Генерални синод Англиканске цркве Енглеске одобрио избор жена за бискупе

(Гардијан, 14. 7. 2014)

Англиканска црква коначно је пристала на то да жене постану бискупи слиједеће године, чиме је разбијено две хиљаде година традиције и окончано 20 година горких компромиса – јер је женама дозвољено да постану свештеници 1994. године.

g-1472014

Аплауз у јавној галерији показао је огромну подршку овој одлуци. Само 45 лаичких чланова Синода гласало је против ње, а 152 у њену корист. Већина међу бискупима и свештенством била је још убједљивија.

Претходно је Синоду запрећено парламентарном акцијом уколико мера увођење „бискупица“ не успије, а кентерберијски надбискуп, Џастин Велби (Justin Welby), припремио је планове да га распусти и сазове нове изборе ако глас оде у погрешном правцу. Али криза је избјегнута промјеном свијести и гласа међу редовним члановима. Претходни покушај пропао је 2012. године, када су 74 редовна члана гласала против, спречавајући потребну двотрећинску већину међу лаицима.

Резултат гласања значи да прва жена може постати викарни (помоћни) бискуп почетком идуће године и конкурс за њено именовање могао би бити расписан до краја 2014. Викарна „радна мјеста“ очекују се најприје у Сент Албансу.

Али због тога што законодавни процес (у њему учествује и британски парламент, али се, по правилу, не мијеша у црквене послове – прим. А. Ж.) неће бити завршен прије него што се у новембру следећи пут састане Синод, правно неће бити могуће да жене уђу у ужи избор за главног бискупа прије тога. То значи да жена може најраније да заузме мјесто у Дому епископа слиједећег љета.

Први епархијски простор отворен за жене може бити  Глостер, чији ће слиједећи бискуп бити изабран на састанку почетком јануара, затим Оксфорд и напокон Њукасл. Али ниједна од тих жена неће аутоматски добити мјесто у Дому лордова и ниједан од важнијих црквених положаја неће бити упражњен у непосредној будућности.

Гласање је можда спасао од пропасти говор запањујуће снаге и страсти слепог евангелистичког хришћанина – човјека који је постао генерални директор Лојд банке након што је изгубио вид.

Говорећи на језику евангелистичке заједнице, Џон Спенс (John Spence) им је рекао: „Твоја вјера је моја вјера,  све наше вјере, и свако од нас има битну улогу у томе да обезбједи да се визија васкрслог Христа поврати у овој земљи, повјерење се затурило. Ти, као и ја, дођи и види … Увјерен сам да можемо ходати руку под руку, и вратити васкрслог Христа на његово право мјесто, у центар ове земље, њене савјести и њене културе.“

Раније је архибискуп Велби позвао Синод да гласа у корист одлуке, рекавши да ће такав потез показати свијету како хришћани могу да развијају „добро неслагање“.

Двадесет седам ранијих противника се предомислило, међу њима и Том Сатклиф (Tom Sutcliffe), који је рекао да ће „женственост епископата“ обогатити цркву.

Конзервативни евангелистички блок, који сматра да „управитељство“ цркве мора да припада мушкарцима, дослиједно је гласао против, као што су то урадили и прије двије године.

Иако је утицајни конзервативни евангелиста Филип Гидингс (Philip Giddings) на почетку расправе најавио да би могао гласати у корист новог закона – бројни говорници из његове фракције, многи од њих жене, најавили су наставак противљења одлуци, уз жалбу да су маргинализовани због својих увјерења.

Али англо-католици, који се традиционално противе женском епископату, надају се да ће увећати број својих чланова.

Andew Brow

С енглеског посрбио: А. Ж.Categories: Посрбљено

Оставите коментар