Привредни преглед: Ако се не уштеди 400 милиона евра, ММФ тражи смањивање плата и пензија за 10 одсто

Након 15-дневног снимања стања, тим ММФ на челу са Зузаном Мургасовом, иако се није званично оглашавао, био је јасан у својим порукама.

“Привредни преглед” незванично сазнаје од учесника преговора који су увертира у наредну рунду предвиђену за месец, могуће и два, да је једна од главних препорука и даље уштеде у буџету и смањење јавне потрошње. 

По тврдњама извора листа, уколико се ребалансом буџета и другим мерама не предвиде и не остваре уштеде од 400 милиона евра и предвиђени финансијски и реални резови, алтернатива и следећи корак треба да буде снижавање плата у јавном сектору и пензија за 10 процената, поручили су стручњаци ММФ-а.

“Да ли ће се, колико и на којим ставкама “кресати” трошкови није још увек прецизирано, али се очекује, да се ова тајна разоткрије за неколико недеља када и предлог ребаланса дефицитарне државне касе буде на видику. Колико ће на овај процес утицати и кадровско прекомпоновање владе и министарстава, још није извесно. Ту је и безброј тешких питања на која ни економска струка ни лидери финансијске политике још немају јасан одговор”, пише лист.

Како је “Привредном прегледу” потврђено из поузданих извора, стезање каиша је један од кључних услова које је ММФ кандидовао за одобравање новог аранжмана Србији, финансијског или из предострожности, односно повољног кредита Светске банке од око 450 милиона динара.

Слога: Објавити услове ММФ

Удружење синдиката Србије “Слога” данас је затражило од Владе Србије да објави које услове поставља ММФ да би са Србијом уговорио нови аранжман.

“Изражавамо бојазан да ће садашњи и будући пензионери платити цех предузећа у реструктурирању, јер је очигледна намера будуће владе да једино уступцима у пензијској реформи обезбеди потребан новац од ММФ-а којим би се експресно завршио процес гашења тих предузећа уз отпуштање радника уз минималне отпремнине”, истиче се у саопштењу “Слоге”.

Тај синдикат од будуће владе очекује да кредит од Уједињених Арапских Емирата од милијарду долара искористи за санацију предузећа у реструктуирању, а не да се за те намене задужује код ММФ-а који, како је наведено, Србији поставља “уцењивачке захтеве”.

“Од Србије ММФ тражи да пензије падну испод 50 одсто, односно на ниво од 43,3 одсто просечне зараде, захтева се додатно пооштравање услова за одлазак у пензију, посебно жена, да се горња граница подигне на 65, а за пар година и на 67 година за оба пола”, пише у саопштењу “Слоге”.

“Слога” је на протеклим изборима наступила на листи са Демократском странком.

(Б92, 19. 3. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар