Петиција за безусловно пуштање на слободу Сергеја Белоуса из кијевског затвора

Магистар историје Сергеј Белоус, родом из Харкова, Украјина, нестао је у петак увече, 2. августа 2014. године убрзо након преласка руско-украјинске границе у Доњецкој области. По незваничним информацијама, Сергеј и двојица колега новинара били су задржани на једном од контролних пунктова украјинске војске. Током наредна три дана ништа се није знало о њиховој судбини. У уторак 5. августа 2014. сазнало се да су Сергеј и двојица колега, Роман Гњатук и Сергеј Бојко, пребачени у Кијев на ислеђивање. Пошто је грађанин Украјине, кијевске власти прете Сергеју Белоусу да ће га против његове воље послати на одслужење војног рока у украјинској војсци и да намеравају да га пошаљу у зону војних операција на истоку земље.

Sergei-Belous3

Пошто је Сергеј у српским и страним медијима објављивао критичке текстове о нередима на Мајдану и пучу у Кијеву у фебруару ове године, актуелне власти га сматрају непријатељем. Док је још био у Београду, отворено му је претио трећи секретар украјинске амбасаде у Србији.

Јасно је да претња режима да Сергеја присилно мобилише у редове својих оружаних снага и да га пошаље у зону сукоба ставља његов живот у озбиљну опасност. Пошто је већ жигосани противник садашњих власти, режим би у ратној зони лако могао да организује Сергејеву ликвидацију и да то прикаже као последицу учешћа у „борбеним дејствима.“

„Одбор за слободу Сергеју Белоусу“ вас моли да без одлагања потпишете петицију Влади Украјине, која се налази на упутници што следи, за хитно и безусловно пуштање на слободу Сергеја Белоуса:

http://www.gopetition.com/petitions/freedom-for-sergey-belous.html

Живот ове талентоване младе особе се налази у озбиљној опасности зато што је користио слободу говора, на шта има право као украјински грађанин и интелектуалац. Потпишите ову петицију Влади Украјине у знак подршке Сергеју Белоусу и покажите своју солидарност.

Стефан Каргановић, „Одбор за слободу Сергеју Белоусу“

(Стање ствари)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар