Бивши британски амбасадор у Узбекистану: Жртве ЦИА заувек нестале у Централној Азији

Craig Murray bio je britanski ambasador u Uzbekistanu od 2002. do 2004. Vidio je sve što se događa, CIA-ini ilegalni zatvorenici (ili zarobljenici) prebacivani su iz Europe, primarno iz Poljske, tajnim letovima za Taškent, glavni grad Uzbekistana te tamo jednostavno – nestaju. Murray smatra kako su dovođeni u Taškent kako bi bili ubijeni.

craig-murray

Shvativši o čemu se radi Murray je djelovao prema savjesti te je ovu zločinačku rabotu prijavio britanskim liderima. Rezultat? Dobio je otkaz, a tadašnje britanske vlasti nazvale su ga lažljivcem i čovjekom s „bujnom maštom“.

Deset dugih godina je od onda prošlo, ipak Murray – kojem je karijera uništena, a ime ukaljano – sada je napokon dočekao pravdu, no pitanje je hoće li ikada dobiti ispriku. O čemu se radi? Naime, u opsežnom izvještaju u mučenjima zatvorenika američke CIA-e, objavljenom ovog tjedna, potvrđene su njegove ranije izjave. Zatvorenike se zaista prebacivalo ilegalno iz Poljske u Uzbekistan.

Sve ove godine Murray je bio u pravu, lažljivac nije bio on već tadašnji britanski premijer Tony Blair. Hoće li Murray dobiti ispriku? Ili još bolje pitanje – hoće li Blair biti gonjen zbog očite suodgovornosti u svemu što se tih godina dešavalo? Teško i teško.

Izvještaj američkog kongresnog vijeća na kojih +500 stranica u kojem se, napokon, istina o mučenju osumnjičenih i nevinih ljudi od strane američke CIA-e pomno dokumentira, važan je, ali mogao bi postati posve nebitan, čak i propagandni, dokument, ukoliko ne uslijede posljedice.

Sličnog stava je i Murray koji je komentirao aktualno stanje u razgovoru za RT, prenosimo dio intervjua:

RT: „2004. otpušteni ste s pozicije britanskog ambasadora u Uzbekistanu nakon što ste otvoreno kritizirali Britaniju i SAD zbog prihvaćanja uzbekistanskih obavještajnih informacija dobivenih kroz mučenje. Kako se osjećate po pitanju ovog novog izvještaja?“

Craig Murray: „Lijepo je napokon imati neko službeno prihvaćanje od strane SAD-a. No, što se događalo, događalo se. Štoviše, letovi izručenja koji su išli za tajnu bazu u Poljskoj, u Szymany, gotovo svaki od tih letova dolazio je u Taškent u Uzbekistanu. Određen broj ljudi, kada god bi s njima završili u Szymanyu, odveden je u Uzbekistan. Vjerujem kako su tamo ubijeni jer nitko ih više nikada nije vidio. Stoga, da, lijepo je vidjeti službenu potvrdu da su se te stvari događale. Još uvijek nemamo takvu potvrdu od Britanije. Britanske vlasti i danas opovrgavaju sudjelovanje, za razliku od poljskih vlasti koje su priznale“.

RT: „No, tadašnji britanski ministar vanjskih poslova, Jack Straw, i premijer Tony Blair, doslovno su rekli da sve to izmišljate?“

Craig Murray: „Direktno su me nazvali lažljivcem. U parlamentu su me nazvali lažljivcem. Rekli su mi kako jednostavno nema takvih stvari kao što su ti programi izručenja – da je sve to skupa samo plod moje mašte. Rekli su da sam sve izmislio i otpustili su me. Jack Straw je u televizijskim programima diljem Britanije javno rekao kako se to ne događa. Oni i dalje lažu o tome“.

RT: „Da li je moguće da oni nizu znali o tome?“

Craig Murray: „Nemoguće. Dokaza je bilo i previše. Osobno sam slao izvještaje o tome što se dešava u Uzbekistanu Jacku Strawu, ističući na koji način CIA dobiva obavještajne informacije. On je definitivno znao sve. Zato su me i otpustili. Nema šanse da nisu znali. No, zataškavanje se nastavilo. Ovo je jedini televizijski intervju koji dajem danas. Jack Straw je cijeli dan na televiziji. No, kada je riječ o meni, niti BBC niti bilo koji drugi kanal u Britaniji neće mi dopustiti da kažem istinu – da sam im sve rekao i da su me zbog toga otpustili“.

Ono što ističe Murray je od iznimne važnosti – naime, SAD je svoj „prljavi veš“ objavio javno, zbog političkih i drugih razloga, no Britanija još uvijek nije i izgleda kako ni ne namjerava.

Što su Blair i Straw znali o CIA mučenjima? Sudeći prema iskazu Craiga Murraya, znali su i previše. Vrijeme je za pravdu s obje strane Atlantika, bilo bi tragično da se sve završi samo na ovom izvještaju i tvrdnjama Dianne Feinstein kako je ovo zapravo „dokaz da SAD uči na svojim pogreškama“.

Наслов: Стање ствари

(Advance.hr, 11. 12. 2014)


 

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2PeCategories: Преносимо

Оставите коментар