Данас: Косово у Процесу сарадње у Југоисточној Европи уз подршку Србије

Београд, Приштина – Србија је имала право да стави вето на чланство Косова у Процесу сарадње у Југоисточној Европи (SEECP), јер се у овој регионалној иницијативи све одлуке доносе консензусом, али је Београд одлучио да одобри зелено светло за то, казали су дипломатски извори Данаса коментаришући недавно заседање SEECP у Букурешту и избегавање Министарства спољних послова Србије да коментарише ову тему.

d-2862014

Према речима наших саговорника, правила налажу да у таквим ситуацијама МСП припреми платформу за учешће представника државе, у којој се даје прецизна инструкција како ће се поступати, коју потом одобрава Влада Србије. Вицепремијерка Кори Удовички, која је учествовала на скупу SEECPна којем је донета одлука о равноправном третману Косова, заправо је поступила у складу са упутствима МСП и Владе Србије.

Душан Спасојевић, бивши амбасадор Србије у Турској и члан Демократске странке, каже за Данас да је зачуђујуће ћутање Београда о ствари која је јавна, подсећајући да се у SEECPодлуке доносе консензусом.

„Србија је омогућила равноправан третман Косова у SEECPи ту нема потребе за тајном, а та одлука није део пакета досадашњих договора о нормализацији односа с Приштином“, сматра Спасојевић.

С друге стране, Милован Дрецун, функционер Српске напредне странке и председник скупштинског Одбора за КиМ, наводи за Данас да чланство Косова у тој регионалној иницијативи представља корак напред у процесу нормализације односа с Приштином.

„Треба успоставити канале комуникације са представницима Албанаца на КиМ, па у том контексту тумачим и скуп SEECP. Наравно, неопходно је да све буде статусно неутрално и да Србија не пређе зацртану границу која се односи на непризнавање једнострано проглашене сецесије Косова. Такође, уверен сам да ће се поштовати правила о представљању Косова у таквој регионалној иницијативи, односно да неће бити прејудицирања статуса, баш као што се та правила поштују и у преговорима у Бриселу“, истиче Дрецун.

Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику, оцењује за Данас да се Србија Бриселским споразумом обавезала да ће деблокирати учешће Косова у регионалним иницијативама.

„Свака регионална иницијатива је значајна јер води унапређењу сарадње, што је услов и за напредак на путу ка ЕУ. Што се тиче ћутања МСП, могуће је да је оно изазвано страхом због осетљивости теме, односно да се чека изјава министра спољних послова“, закључује Јоксимовићева.

„Коректно понашање“

Дипломатски извори Данаса из Приштине наводе да се потпредседница српске владе Кори Удовички „коректно“ понашала на састанку у Букурешту. „На скупу SEECPвладала је добра атмосфера, а Удовички се коректно понашала“, казали су наши саговорници.

(Данас, 27. 6. 2014)Categories: Вести над вестима

3 replies

  1. Secam se vremena kad je Srbija povlacila ambasadore iz zemalja koje su priznale Kosovo. Nadam se da je to vreme proslo i da Srbija stoji – uspravna, cvrsta i ravnopravna – pred drugim zemljama.

  2. Деда Ђоле, сећају се и други тих времена. Нажалост, та времена, када је Србија стојала – усправна, чврста и равноправна, изгледа да су прошла. Деда, ко деда, има различиту диоптрију од осталог народа.

  3. Сјећа ли се ико онога: “Ми стојимо постојано кано клисурине, проклет био издајица своје домовине”, нема је више, али је актуелност овог текста још увијек неупитна…

Оставите коментар