Патријарх Иринеј: Вучић мора да подигне посрнулу нацију

Патријарх Иринеј ретко даје интервјуе. Овај је рађен пред сам почетак Сабора који многи називају одлучујућим и на којем треба да се промени чак седам владика, али и изгласају неке од кључних одлука за деловање Српске православне цркве.

Патријарх је пристао да прича о цркви, политици, Вучићу, Косову, Ћосићевом интервјуу, али и о свом детињству, избору за патријарха, томе како је хтео да се повуче између два круга. На крају се и заплакао кад је Косово било у питању…

patrijarh-nedeljnik

„Тренутно стање јесте тешко, али тако нешто не сме да се чује. Добрица Ћосић није смео да изјави да је Косово изгубљено. Не, господине Ћосићу – Косово није изгубљено.Ни у Косовској бици, нити је Косово изгубљено када је више од 100.000 породица остало да се бори и сведочи.

Косово ни данас није изгубљено, ма колико стање било тешко. Морамо да се изборимо за наша права која имамо. И све док је оно у нашим мислима, осећањима, срцима, Косово није и не сме да буде изгубљено.“

Кренула вам је суза док причате о Косову. Буди вам толике емоције…

– Апсолутно.

Како СПЦ и ви лично гледате на апсолутну победу Александра Вучића на изборима? Шта очекујете или чему се надате од Вучића? Имате ли неки савет за будућег премијера?

– Вероватно је народ осетио и очекује нешто више од Вучића него од других политичара. Зато му је дао свој глас. Народ с правом очекује од Вучића да се полако подижемо од тла, да можемо да станемо пред светом, а пре свега пред самим собом. Вучић мора да подигне посрнулу нацију.

Мислим да смо као народ прилично слаби. И треба да учини све да дође крај том слабљењу и пропадању. И уложи напор, снагу, памет. А да бисмо се подигли, морамо бити свесни сами себе, своје историје, своје културе, свог положаја. Ако то ми сами не будемо прихватили и мењали се, други нас неће подићи. По-требан нам је заправо подвиг да се подигнемо. Доведени смо до просјачког штапа.

Патријарх је казао да се на Криму десило нешто што је кренуло с Косова.

– Тај процес је већ кренуо. Ако може Косово да се одвоји од Србије, зашто се РС не би одвојила од Федерације БиХ и припојила Србији? За тако нешто има много више разлога, јер с одузимањем Косова сада праве две албанске државе, а Србија са РС би била једна српска држава као што је то била вековима.

Око случаја доласка папе патријарх Иринеј је казао:

– Нема решења проблема без разговора, дијалога, размене идеја. Сваки контакт за СПЦ је прихватљив, али проблем је што је наш народ највеће трагедије у својој историји до-живео од својих суседа – римокатолика. Јасеновац, Јадовно, Пребиловци… А највећи проблем је што је у тим злочинима учествовао велики број њиховог клира. И то није било не-познато врху римокатоличке цркве ни у Хрватској ни у Ватикану.

Патријарх је рекао да је председник Николић човек из народа, да је с Тадићем имао низ пријатељских сусрета, али да му је најжалије због одласка Војислава Коштунице у пензију јер је он био „носилац идеја, наше културе и историје“.

Патријарх је први пут открио да је понудио оставку после првог круга гласања када су прошла три кандидата.

– Први је био митрополит Амфилохије, ја други, а трећи Иринеј бачки. Епископима сам рекао: „Ја не бих, ја то не желим. Моје године и моје здравствено стање нису такви да могу да издржим.“ Одмах је устала група епископа и замолила ме да не одустајем. А ја сам онда очекивао да ће ме на крају избор заобићи. Али ето десило се да сам Божјом вољом изабран за патријарха.

(Недељник/Интермагазин, 15. 5. 2014)Categories: Преносимо

2 replies

  1. Наводи се: “Патријарх је казао да се на Криму десило нешто што је кренуло с Косова”. Ако српски патријарх заиста тако мисли, то је потпуно нетачно и неприхватљиво. Случај Крима је једноставно повратак Крима у историјски оправдани статус – у састав Русије, јер Крим је био интегрални део Руске Империје од 1783-1917г., па је чак и под бољшевицима, до 1954 г био део њихове РФ. Тек после тога је потпуно произвољно и незаконито био административно одсечен и припојен совјетској Украјини, која до 1920 г. никада као независна државна творевина није ни постојала. Шта је овим поређењем уствари казао српски патријарх Иринеј? Није ваљда да је природно и историјски оправдано то што је од Србије насилничким методима отргнуто Косово – па кад је то могло и одатле је “нешто кренуло“, што онда да се и на Криму не деси? Потпуно је несхватљиво и неприхватљиво такво поређење. Али, изгледа да некима таква паралела одговара – тако је нпр. овакав мој коментар на исту тему био одбијен на НСПМ-у.

  2. Патријарх Иринеј: Вучић мора да подигне посрнулу нацију!
    Добронамерна мисао Патријарха СПЦ! Исто важи и за њега самог, што је из само њему познатих или непознатих разлога промакло да јавно обелодани!
    Утисак који се стиче да је Патријарх несигуран или морално-етички и духовно неспреман да са владикама да свој лични допринос изласку србског народа из моралног-духовног мрака, све опште друштвене анархије, коју и не помиње,
    као да је странац у изданој-опљачканој-окупираној Србији! Срамота без преседана, један такав Патријарх нам није потребан!

Оставите коментар