава је била глупава и ја то говорим са позиција некога ко не сматра жестоку борбу и наношење тешких губитака непријатељу у ратним условима за нешто проблематично. Глупава је јер неодољиво подсећа на нацистичке мере, одмазду која се не сме примењивати, планско убијање цивила и сличне небулозе. Та изјава јесте глупава са становишта бриге за српски имиџ али није претерано значајна – Вучић тада није био одговорни фактор и за скупштинском говорницом је могао да прича шта му је воља.

 5. Тачно је да је рат у Југославији имао аутохтоних разлога. Рат је био последица наопаке политике у југославији, посебно у комунистичкој Југославији. У тој Југославији све је чињено да се српски народ разбије по свим основанма, а посебно да се расрби по свим основама. Страни фактор је утицао на „производњу рата“ по многим чињеницама, а посебно по пристрасности. Јер, све што није било дозвољено Србима, другима је дозвољавано или им се гледало кроз прсте. Није се ни данас у томе много променило у пристрасности ни у овом „мирнодопском времену“.
  Нису стране силе биле то,кико глупе, па да не знају како ће тећи догађаји у разбијању Југославије.

Оставите коментар