Курир: Велика чистка – СПЦ разрешава још три владике

Старешине епархије врањске Пахомије, британско-скандинавске Доситеј и банатске Никанор под лупом су Синодске комисије због бројних махинација и злоупотреба

БЕОГРАД – Доскорашње владике канадске и милешевске епархије Георгије и Филарет на последњем Сабору СПЦ разрешене се дужности, а списак суспендованих црквених великодостојника ускоро би могао да буде увећан за још три имена, открива Курир!

kurir-cistka

СПЦ је одмах по завршетку Сабора, који је трајао до 30. маја, одлучила да на адресе три епархије – врањске, банатске и британско-скандинавске – одмах пошаље синодске комисије које би требало да преиспитају њихов рад. Тако би, уколико се потврде наводи о бројним злоупотребама, без владавине епархијама могли да остану Пахомије, Никанор и Доситеј.

Накупио се кукољ

– У ове три епархије се, народски речено, не зна ко пије, а ко плаћа. Списак њихових „грехова“ из дана у дан је све дужи, па је зато патријарх Иринеј решио да пошаље комисију – каже извор Курира близак СПЦ.

Драшко Ђеновић, верски аналитичар, оцењује да су смене владика само рашчишћавање онога што се годинама накупљало у Цркви:

– Некадашњи патријарх Павле је био сјајан духовник, али се није бавио администрацијом, а за то време се са стране накупило свега и свачега. Он није могао ни да замисли шта су неке владике радиле.

Педофилија и нестручност

Чињеница да би тројица поменутих владика ускоро могла да буду смењена њега не изненађује.

– Пахомија је требало одавно сменити јер је он због педофилије ослобођен на суду само зато што је предмет застарео. Што се тиче владике Никанора, он чак и не испуњава школску спрему која је потребна да би био епископ, док је владика британско-скандинавски Доситеј далеко, тако да ми и не знамо шта се све тамо ради – наводи Ђеновић.

Пахомије, Никанор и Доситеј били су на списку потписника петиције коју је уочи Сабора покренуо епископ бачки Иринеј с циљем да се Георгије и Филарет не смењују. Ова тројица владика јуче су остала недоступна за коментар, а из СПЦ нисмо добили одговор на упућена питања.

ГРЕХОВИ ВЛАДИКЕ БАНАТСКОГ НИКАНОРА

– веома лоше стање у епархији

– бахато понашање према верницима

– одређене свештенике држи у немилости, распарчао епархију па не могу да зараде новац

– непотребно повећавање броја свештеника са стране доведених у епархију

ГРЕХОВИ ВЛАДИКЕ БРИТАНСКО-СКАНДИНАВСКОГ ДОСИТЕЈА

– поделе у епархији

– непотизам

– пад броја верника

– протеривање непослушних свештеника

ГРЕХОВИ ВЛАДИКЕ ВРАЊСКОГ ПАХОМИЈА

– сумњиви токови црквеног новца добијеног од верника

– трошење огромних свота за раскошан живот

– неколико тврдњи о сексуалном узнемиравању и педофилији

– лош однос према верницима

Бобан Каровић

(Курир, 5. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4H7



Categories: Преносимо

2 replies

  1. Naravno da ovo nije pravi razlog koji se navodi. Ne pratim dešavanja u crkvi da bih znao detalje i ko je na kojoj strani, ali se ovde radi o uklanjanju ili unijatskih popova ili onih koji nisu za Vatikan. VIdjećemo na šta će ovo izaći i koja će struja nadjačati. Ako nadjača unijatska ja odoh u protestante.

  2. Борци за веру ће и Пахомија прогласити за страдалника .
    Грехота је што је неко утицао на суд да се цео случај око Пахомија заташка . Тиме је пала велика мрља на СПЦ,коју ништа опрати не може.
    А што се тиче ових што бране смењеме владике све више сам убеђен да су они и њихова звезда водиља Марко Радосављевић сарадници страних обавештајних служби са задатком да се разбије наша помесна Црква . Тај учесних молитвених доручака и католички ученик је ,показује се сваког дана, све оно за шта га је оптуживао господин Шешељ још почетком овог века .

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading