Албанци с Косова вође терориста у Куманову

Осморица македонских полицајаца су убијена, 37 их је повређено, а за сада је на терену пронађено 14 погинулих терориста обучених у униформе са ознакама ОВК, рекао је портпарол МУП-а Иво Котевски

Македонска полиција контролише возила у Куманову (Фото Бета)

Македонска полиција контролише возила у Куманову (Фото Бета)

Према извештајима агенција

Скопље, Куманово, Брисел – Полицијска акција у Куманову, започета у суботу ујутру, завршена je, а терористичка група која је бројала више од 40 особа у целости је елиминисана, изјавио је портпарол МУП-а Иво Котевски, наводећи да је на терену нађено 14 погинулих терориста обучених у униформе с ознакама ОВК.

Котевски је на конференцији за новинаре рекао да се „полиција суочила с најопаснијом терористичком групом која је некада дејствовала у региону”. „За велики број њених чланова биле су расписане међународне потернице за извршена кривична дела, а лидери групе били су петорица косовских држављана који су познати по томе што су формирали паравојне структуре у региону”, казао је Котевски.

Лидери ове групе су, према његовим речима, озлоглашени Мухамед Краснићи, такозвани командант Малишева, Мирсад Ндрецај, такозвани командант Нато, Сами Укшини, такозвани командант Соколи, Бег Ризај, алијас командант Бегу, и Дене Шеху, алијас Јунику.

Котевски је на конференцији за новинаре рекао да су они Албанци с Косова и доводе се у везу с формирањем бројних терористичких и екстремистичких група у региону, односно, како је рекао, фигурирају као оснивачи паравојних структура. Напоменуо је да до сада једино није коначно потврђена идентификација Мирсада Ндрецаја. Међу 14 идентификованих тела терориста је и Џафер Зумбери из Ђаковице.

„Сумњамо да је број погинулих терориста већи, будући да су објекти у којима су се крили знатно уништени. У овом тренутку полиција чешља терен, а могу да кажем и да је нађен велики арсенал оружја”, казао је Котевски.

И даље нема података о евентуалним жртвама међу цивилним становништвом, казао је Котевски, потврдивши да је осам полицајаца убијено или је подлегло ранама задобијеним у акцији, те да је 37 њих повређено.

Део приведених одраније је познат полицији, казао је портпарол МУП-а и додао да терористи са собом нису имали лична документа, те да је на лицу места пронађен арсенал оружја. Прецизирао је да су они у Македонију ушли почетком маја, с намером да средином месеца почну с терористичким нападима.

Македонска агенција МИА је навела да је познат идентитет шесторице погинулих припадника полиције: Жарко Кузмановски (32), Сашо Самоиловски (32), Ненад Серафимовски (28), Исамедин Османи, Бобан Ивановић и Горан Илиевски. У акцији је повређено 30 полицајаца, који су смештени у скопским болницама.

Циљ терористичког напада групе, како тврде македонски државни функционери, биле су државне институције. Медији су спекулисали да је наоружана група, која је у суботу рано ујутру започела сукобе у два кумановска насеља настањена претежно Албанцима, бројала између 50 и 70 особа.

У Македонији је проглашена дводневна жалост због погибије полицајаца, а скопски „Виз ер маратон” је отказан.

Поводом догађаја у Македонији, на хладнокрвност, мир, уздржаност и ненаседање на провокације позвали су Министарство спољних послова Русије, амбасада САД, ЕУ и мисија Оебса. Европски комесар за проширење Јоханес Хан поручио је да је дубоко забринут због стања у региону Куманова. Чланица Европског парламента и висока званичница Социјалдемократске партије у Словенији Тања Фајон изразила је јуче жаљење због губитка живота у Македонији и забринутост због актуелне ситуације у тој земљи „у којој владајућа и главна опозициона партија не могу да нађу језик разумевања и сарадње”.

Колона возила ОЕБС-а улази у Куманово (Фото Танјуг)

Колона возила ОЕБС-а улази у Куманово (Фото Танјуг)

Амбасаде бројних држава у Скопљу саветовале су својим сународницима да избегавају да путују у Македонију. Црногорски председник Филип Вујановић упутио је, поводом погибије припадника македонске полиције у Куманову, саучешће председнику Македоније Ђорђу Иванову, као и Министарство иностраних послова БиХ, које је најоштрије осудило активности терористичке групе у Куманову.

Председник Македоније Ђорђе Иванов заказао је седницу Савета безбедности у проширеном саставу, тако да ће јој присуствовати и председник опозиционог СДСМ-а Зоран Заев, лидер ДУИ Али Ахмети и председник ДПА Мендух Тачији.

Градоначелник Куманова Зоран Дамјановски рекао је Танјугу да су током недељног јутра, према незваничним информацијама, теже рањена још два полицајца. „Ситуација је и даље драматична, током раног јутра вођена су борбена дејства, чују се детонације и пуцњава. Наше инсајдерске информације, пошто однос између локалне самоуправе и МУП-а није на завидном нивоу, такве су да су два припадника МУП-а јутрос теже рањена, а можда су и животно угрожени”, рекао је Дамјановски.

Градоначелник Куманова наводи да су у насељу Дива у региону сукоба и даље присутни остаци терористичке групе који су били логистика, или неки који су се, како каже, вероватно маскирали у цивиле. „Након обраде података, ићи ће се на циљану детекцију тих људи”, прецизирао је Дамјановски.

Куманово се, према његовим речима, суочава с хуманитарном катастрофом, велики број људи је напустио домове у насељу Диво. Дамјановски није могао да прецизира колико људи је напустило град, осим да у том делу доминантно живе Албанци, а 20 одсто је Македонаца. Он је позвао грађане Куманова да остану мирни и да се не групишу по етничкој припадности јер је ситуација, како је навео, ионако превише драматична.

У току дана је дошло до смиривања оружаних сукоба између полиције и терориста. Дописник Танјуга из Куманова је јавио да је јуче био приметан мањи број полицијских снага које опкољавају насеље Диво, али да нису дозвољавали како новинарима, тако ни грађанима да уђу у део града у коме су се одвијали сукоби. Кровови неколико кућа у том делу су потпуно изгорели и уништени а на многим објектима су видљиви трагови метака.

У остатку града је распоређена полиција, улице нису блокиране, саобраћај је нормализован а продавнице су отворене. Живот се, колико је то могуће, одвија нормално: људи седе у баштама кафића, шетају улицама, а око опкољеног насеља Диво налазе се на десетине грађана који посматрају и ишчекују даља збивања.

Житељи Куманова су рекли да су сукоби трајали до касно прошле ноћи и да су, после краткотрајног затишја, јуче ујутру око седам сати били веома жестоки. „Негде пред зору све је утихнуло, али око седам сати је било много жешће него јуче. Много се пуцало”, каже Перо Стевковски, становник насеља удаљеног око 300 метара од места сукоба.

Сахрана убијеног полицајца Ненада Серафимовског (Фото Бета)

Сахрана убијеног полицајца Ненада Серафимовског (Фото Бета)

Велики број становника насеља Диво је током јучерашњег дана уз помоћ полиције евакуисан из зоне где је било пуцњаве. „Ја сам с породицом мислио да сам сигуран, јер сам био мало даље од те прве линије. Међутим, ноћас је баш почело да пуца и ево морао сам да склоним породицу. Сад сам ишао по још неке ствари и још се чује пуцњава”, наводи Мартин Георгиев.

Грађани с којима је разговарао Танјугов репортер су уплашени, страхују какав ће бити епилог овог сукоба, али су и подељених гледишта о томе шта се крије иза сукоба полиције и припадника оружане групе.

На граничном прелазу између Србије и Македоније, као и на путу Е-75 Београд–Скопље саобраћај се одвија нормално. На улазу у Македонију путничка возила чекају до десет минута.

—————————————————————————————

Данај: Време је за Велику Албанију

Тирана – Албански политичар, лидер Листе за природну (велику) Албанију Кочо Данај тврди да иза „рата у Куманову”, у насељима у којима живе Албанци, стоји власт и сматра да је дошло време за уједињење Албанаца.

Творац Платформе за природну Албанију, за албански „Сот” је рекао да „иза свега стоји” премијер Никола Груевски кога он назива фашистом и пореди га с Хитлером.

Како преноси Танјуг, Данај тражи веће ангажовање албанских политичара не само из Тиране већ и из Приштине, Скопља и Улциња како би био заустављен како каже, план Груевског. Изразивши неповерење према албанским политичарима, за које сматра да су одани Груевском, Данај тврди да ће странци подржати било какво решење које Албанци сами за себе буду изабрали.

Упитан шта предвиђа да ће се догађати у наредном периоду, Данај каже да очекује погоршање ситуације у Македонији, те да Груевског очекује „крвави крај”. То се, каже, догодило свима који су деловали против Албанаца.

—————————————————————————————

Паравојна формација ОНА спремна за наставак борбе

Ослободилачка народна армија (ОНА), која је у суботу преузела одговорност за нападе у Куманову, оптужила је министарку унутрашњих послова Македоније Гордану Јанкуловску да „шири лажи и неистине” и позвали је да јавно саопшти ко су „ухапшени” који су се, како је саопштено „предали”.

У саопштењу прослеђеном албанским медијима, у које је Фонет имао увид, македонска полиција назива се „антидемократском државном полицијом БЈРМ”. „Оружани сукоб у граду Куманову и околини је реакција структура ОНА, а не ’терористичке групе’, како је наведено према службеној варијанти Министарства унутрашњих послова БЈРМ”, пише у саопштењу које потписано с „портпарол ОНА”, а с Гостиваром као местом одредишта. Ова паравојна формација указује да су „њене оружане снаге потпуно организоване, способне и с довољно средстава за наставак борбе”.

У саопштењу, ОНА „обавештава албанске владе у Тирани и Приштини да, уместо даљих бескорисних дипломатских речи за ову ситуацију, окрену пажњу према европским међународним организацијама, да се заустави насиље полиције над недужним цивилном становништвом”. „Не сносимо одговорност за оне Албанце који су остали у оквиру полицијских и војних структура државе БЈРМ. Структуре ОНА су у одбрани албанског народа и позивају га да буде опрезан и што даље од места где ће се водити даљи оружани сукоби”, наведено је у саопштењу које се завршава паролом „Живео албански народ”.

—————————————————————————————

Иванов: Циљ напада био дестабилизација Македоније

СКОПЉЕ – Председник Македоније Ђорђе Иванов вечерас је најоштрије осудио покушај нарушавања реда и безбедности Македоније који је имао за циљ дестабилизацију земље и нагласио да је спречена намера терориста да изазову хаос у земљи.

„На седници Националног савета за безбедност, којој су присуствовали представници опозиције, најоштрије је осуђен удар на безбедност земље, чији је циљ био дестабилизација Македоније“, рекао је Иванов.

После седнице на којој се разговарало о безбедносној ситуацији у земљи због напада оружане терористичке групе на полицију у Куманову, председник Македоније је рекао да су у акцији која је окончана све институције имале конкретне задатке, а да су терористи имали намеру да изврше више напада на више локација са много цивилних жртава.

Иванов је рекао да су највише македонске институције у консултацији са обавештајним службама знале да терористи немају подршу локалног становништва, али да их нису потценили и зато је акција била тако великог обима.

О постојању ове групе, како је рекао, раније је обавестио представнике НАТО-а и ЕУ, али „та комуникација није дала пуно резултата“.

Иванов је указао на то да је за сада најважније, да НАТО и ЕУ схвате да је то што „држе Македонију мимо европских интеграције један од разлога за оружани сукоб који се догодио у Куманову“.

Иванов је истакао и да је у овом тренутку битно да се успостави политички дијалог између представника власти и опозиционих странака наводећи да је крајње време да се ти разговори интензивирају.

Македонски председник је изразио жаљење што су их овакви догађаји приморали да седну за сто.

Иванов је позвао све грађане, без обзира на етничку припадност, на смиреност, како не би дошло до дестабилизације земље и додао да му је, као председнику, потребна сталоженост читаве јавности.

Иванов је изразио саучешће породицама припадника полиције који су у јучерашњим сукобима са терористима дали живот за Македонију.

Танјуг

Б. М.

(Политика, 10. 5. 2015)

Терористи у Куманову били телохранитељи политичара

Македонски медији подсећају да су Сами Укшини, познат као командант Соколи, Беф Ризај, Дем Шеху и Мухамет Краснићи – командант Малишева, четворица Косовара који су се у суботу предала македонској полицији после 16 часова борбе у Куманову.

Дем Шеху из Дечана је учествовао у рату такозване ОВК на Косову, али и у конфликту 2001. године у Македонији, наводе медији.

После рата у Македонији био је телохранитељ лидера Демократске уније за интеграције (ДУИ) Алија Ахметија, а често је виђан и са другим функционерима ове партије.

Бег Ризај је био војник ОВК у зони Дукађин на Косову, а после рата на Косову био је телохранитељ некадашњег лидера ОВК Рамуша Харадинаја, који је председник странке Алијанса за будућност Косова.

Сами Укшини – командант Соколи потиче из породице из Морине код Ђаковице, а његова породица је била база ОВК, ОВПМБ и ОВК Македонија, пишу македонски медији.

Мухамет Краснићи – командант Малишева је из Малишева на Косову. Био је у ОВК на Косову, а 2001. и у Македонији.

(Спутњик Србија, 10. 5. 2015)

Зоран Заев: Македонија неће проћи као Србија

Међуетнички конфликти и нови покушај комадања земље нису могући, иза упада у караулу Гошинце стоји режим, којем више не верују ни грађани ни међународна заједница

(Фото Бета)

(Фото Бета)

„Бомбе” које Зоран Заев, лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), највеће опозиционе странке у земљи, испаљује још од половине фебруара, најзад су „запалиле” улице. Након што је Заев објавио још један у низу снимака прислушкиваних разговора челника власти премијера Николе Груевског и његове партије ВМРО-ДПМНЕ, који указује на то да је убиство младића 2011. године починио полицајац на дужности, избиле су демонстрације у неколико македонских градова. Грубо полицијско сузбијање протеста додатно је заоштрило ситуацију у земљи, већ напету због лошег материјалног стања, сталног трвења власти и опозиције, вишегодишње блокаде придруживања Европској унији и назнака да територија Македоније опет није безбедна од покушаја да се створи „Велика Албанија”. На питања „Политике” Заев је одговорио електронском поштом, пре него што се македонска полиција у Куманову сукобила с терористима.

Да ли су протести који су почели ове недеље добра увертира за митинг који је СДСМ заказао за 17. мај? Или би могли да сагоре жар незадовољних грађана, утолико пре што је полиција протесте снимала?

Протести се у Македонији дешавају већ дуже од пола године. Омладина, професори, хонорарци, разне групе грађана изражавају незадовољство хаосом који је створила неспособна, неодговорна и криминална власт.Незадовољство добија на жестини зато што власт по сваку цену жели да се одржи, упркос доказима о криминалу и корупцији у њеном врху. Велики народни протест 17. маја биће кулминација грађанског незадовољства.

Ако је садашњи режим диктаторски, како објашњавате то да га грађани годинама подржавају на изборима?

Груевски на изборима не побеђује, већ краде. Аудио-докази које смо објавили у пројекту „Истина за Македонију” потврђују злоупотребе државних институција и буџетских средстава за изборне циљеве, изборне крађе преко фиктивних особа у бирачком списку, гласање с лажним личним картама, изнуђивање гласова претњама и уценама,списковима запослених у јавној управи. Власт нема легитимитет и потребна је прелазна влада која би обезбедила услове за спровођење слободних и демократских избора. Евидентно је из све већих уличних протеста да је расположење грађана према Груевском негативно.

И многи критичари Груевског сматрају да опозиција не зна како да преузме власт нити шта би радила с њом. За вас многи сумњају да нисте били невини у махинацијама око изградње тржног центра у Струмици, него да вас је тадашњи председник Бранко Црвенковски амнестирао зато што сте били из исте странке. Како намеравате да придобијете оне који немају поверења ни у Груевског ни у вас?

Кадровски, програмски и организациoно, СДСМ је спреман да преузме власт и врати слободу, демократију и европске вредности Републици Македонији. Такозвани „случај Глобал” не постоји, већ само жеља Груевског да ми наштети конструисаним случајевима. Да је та афера конструисана, потврђује разговор чији смо снимак објавили, између министра транспорта и везе Милета Јанакиевског и тадашњег председника Врховног суда Македоније Јова Вангеловског.

Јавни дуг Македоније дуго је растао, али је недавно почео да пада, пре рока је отплаћен дуг ММФ-у, цене мирују. Ако су се смањили разлози за социјални бунт, можете ли мобилисати довољан број грађана само оптужбама да им власт угрожава људска права, о којима на Балкану нема изграђене јавне свести?

Од осамостаљења, Македонија сад има највећи дуг, већи од 41 одсто БДП-а. Али, власт манипулише бројевима. Прошле године је управо ММФ објавио стварни проценат задужења. И САД, Велика Британија и Немачка критиковале су фискалну политику Македоније изразиле забринутост за одрживост дуга,указујући на то да власт не објављује праве податке. У претходна три месеца влада је извела политички маневар како би објавила да је превремено исплатила ММФ-у дуг од 150 милиона евра. Подаци показују да је укупни национални дуг остао на истом нивоу, што значи да је дуг ММФ-у, чије контроле власт и даље избегава, замењен новим домаћим задужењем.

Против вас је покренут кривични процес због „угрожавања уставног поретка”. Када ће почети суђење?

Није било ни пуча ни угрожавања уставног поретка. Та оптужба је неуспешан покушај власти да се спасе од одговорности за злодела документована снимцима, који потврђују и да она контролише правосуђе. Јавност је чула како Груевски и његови сарадници наручују судске пресуде, договарају се ко ће бити изабран за судију, интервенишу код јавног тужилаштва. Уз доказе о милионском криминалу и корупцији у врху власти,поднели смо више од тридесет кривичних пријава, али партијско правосуђе не предузима ништа.

Европска унија одбила је да пошаље своје стручњаке да прате суђење вама и другим оптуженима. Због чега Европа не жели да дође у ситуацију да помогне ни Груевском ни вама? Показује ли то да није довољно заинтересована за судбину Македоније, упркос недавном упозорењу ЕУ да се стање владавине права, основних права и слобода медија у вашој земљи погоршало, као и да би Европска комисија могла повући препоруку да почну преговори с Македонијом?

ЕУ јасно ставља до знања да су потребне оставке. И она и целокупна међународна заједница стали су иза захтева за слободу медија, независност судства, одвајање партије од државе. Високи амерички представници и амбасадорка Немачке затражили су оставке као предуслов за транспарентну и непристрасну истрагу о аудио-доказима које смо објавили. Прст је уперен ка извору проблема у држави – Груевском и његовим најближим сарадницима.

За разлику од одлуке ЕУ да се не меша, британски и бивши амерички амбасадори предложили су Груевском да прихвати прелазну владу. Има ли разлике у односу појединих западних земаља према кризи у Македонији?

Нема разлика. Међународна заједница је велики пријатељ Републике Македоније. Свима је јасно да је оставка Груевског неопходна да би се решила дубока криза у Македонији.

У Србији се прибојавају да би Хрватска могла да блокира наш пут ка ЕУ док не испунимо њихове захтеве. Држи ли Европа Македонију у свом предворју само због противљења Грчке да се придружите „бриселском клубу” под садашњим именом или постоји и дубља позадина?

Грчка злоупотребљава своју позицију у ЕУ и понаша се супротно стандардима и принципима уније. Нажалост, начин владавине Николе Груевског додатно подрива позиције Македоније и ствара још проблема напретку земље ка ЕУ. Контрола владе над правосуђем и медијима, угрожавање људских права и слобода, поклопљеност државе партијом, те криминал и корупција,скренули су Македонију с правог пута ка чланству у ЕУ и НАТО. Повратак слободе и демократије у земљу вратиће Македонију на европски пут.

Снимци прислушкиваних разговора које сте објавили указују да је Груевски притискао правосуђе да би ослободио Албанце ухапшене као терористе. Да ли су такве „услуге” једини рецепт за избегавање међуетничких напетости у Македонији?

Истина нема етнички, верски или национални предзнак. Корупција и криминал уништавају садашњост и будућност свих грађана Македоније. Због тога се, као никада до сада, у Македонији дешава историјско уједињење грађана против владе Груевског.

С обзиром на недавни упад људи у униформама ОВК у граничну караулу, прошлогодишње проглашење албанске „Републике Илириде” на половини македонске територије, те изјаве и гестове албанског премијера Едија Раме који подупиру идеју „Велике Албаније”, плашите ли се новог покушаја комадања Македоније?

У Македонији само влада има интерес да одржава нестабилност, у нади да ће макар по ту цену успети да задржи позиције. За догађај у караули Гошинце имамо снажне индиције да га је креирала власт. Грађани Македоније су мудри и знају да процене. Не постоји могућност избијања етничког конфликта.

Србија је после петог октобра променила понашање према Косову, али јој то није помогло да убеди већину у ЕУ да има право на ту територију. Косовски проблем и даље диктира брзину нашег придруживања ЕУ. Колико односи Македонаца и македонских Албанаца утичу на положај Македоније пред Европом?

Нема паралела између догађаја у Србији и Македонији по том питању. У Македонији је у току уједињење свих грађана, које ће ојачати земљу.

—————————————————————-

Прислушкује Груевски а не странци

Власт вас оптужује да су вам снимке разговора државних челника доставили страни обавештајци. Ви то негирате, али сте признали да сте у једној ствари имали и помоћ премијера неименоване стране државе.

Иза прислушкивања у Македонији не стоје стране службе, што Груевски одлично зна, иначе би рекао које су то службе. Имамо доказе да је управо власт уз помоћ државне службе УБК прислушивала више од двадесет хиљада грађана. Премијер те стране државе помогао је само у обезбеђивању радне визе особи коју је власт неправично оптужила.

————————————————————-

Ни Русија не подржава власт

Спекулише се да је Груевски превише близак Русији за укус неких на Западу. Да ли ви, ако преузмете власт, намеравате да задржите добре односе са Москвом?

Груевски је на међународној сцени потпуно изолован и отписан. И немачки медији пишу да Брисел не жели да прими Николу Груевског. Улазак Македоније у ЕУ и НАТО од стратешког је интереса, али и одржавање пријатељства и сарадње с другим земљама, као што су Русија и Кина.

Владимир Вукасовић

(Политика, 10. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4rhCategories: Вести над вестима

Оставите коментар