Павле Ћосић: Кратко памћење и незахвалност и српско кукање кад му није време

Сећа ли се неко 2006 или 2007. године у Србији? Нису биле тако давно. Пре 7-8 година. Сећа ли се неко како се тад живело, колике су биле плате? Сећа ли се неко да је тих година, четири године заредом, Србија бележила рекордан раст производње у Европи? А сећате ли се како су тад сви кукали како се лоше и неподношљиво живи, док је Пешчаник на све стране брујао да живимо у најгорој земљи на свету, да нам једино преостаје да се из ње иселимо и из иностранства је пљујемо као нешто најодвратније на свету. Или да се просто убијемо, јер ако нам је добро, онда ништа…

indeks-2007

Ових дана је нападнут сајт Пешчаника што је био повод за узбуну. Цеца је приметила да у Србији има цензуре.

Да ли се неко сећа да смо у то време били шампиони у производњи малина и шљива?

Сећа ли се неко да су тад медији били потпуно слободни? Да су чак и РТС и Политика били извор објективних и тачних информација? Чак и Пинк! И да је једино Б92 имала строгу цензуру и контролу?

Сећате ли се да није био никакав проблем купити неки нов део гардеробе. Ципеле или фармерке на пример? Могло се и у ресторан, а и таксијем се често ишло.

Да ли примећујете како се данас живи? Знате ли колике су данас плате? Сећате ли се кад сте последњи пут себи нешто купили а да није било неопходно? Сећате ли се кад сте последњи пут били у прилици да једете месо или рибу?

Не сећате се. Ни једног ни другог.

Наравно, зато што је то у нашем менталитету.

Исто тако, у националном сећању је уклесано да се најбоље живело управо онда кад се живело најгоре. Осамдесетих година прошлог века које су обележиле опште несташице свега и прва хиљадупроцентна инфлација (1989) после Другог светског рата у Европи. Истина, имали смо ми и већу инфлацију (1993), али ње се макар неко сећа.

А шта нам је фалило кад нам је било добро? С ким смо се то поредили? С Немцима? Швајцарцима? А јесмо ли ми икад желели да живимо као Немци?

Нисмо.

У нашој природи је да се живи опуштено и без много брига, ломова и без много захтева. Ми смо не много вредан јужноевропски народ који воли да се весели и има довољно. Они који хоће преко довољно, обично нису нормални.

Онда је дошла 2008. са наводном глобалном кризом која је, ето чуда, погодила практично само нас и која је испраћена незапамћеном демократском пљачком. Готово да нема фунционерчића ДС-а који се за те четири године није обогатио.

Људима се смучило па изабрали још веће зло.

Ево нас сад са Вучићем, Дачићем, Николићем, Стефановићем неким тамо Малим и осталима које су довели странци да нас потпуно руинирају, признају Косово, и приде нас лепо уведу у НАТО да имамо где да гинемо. И овако имамо где да гинемо, али њима треба још.

А и ови морају да се накраду, али немају више одакле. Није лако красти од сиротиње, мада њима и то некако полази за руком.

Али докле ће то моћи?

Сећамо ли се уопште шта је било јуче и знамо ли шта ће бити сутра?

Не сећамо се и не знамо.

(Блог Павла Ћосића, 10. 6. 2014)



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading