Протојереј Андреј Ткачов: Велики пост даје смисао и наду

Шта је добро у посту

Протојереј Андреј Ткачов, настојатељ кијевског храма преп. Агапита Печерског, о очекивањима, надањима и смислу Великог поста

(Православие и мир, 8. 4. 2014)

Протојереј Андреј Ткачов

Протојереј Андреј Ткачов

Ето, мени, на пример, пост пружа наду. Када доживиш до [почетка] поста, појављује ти се нада да ће све бити добро. Осећам, неким нитима своје душе, да се у том тренутку много тога на свету мења. Како било да било, али многи људи падају на колена пред Богом, и казују: „Опрости ми!“, „Слава теби, а мени опрости!“. То се осети.

У том тренутку осећаш да није све пропало, да није све изгубљено. Пост пружа човеку наду. Пост му одређује циљ: предстоји Васкрс, Христос ће васкрснути и очекује те; празан му је гроб. Пост даје смисао животу, изоштрава поглед на многе ствари, одбацује оно сувишно и оставља само оно што је битно – то је оно прво.

Једноставно речено, пост даје жеђ и тежњу за живљењем. Када си сам себи нешто одрекао, то је нешто као „купиш козу – а онда је продаш“ и твој једнособни стан, после те продаје „козе“, постаје као нека палата. Он се у почетку – куповином оне „козе“ – претвара у пакао, а после њене продаје се претвара у рај. И, заиста, све ће бити добро. Једноставно – ускратиш себи нешто мало, не дозволиш себи да нешто поједеш, да одспаваш, или да попијеш.

И ето – не пиј од јутра до вечери, а затим узми па увече попиј две чаше минералне воде и она ће ти се чинити јако укусном. Ма – напиј се и из славине, јер – кад си жедан, онда је и вода из славине јако укусна. То ће ти пружити право задовољство. Ако се људи који посте уздржавају од супружанских сношаја, то ојачава породицу, изазива узајамну привлачност, жеђ и истинску љубав, уздижући је на други ниво. Осим тога, уздржавање доводи до невероватне нежности међу супружницима.

Дакле – пост пружа наду, смисао, а затим и пуно осећање живота. Тако је, једноставно,  жеђ за животом, за временом, за свежим ваздухом, за лако осећање себе самог – оног непреждераног, не оног који се једва покреће, не успаваног – него чилог и олакшаног.

Пост помаже да се човек мења. У најмању руку, он пружа наду за промене. Многи кажу: „Прихватите ме таквог какав јесам.“ Али, то је лаж! Човек не треба да буде онакав какав је. Он има обавезу да буде бољи. И –  има и обавезу да и сам жели да буде бољи. Пост човеку пружа могућности да постане бољи – ако он и сам то жели. То је оно треће.

Четврто: Пост пружа животни осећај да нисам ја сам. Човека треба да неизмерно радује што истовремено у целом свету – у Грчкој, Америци, Јапану, Латинској Америци, Аустралији, Северној Африци, Јужној Африци и осталим деловима света има доста много људи који такође посте, баш као сада и ја. Посте Господа ради, зато што Га воле.

Многи се држе строгог поста због тога што силно воле Господа. Нисам ја сам – има нас много. И празници, када их славимо, такође треба да радују човека. Ето, помолио сам се, порадовао, запевао, заплакао се Христа ради – а сад ће бити ручак, па вечера, онда ћу лећи да спавам – а за то време, у Америци ће се пробудити православни, и код њих ће бити исто то, само са разликом од десет сати. Мене то радује. Пост ми даје осећај да нисам усамљен, да нас има много и да сви постимо – а затим ћемо сви заједно славити Васкрс. То ме држи на овом свету буквално у наручју, као што ме је мама у детињству држала.

crkva-post

Има још много других ствари које пост пружа, које не могу да набројим јер их услед моје окорелости и не осећам.

Пост је изузетно богат. Он одгони врага од човека. Када неком човеку, или народу долази невоља, древне књиге кажу: „Објавите пост, објавите општи скуп. Доста сте јели, пили и веселили се. Почните да се молите, престаните да једете, обуците се у покајничку одежду, поспите се пепелом, плачите и ридајте. Смех ваш ће се преобратити у плач, а радост у тугу.“ И гле – послушаше, започеше тако – и враг оде, и невоља оде, и несрећа.

То се догодило и са Нинев(иј)ом – записано у књизи пророка Јоила[1], а тако је било и на другим местима. Господ Исус Христос казује да сем поста и молитве другог оружја против врага нема.

Свет је и иначе бесно разуздан јер се не моли и не пости. Али, ипак понеко се моли и пости – па зато ни баш цео свет није бесан и разуздан. А ако потпуно престанемо да се молимо и постимо, цео живот ће нам постати разуздан и бесан, и лице поколења ће добити псећи лик.

Тако нам казује древно предање – и због тога да нам лик поколења не постане псећи, неопходни су нам такође пост и молитва. То ми је разумљиво и без логичких доказа. Да, и сасвим без логичких доказа…

Током времена мења се однос према посту. Па – у неким годинама, на пример, постаје теже да се не једе, у неким је теже да се не спава, у неким је теже уздржавати се од супружанских сношаја, у неким мине жеља за молитвом – а у неким опет, више не желиш ни да једеш, ни да спаваш, него желиш да се само молиш, молиш и молиш. Чини ми се – што више човек живи, то више жели ту радост, то право пролеће за душу. И, како пролазе године, пост ми је све дражи.

Записала: Лариса Бојцун

Видео: Владислав Грабенко

Са руског посрбио: Василије Клефтакис

______________________________________

[1] Прим. ур.: Протојереј Ткачов овде вероватно мисли на пророка Јону:

„И дође ријеч Господња Јони други пут говорећи:

Устани, и иди у Ниневију град велики, и проповиједај му оно што ти ја кажем.

И устав Јона отиде у Ниневију по ријечи Господњој; а Ниневија бјеше град врло велик, три дана хода.

И Јона поче ићи по граду један дан хода, и проповиједа и рече: јоште четрдесет дана, па ће Ниневија пропасти.

И Ниневљани повјероваше Богу, и огласише пост, и обукоше се у костријет од највећега до најмањега.“ (Књига пророка Јоне 3, 1-5)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3AW



Categories: Посрбљено

Tags: ,

1 reply

  1. “Многи кажу: „Прихватите ме таквог какав јесам.“ Али, то је лаж! Човек не треба да буде онакав какав је. Он има обавезу да буде бољи. И – има и обавезу да и сам жели да буде бољи. Пост човеку пружа могућности да постане бољи – ако он и сам то жели. То је оно треће.”

    Jako važno, jako….

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading