Курир: Србија у штрајку – на улицама студенти, адвокати, просветари, угоститељи…

kurir-stranaПосле изласка адвоката и студената на улице, данас ће у главном граду Србије у штрајк ступити синдикати просветних радника и угоститеља, а у току следеће недеље њима ће се придружити и таксисти.

То значи да ће број незадовољних радника у протесту достићи и број од 90.000! Наиме, јуче је испред зграде Владе протестовало 4.000 адвоката, који су тражили смену министра Николе Селаковића због, како су рекли, „ексклузивности која је дата јавним бележницима, али и због намета, који је увећан од 40 до 100 одсто“.

Изгубљени случајеви

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ðорђевић рекао је да нотари понегде месечно зараде од 40.000 до 150.000 евра!

– Моја канцеларија има изгубљених 300 случајева, а ко зна колико је судских поступака у обустави – рекао је он и додао да ће спремити нови вид протеста.

Ипак, јавност поставља питање из ког разлога су адвокати незадовољни кад многи од њих имају зараду и до 350.000 динара.

Ситуација је нешто другачија код просветних радника, од којих ће њих 50.000 данас прекинути рад у више од 700 школа у земљи.

Како је поручио председник Уније послодаваца Србије Драган Матијевић, запослени у 80 одсто просветних установа ће на неки начин исказати своје незадовољство због најављених умањења зарада.
– Око 3.000 професора ће изаћи на Трг Николе Пашића, док ће остали дочекати ученике у школама, али наставе неће бити – рекао је он и најавио нове протесте за новембар, кад ће поново затражити оставку ресорног министра Срђана Вербића.

Он им се јуче обратио на заједничком састанку и и сам признао да је ситуација у просвети лоша, али да нема новца за уступке.

Затвара се 150 локала

Просветарима ће се у периоду од 12 до 13 часова придружити и око 20.000 угоститељских радника, који ће затворити 150 локала у граду. Поред њих, на улицама ће се у току следеће недеље наћи и 14.000 таксиста, од којих су се неки у понедељак већ придружили адвокатима.

Кликните за већу слику

Кликните за већу слику

– Тренутно смо у преговорима с градоначелником Београда и министарствима, а ако не постигнемо договор, у року од недељу дана организоваћемо штрајк који Србија још није видела! На улице ће изаћи 14.000 српских таксиста, који ће блокирати веће градове у Србији – рекао је Александар Бјелић, председник Савеза удружења таксиста Србије.

Вулин је поручио синдикатима да се борба за радничка права не остварује на улици и да се протестима не отвара ниједно радно место нити привлаче инвеститори.

Студенти поручују: Спаваћемо испред Министарства

„Хоћемо бесплатно школовање“, „Вербићу, оставка“, „Лопови, не дамо наше паре“, викало је јуче око 120 студената окупљених испред Министарства просвете, који су протестовали због лоших услова студирања. Они су поручили да им неће бити проблем да кампују испред Министарства све док се не испуне њихови захтеви.

С друге стране, министар просвете Срђан Вербић истиче да студентске захтеве не може да схвати озбиљно.

– Постигли смо договор са СКОНУС и са свим легитимним представницима студената. Њих 40 који сада протестују су нам прошли пут предали захтеве исписане руком на папиру, и то без потписа. Не знам како то да схватимо озбиљно – реко је Вербић јуче после разговора с представницима синдиката показујући папир са студентским захтевима.

(Курир/Србин.инфо, 22. 10. 2014)

ДСС: Неистине и манипулације председника Владе

dss-logo-490Председник Владе Србије Александар Вучић је на прослави годишњице оснивања Српске напредне странке изговорио грубу неистину када је рекао да је раст бруто друштвеног производа од 2,5 одсто, остварен прошле године, „виши него у претходних десет година”.

Подсећамо грађане Србије и председника Владе да је у годинама када је Владу водила Демократска странка Србије редовно оствариван висок годишњи раст бруто друштвеног производа и то између 9,3 и 3,8 одсто!   Као и да је незапосленост била двоструко мања него што је данас, после четири године власти Демократске странке и две године власти Српске напредне странке.

При свему, износећи овај нетачан податак за 2013. годину и помињући очекивања за 2016., председник Владе је пропустио да каже да ће ове године, као и 2012., бити остварен пад БДП, а да се по прогнозама Народне банке Србије у следећој очекује стагнација.

Већ данас, после две године власти СНС-а, потпуно  је јасно да погрешна економска политика, сведена на штедњу на терет грађана и повећање наплате пореза, без мера које воде развоју домаће привреде, даје изразито лоше резултате: заостајању привреде и осиромашењу становништва.

(Сајт ДСС-а, 23. 10. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading