Колинда Грабар Китаровић: Борићу се за права Хрвата у Србији, Војводини и другим суседним земљама

„Борићу се да права мањина у Хрватској буду још већа, али ништа мање нећу тражити за Хрвате у Србији, Војводини и другим суседним земљама“, рекла је прва председница Хрватске

Kolinda-Grabar-Kitarovic

У никад неизвеснијој изборној трци у региону – Колинда Грабар Китаровић победила је актуелног хрватског председника Иву Јосиповића са око један и по одсто разлике. Нова председница Хрватске била је шеф дипломатије, амбасадор у Америци и помоћник главног секретара НАТО-а за јавну дипломатију.

Поставља се питање шта ће се променити у Хрватској, а шта у њеном односу са другим земљама пошто 19. фебруара Колинда Грабар Китаровић преузме дужност председника.

Један хрватски град величине Сиска, односно 30.000 гласова пресудило је да једна жена први пут постане председник Хрватске. Освојила је већину у 14 жупанија, двоструко више од Иве Јосиповића. Узела му градове Осијек, Сплит и Задар, а у Загребу, где је очекивао убедљивију подршку, актуелни председник тесно је победио.

Више од 90 одсто грађана у дијаспори глас је дало новој председници, а Србија је једина земља у хрватском комшилуку у којој је Јосиповић добио већу подршку.

После свега, Колинда Грабар Китаровић најављује да ће бити председница свих грађана, а присталице Иве Јосиповића позива да буду један тим.

„Доста је било мојих и његових, и наших и ваших, сви сте ви моји драги моји грађани Хрватске. Идемо заједно, тежак нас посао чека. Ујединимо се, ујединимо своје домољубље, љубав и веру у ову нашу хрватску домовину. Идемо је извести из кризе“, рекла је Грабар Китаровић.

Колинда Грабар Китаровић најављује снажно позиционирање Хрватске у ЕУ и НАТО-у, обнављање стратешког партнерства са Немачком и решавање отворених питања са суседима. Међутим, говорећи о правима мањина, направила је први политички гаф издвојивши Војводину из Србије.

„Борићу се за права мањина у Хрватској – да буду још већа, али ништа мање нећу тражити за Хрвате у Србији, Војводини и другим суседним земљама“, навела је Грабар Китаровић.

У кратком обраћању, Иво Јосиповић је честитао кандидаткињи ХДЗ-а.

„Имали смо напорну кампању, имали смо сучељавања, имали смо међусобно опонирање, али демократија је победила. Госпођа Грабар Китаровић је победила у демократској утакмици и зато још једном честитам“, рекао је Јосиповић.

Професор Иво Банац сматра да ће, попут некадашњег председника Стјепана Месића, и Колинда Грабар Китаровић преузети ингеренције које нису записане у доста рестриктивном Уставу.

Кохабитација са владом СДП-а биће напета, што ће, каже, довести до парламентарних избора већ у првој половини године. Шта се мења на спољашњем плану?

Аналитичар Иво Банац наглашава да је то ипак победа прозападне оријентације, и хрватске изборе пореди са недавним у Румунији – „где сте имали један врло сличан случај“.

„У овој међународној ситуацији где су напетости, посебно у источној Европи, у овом тренутку истакнуте, мислим да је то изузетно значајно“, рекао је Банац.

Када је реч о односима Хрватске и Србије, уверен је да нова председница Хрватске неће да учини ништа што би водило међунационалним тензијама.

Пуповац о победи Грабар Китаровић

Да ли се победом Колинде Грабар Китаровић нешто мења за Србе у Хрватској, за РТС је говорио Милорад Пуповац, председник Српског народног већа.

„Не мења се ништа битно. Ми ћемо очекивати да председница заустави ширење нетолеранције, ружних порука и неретко порука мржње, и очекујемо да подржи унапређивање остваривања права Срба у Хрватској“, навео је Пуповац.

Према његовим речима, то што ће се наставити кампања између опозиције и њеног ХДЗ-а, који јој је омогућио победу, и Владе односно СДП-а – отежаће Србима борбу за остваривање права.

На питање новинарке РТС-а да прокоментарише изјаву Грабар Китаровић – која је рекла да ће се борити да права мањина у Хрватској буду још већа, али ништа мање неће тражити за Хрвате у „Србији, Војводини и другим суседним земљама“, Пуповац је истакао да је та врста лапсуса чешћа код представника ХДЗ-а него код других странака у Хрватској.

„Та врста лапсуса је чешћа у Хрватској него у другим земљама у региону. То је део наслеђене политичке позиције када је у питању десна политичка сцена у Хрватској“, навео је Пуповац.

(РТС, 12. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-379Categories: Вести над вестима

11 replies

 1. У усташији ништа ново.
  Усташе ће да се боре за Војводину и остале усташке земље у окружењу, рече ова китована.
  Легитимно!
  Срби ћуте као стрине.
  Легално и легитимно!

 2. Ова одвратна усташица је у суштини прави избор, јер отворено показује какво је тамо стање ствари. Тзв. хрватска левица мисли исто. Да Србија има власт, да је ово иоле озбиљна држава, могло би се парирати. Овако, ћути и трпи.

 3. @barbouillé
  “Ова одвратна усташица је у суштини прави избор…“
  Хрвати само следе наш пример: ми имамо четничког војводу за председника!
  Сад, што он не ради свој посао, не могу нам бити криви Хрвати!
  Но, нема нама, Србима, спаса док и ми не изаберемо своју Кита-ровићку или барем Кита-ровића!
  Онај загребачки пиздек са финим манирима што “нит’ смрди, нит мирише“, коначно одлази у историју односно враћа се на музичку сцену!
  Иза себе оставља стотине хиљада Хрвата којима приватни извршитељи спроводе “оврхе“ над кућама и становима због ситних дугова за мобилну телефонију, струју и комуналије!

 4. Mada u Srbiji vec 70 godina nema cetnika, na nekim hrvatskim portalima Srbe nazivaju cetnicima. Spustaju portal u blato.

  Vidim da i na ovom portalu izvesni komentatori Hrvate nazivaju ustasama, Hrvatsku Ustasija a gdju Kitarovic ustasica. Htao bih da te komentatore zamolim da izbegnu NEPOTREBNO VREDJANJE nasih suseda s kojima imamo isti jezik i iste interese (mir, ekonomsku razmenu i blagostanje).

 5. СРБИ СУ СЕ У СРБИЈИ ОДАВНО ИЗБОРИЛИ ЗА СВА ПРАВА ХРВАТА И СВИХ МАЊИНА У СРБИЈИ, НЕКА СЕ ОНА ИЗБОРИ ЗА ПРАВА СРБА У ХРВАТСКОЈ!

  За права Хрвата, као и свих других мнањина у Србији ми смо се Срви изборили много пре него што се Граборка родила. Ако је тако борбена, нека се избори она за права Срба у Хрватској. И за право Срба у Хрватској на српско писмо у српском језику. Нека се она избори за то, ако је иоле праведна и борбена

 6. Деда Дјоле

  Поштовани, можда нису усташе али држе мису Павелићу а Павелић је био домољуб ескимски тако да сте Ви у праву. Што се тиче језика, ја их не разумем, увек користим преводиоца. Како да разумем шта говоре усташе? Ви сте у предности пошто разумете њихов језик.

 7. @Мирослав Анђелковић: Оно да нам нема спаса ако не изаберемо неког сличног схватићу као иронију. Жена је полуписмена, за њу је чак и Тома Диплома (срамота ове земље) академик.

  Није спорно што та жена у дубини душе верује у усташку идеологију, **********. Имати нешто друго на власти тамо равно је чуду. Ко то не разуме до сада, џаба му све школе света. Али gđa predsjednica је ствар Хрвата. Проблем је, како рекосмо, што у овој кући нема домаћина, па је промаја на све стране. Ова кућа је лако ломљива роба.

 8. Молимо све коментаторе да не користе „универзалини квантификатор“, то јест ако за неког појединца исказују одређене ставове, то не преносе на читаве народе.

  Код корисника barbouillé морало се такво уопштавање „озвездичити“.

  Хвала на разумевању,
  и будите добри док нисам ту јер прослављам долазак Нове године 🙂

  Александар Лазић

 9. Стање ствари

  У принципу, звездосање коментара се сведе на цензуру.
  Овде се ради о извесном народу за које је назив ( усташе) сасвим адекватан јер се никада нису покајали за сва крвопролића према Србима, чак их и потенцирају на својим порталима.
  Ако тврде да се у Јасеновцу самозаклала тек нека хиљада Срба без обзира на историјске чињенице и све доказе и ако још увек славе Павелића онда су оно што јесу а ако неко мисли да нису то је његова заблуда и то тешка, и нека му је.

 10. @Василије50
  Апсолутна слобода медија нити постоји нити треба да постоји. Сигурно је, уз све могуће нападе на „цензуру“ требало ЗАБРАНИТИ објављивање карикатура у париском часопису, који се тиме бави и исмева све и сваког. Може се разумети карикатурално приказивање физичких лица, али сигурно нема разлога прихватити и дозволити исто, када су у питању верски или други симболи других. Тако и овде давати личне оцене и уопштавати није примерено, јер сам сигуран, да у друштву пријатеља Хрвата нико не би том пријатељу саопштио, да је усташа. То се односи и на псовке, које неби употребили у друштву, у личном контакту. И зашто би се, дозволило да се псеудоним користи за „бљување“ свега и свачега. Ако је то цензура, ако је!

 11. Млинаревићу, мани филозофирање о цензури.
  Ако имаш пријатеље међу онима то је твоја предност. Љубите се, грлите се, твој проблем.
  Генерално нити су нам пријатељи нити икада треба да пожелимо такве пријатеље.
  Узгред, знаш ли ти шта је србосјек и ко је Петар Брзица?

Оставите коментар