Емир Кустурица: Србија је „кост у грлу“ ЕУ јер није увела санкције Русији

Режисер Емир Кустурица сматра да Србија и у будућности треба да настави да се максимално бори за своју неутралност и да буде евроазијски мост.

Кустурица је оценио да је Србија имала храбрости да се не придружи западним санкцијама против Русије и да позиција Србије и у будућности треба да буде паметна. Он је рекао да није уверен да је заиста цела Европа хтела да се придружи санкцијама против Русије, те да не разуме зашто неки мисле да могу да третирају Русију исто као и Србију, која добро зна шта су санкције.

kusturica-rusija

Кустурица је навео да је и Немачка, која би требало да буде локомотива, морала да уведе санкције Русији, јер има шефа, те додао да га све то подсећа на капиталистички фатализам где “уништаваш неког, иако си свестан да на тај начин уништаваш и себе и своје етичке норме”.

– Нисмо очекивали од садашњих власти у Србији да ће бити “кост у грлу” ЕУ и да ће моћи да се одупру притисцима да уведу санкције Русији. Али, сада имамо могућности да проширимо економске односе са Москвом – рекао је Кустурица за руску телевизију “Цариград”.

Он сматра да је председник Владимир Путин наљутио Американце када је затворио америчку Агенцију за међународни развој у Русији, која је покушала да утиче на ту земљу и измени концепцију њеног развоја.

– Али, то више није царска, нити совјетска Русија. Ово је Русија која покушава да буде модерна земља – истакао је Кустурица, наводећи да се данас живи у времену у коме је потврда да је неко у праву ако може да направи “ајфон”.

Кустурица каже да је апсурд поредити Путина са Слободаном Милошевићем, као што је урадио колумниста листа “Гардијан”, јер Милошевић није имао ниједну атомску бомбу и пао је на провокације Запада, на које Путин није. Он је навео да је проблем Русије што своја богатства не уме да претвори у језик механизама утицаја и што није отворена за конфронтације. Према његовим речима, квалитет Путинове политике је у томе што се он не меша у унутрашње ствари земаља, као што је Украјина, и поред директних провокација.

Кустурица је рекао да на планети расте број становника, да се развија технологија, али да добро живе само привилеговани, те подсетио на различите аршине новог западног света, који је потпуно нелогичан, али покушава да заузме своје “место под сунцем”.

– Савремени свет полази од тога да није толико важно ко контролише територију, нити је важна нација, али ми видимо да је то у ствари важно и главно је питање када ће се завршити наше стрпљење – оценио је Кустурица.

(Срна/Србин.инфо, 12. 12. 2014)

Емир Кустурица: Пре Путина амерички председници су се смејали руском председнику

Филм је такође пропаганда, сматра доајен кинематографије Емир Кустурица. Српски режисер је поново посетио Москву. Он је присуствовао на отварању руске националне школе филма у оквиру омладинског пројекта „Мрежа“.

Окупљени на овом сусрету, о филму су говорили не само из перспективе уметничких особености, већ и из перспективе утицаја на друштвену свест и формирање система вредности и идеала. Било је речи и о филмској индустрији као пропаганди, помоћу које се ствара представа о становницима ове или оне државе. О томе, као и о самом пројекту „Мрежа“, говорила је Ана Коњко, која руководи овим пројектом:

„Просечни Американац или Европљанин делимично добија информације о Русији, и из филмова који стижу из Холивуда. Тамо су Руси најчешће представљени као пијанице или непоправљиви хулигани и злочинци.Тако се данас, најпре захваљујући филмовима који се снимају у Холивуду, формира спољни вид Русије у читавом свету. Ми зато желимо да обучимо своје полазнике да снимају филмове по нашим правилима и да стварају позитивну слику о Русији.“

Емир Кустурица, познат и као противник Холивуда, потврдио је речи Ане Коњко, поменувши колика је важност пројекта „Мрежа“ за савремену Русију:

„Не заборавите да је у основи холивудског филма данас пропаганда. Али морамо да знамо једну ствар, а то је да Холивуд 30-их, 40-их и 50-их то је нешто сасвим друго. Холивуд је тада био идеализована слика Америке што данас нема никакве везе са тим. Ја мислим да је Русија идеална земља да се ствара тржиште светског филма зато што је светски филм у опасности од Холивуда. И мислим да је то добра иницијатива.“

Емир Кустурица има у оквиру овог пројекта улогу предавача. С времена на време ће режисер долазити у Москву и држати предавања младим будућим режисерима. После предавања, он ће задавати свим полазницима задатке, а потом ће прегледати снимљени материјал. Најбољи ће имати част да снимају филм заједно са самим Кустурицом. А сада, на почетку пута, признати мајстор филма дао је студентима неколико корисних савета:

„Врло је важно да се руски филм везује за своју властиту традицију. У совјетско доба то се звао пропагандни филм. Тако да као млади Руси морате да знате да су основе холивудског филма између осталог и у совјетском филму. Тако да окретање ка властитој традицији није никаква пропагандна делатност, него окретање ка стварној естетици и откривање своје естетике. Ако већ Холивуд може да користи те патенте, онда вам је боље да се окренете властитој традицији него да имитирате Холивуд. Холивудски филм је настао паралелно са америчким сном. Русија мора да створи свој сан који треба да добије еквивалент у вашим филмовима зато што филм је у основи сан. Тако, желим вам у ствари да урадите две ствари. Прво, да истражујете период совјетског немог филма и да видите како се стварају филмске метафоре. Друго, да се окренете оригиналним идејама које ће идеализовати и оптимализовати руског човека. Кад спојите те две ствари можете да очекујете да ћете правити добар филм. Дакле истраживати ваше традиције и базирајући се на њих, реализовати снажне идеје о вашој историји и вашим људима. То наравно значи и огроман, широки спектар могућности.“

На сусрету са Емиром Кустурицом, млади су режисеру задавали различита питања. Сетили су се филма о Путину „Избор“ Евгенија Кулика, победника фестивала „Дванаест културних веза“, који се овог лета одржао у Андрићграду. Један од студената је питао доајена филма о његовом односу према руском председнику:

„Ја видим вашег председника као закониту појаву зато што је период пре Путина био колапс Совјетског Савеза. Мислим да је период непосредно пре Путина био период када су се амерички председници смејали вашем председнику. Сећам се слику када сам гледао Клинтона како се смејао Јелцину, чак се држао за стомак. А сад сам видео Обаму како је гледао Путина. Путин је значајна појава за читав свет зато што се ствара нова вредност. Стварају се евроазијске вредности и буди се један читав нови свет.”

Један други студент се потом осврнуо на то што се у Европи појавио израз „PUTINVERSTEHER”, што значи „човек који разуме Путина“. Претпоставивши да је Кустурица један од њих, овај студент је српском режисеру поклонио прстен са ликом руском председника. Кустурица се веома обрадовао овом оригиналном поклону и нашаливши се рекао:

„Свиђа ми се. Кад будем на неком великом фестивалу, онда ћу моје непријатеље овим превладати.”

Григориј Соколов

(Глас Русије, 11. 12. 2014)

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2POCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Кад су пре … година Јужноафричкој републици уведене међународне санкције тбог апартхајда, она је, ослонивши се на властите снаге (и знање) у том периоду доживела највећи непредак у историји. То би могао бити наук и за друге земље са таквом ситуацијом. Надам се да Путин и Руси то знају.

Оставите коментар