Предао се нарко-бос Дарко Шарић

БЕОГРАД – Специјални суд у Београду одредио је притвор до 60 дана нарко-босу Дарку Шарићу због опасности од бекства и других разлога у конкретном случају.

saric-1

Дарко Шарић приликом изласка из авиона по слетању у Београд (Фото РТС)

Дежурно кривично ванпретресно веће је нашло да и даље стоје разлози због којих му је притвор био одређен 9. децембра 2010. године, прецизира се у саопштењу суда.

Притвор траје до даље одлуке суда, а најдуже 60 дана, напомиње суд.

Притвор му је одређен због опасности од бекства, бојазни да би боравком на слободи могао да понови кривично дело, с обзиром на то да постоји оправдана сумња да се у конкретном случају ради о веома озбиљном и организованом шверцу кокаина, као и чињеници да је раније осуђиван.

Такође, кривично ванпретресно веће прихватило је и предлог Тужилаштва за организовани криминал да се Шарићу одреди притвор због тога што је за кривична дела која му се стављају на терет прописана казна затвора преко десет година, а начин извршења и тежина последице су такви да су довели до узнемирења јавности, које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

Шарићу као организатору криминалне групе за швец кокаина прети казна до 15 година затвора.

Суђење Шарићу и његовој групи оптуженој за шверц кокаина, наставља 24. марта пред Специјалним судом, када ће се знати да ли износи одбрану или ће тражити време за припрему.

Дарко Шарић је кривичном ванрасправном вехцу Специјалног суда на саслушању рекао да се скривао у Латинској Америци и делу Јужне Африке, и „да се добровољно предао”, пренео је новинарима испред Специјалног суда његов бранилац Радослав Баћевић након завршеног саслушања.

Шарић је суду испричао да се одлучио на предају пошто је лоциран у Латинској Америци од стране безбедносних служби Србије и Црне Горе, навео је адвокат Баћевић.

Адвокат је објаснио да је Шарић желео да буде из Латинске Америке пребачен у Црну Гору како би се видео да породицом с којим је имао прилику да тамо разговарао око пола сата, као и јер „верује да ће суђење бити фер и поштено и да ће се утврдити истина”.

saric-1

Колона аутомобила са нарко-босом Дарком Шарићем долази у Специјални суд (Фото Танјуг)

Шарић је јутрос авионом пребачен из Подгорице пребачен у Београд и након што је идентификован у Полицијској управи Београд, спроведен је у зграду Специјалног суда у Устаничкој улици где је смештен у притворску јединицу Окружног затвора у Београду.

Шарић је јутрос ухапшен у заједничкој акцији органа Србије и Црне Горе.

Шарић се терети за организовање међународне трговине наркотицима, а у жижу светске јавности дошао је након заплене три тоне кокаина до које је дошло захваљујући сарадњи МУП-а Србије и америчке агенције ДЕА.

Реализацијом ове осетљиве, пажљиво и дуго планиране акције руководили су министри правде Србије и Црне Горе Никола Селаковић и Душко Марковић.

———————————————-

Селаковић: Шарић се безусловно предао

БЕОГРАД– Министар правде Никола Селаковић изјавио је данас да се нарко-бос Дарко Шарић безусловно предао пре месец и по дана, кад је лоциран и кад је постало јасно да је хапшење извесно, док је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао да због интереса истраге не сме да буде обелодањено где и на који начин је Шарић ухапшен.

Упитан где се предао, министар је рекао да је најважније да је предаја била апсолутно безусловна и да ће доћи до безусловног вођења поступка за кривична дела за која се терети, а то су кријумчарење наркотика и прање новца.

„Где је боравио – боравио је на територији неколико земаља Латинске Америке, а ближе податке о томе у овом тренутку не можемо да изнесемо”, рекао је Селаковић.

На питање да ли је имао помагаце будући да се годинама скривао, Селаковић је рекао да када неко избегава руку правосудних органа четири године тешко да то може сам да учини.

„И током поступка отварана су питања ко је коме помагао и шта је рађено, а више о томе може да каже тужилац”, рекао је Селаковић.

Он је објаснио да је безусловна предаја понуђена да би се избегле жртве и крвопролиће до кога је могло доћи приликм хапшења,

Паралелно са лоцирањем ради хапшења Шарића, додао је министар, одвијао се и преговарачки процес који је почео када је хапшење постало извесно.

„Наши оперативци лоцирали су његово кретање на територији неколико земаља Латинске Америке, и када је хапшење постало извесно, Министарство правде добило је захтев за контантком од стране браиниоца Дарка Шарића”, навео је Селаковић додајући да се на Шарићевом лоцирању и хапшењу радило девет месеци, те да је понуда за предају стигла пре месец и по дана.

Министар је на почетку конференције за новинаре у влади подсетио да је предуслов за читаву акцију био план направљен 13. јуна 2013. када је по директном налогу Александра Вучића, у овиру БИА формирана посебна радна груапа са искључивим задатком да се бави лоцирањем и хапшењем Шарића. Пре тога таква радна група није постојала.

Она је у свом деловању директно под координацијом директора БИА било десет службеника БИА, а читава мрежа која је функционисала под том радном групом бројала је више од 100 особа.

На лоцирању Шарића, поред БИА, велику улогу имали су МУП Црне Горе и Министрарство правде ЦГ, као и читава мрежа безбедносних агенција других држава, попут САД, Словеније, Шпаније, Црне Горе, Швајцарске, Аустрије и Италије.

———————————————-

Радисављевић: Без детаља предаје Шарића, јер је у бекству још 18осумњичених

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да због интереса истраге не може да се прецизира где је и како ухапшен Дарко Шарић јер је у бекству још укупно 18 његових сарадника.

У бекству је још 15 осумњичених за шверц кокаина и троје за прање новца, прецизирао је он истичући да се и даље ради на њиховом лоцирању и хапшењу и да због тога неће износити детаље лоцирања и предаје, истакао је Радисављевић.

Тужилац за организовани криминал дода је да се нарко-бос Дарко Шарић тренутно налази у притворској јединици у Устаничкој улици у Београду и да је када је стигао рекао „добар дан”

Како је Радисављевић објаснио Шарићу се ставља на терет да је од 2009. прокријумчарио 5.754 килограма и опрао најмање 22 милиона евра у Србији.

„Следећи претрес на суђењу припадницима Шарићевог клана заказан је за 24. март и видећемо да ли ће тражити одлагање ради припреме своје одбране или ће се укључити у поступак”, рекао је Радисављевић.

Он је изразио задовољство што се Шарић налази у притвору и додао да је то резултат преданог рада Безбедносно информативне агенције Србије, Министарства унутрашњих послова Србије и Бироа за координацију служби безбедности.

„Чињеница је да смо остварили интензивну сарадњу са колегама из других земаља, и данашњи резултат је продукт нашег заједничког рада и сарадње са свим колегама широм света”, рекао је Радисављевић.

———————————————-

Марковић: Шарић се није крио у Црној Гори

saric-1

Министри полиције и правде Црне Горе Рашко Коњевић и Душан Марковић

ПОДГОРИЦА – Министар правде Црне Горе Душан Марковић изјавио је данас да Црна Гора није међу земјама где се скривао најтраженији нарко бос Дарко Шарић, те да је он јутрос боравио у Подгорици сат времена, колико је трајао његов трасфер у Србију.

Марковић је на конференцији за новинаре, поводом хапшења Шарића, рекао да није тачно да је Шарић ухапшен пре 15 дана.

„Он је преузет на територији једне Латиноамеричке државе и трансферисан преко Црне Горе у Србију”, рекао је црногорски министар.

„Претпостављам да је Шарић јуче ухапшен у Латинској Америци. Црна Гора није земља где се Шарић скривао. И кад бих знао у којој држави је ухваћен не бих смео да кажем због поступка у Србији. Тврдим да је Шарић у Црној Гори јутрос био само у период од 6.30 до 7.30 часова”, казао је Марковић.

Оценио је да је хапшење Шарића добра ствар за Црну Гору с обзиром на манипулације у јавности да се он ту скривао.

„Данас је то пало у воду”, рекао је Марковић.

Марковић је истакао да се на подгоричком аеродрому Шарић видео са својом породицом, што је био један од његових захтева.

На питање може ли се очекивати хапшење особа које су сарађивале са Шарићем и омогућиле му да побегне из Црне Горе, Марковић је рекао да је хапшење потврда опредељености две државе да сарађују на најважнијим питањима.

„То опредељење више нико не може довести у питање. Ова акција има за циљ да разоткрије читаву мрежу. Хапшење није довољно, верујем да ће се успети у томе да се дође до највећег броја његових сарадника у тој криминалној мрежи, а и сам министар правде Србије Никола Селаковић је то наговијестио”, казао је Марковић.

———————————————-

Светски медији: Значајно хапшење балканског краља кокаина

Светски медији пренели су вест из Београда о хапшењу нарко боса Дарка Шарића уз оцену да је то најзначајније хапшење после хапшења Мирослава Мишковића и констатацију да је борба против корупције и криминала један од главних циљева Александра Вучића, првог кандидата за новог премијера.

Британска агенција Ројтерс пренела је извештаје београдских медија да је ухапшен човек који је осумњичен за трговину кокаином од Јужне Америке до Западне Европе преко Балкана.

„Организовани криминал је цветао током ратова на Балкану деведесетих година, када се комунистичка Југославија распала, а регион остао крцат оружјем, уз могућност да постане транзитни пут за дрогу”, наводи Ројтерс.

Британска агенција констатује и да су се, у међувремену, све бивше југословенске републике окренуле придруживању Европској унији и интензивирале борбу против организованог криминала у оквиру тих напора.

Ројтерс, такође, подсећа да је косовска полиција прошле године ухапсила Насера Кељмендија, који се налазио на црној листи САД као осумњичен за трговину дрогом у Европи.

Америчка агенција Асошиејтед прес наводи да је Шарић био у бекству од октобра 2009. године, када је операција кријумчарења дроге, коју је он, наводно, предводио, прекинута на уругвајској обали, у међународној полицијској акцији у којој су учествовали и агенти америчке управе за сузбијање дрога.

АП, такође, констатује да је Балкан један од главних транзитних путева за кријумчарење дроге ка Западној Европи.

Италијанска агенција АНСА наводи да је Шарић био први на листи најтраженијих у Србији и да је његово хапшење најзначајније након што је пре две године ухапшен милијардер и контроверзни привредник Мирослав Мишковић.

„Немилосрдна борба против корупције и криминала је међу примарним циљевима потпредседника Владе Александра Вучића, победника ванредних парламентарних избора одржаних у недељу и првог кандидата за место шефа будуће владе Србије”, закључује италијанска агенција.

И француски медији су реаговали на хапшење Шарића, називајући га „краљем кокаина на Балкану” који је осумњичен као „мозак мреже трговине кокаином са седиштем на Балкану, организоване од 2007. до 2009. захваљујући базама у Европи и Јужној Америци”.

Борба против организованог криминала је један од услова који ЕУ намеће балканским земљама у замену за њихово приближавање 28-чланом блоку, подсећа француски дневник „Либерасион”.

Шарић је јутрос ухапшен у заједничкој акцији органа Србије и Црне Горе, коју су координирали министри правде две државе.

Виши суд у Београду саопштио је да је Шарић лишен слободе (ухапшен) по решењу о одређивању притвора и по потерници која је за њим расписана по налогу истражног судије од 9. децембра 2009. године.

Шарић се терети за организовање међународне трговине наркотицима, а у жижу светске јавности дошао је након заплене три тоне кокаина до које је дошло захваљујући сарадњи МУП-а Србије и америчке агенције ДЕА.

———————————————-

Ко је Дарко Шарић

Шеф нарко мафије Дарко Шарић, који је рано јутрос ухапшен у заједничкој акцији државних органа Србије и Црне Горе, у јавности, тачније медијима, први пут се „појављује” у октобру 2009, када су агенције пренеле да је уругвајска полиција запленила 2,8 тона кокаина на јахти „Мауи”, под британском заставом, у луци Сантјаго Васкес, 25 километара западно од Монтевидеа.

Том приликом ухапшене су две особе, Уругвајац и Србин, који су покушали да кокаин са јахте пребаце на прекоокеански брод, чија је крајња дестинација била западна Европа.

Товар са дрогом пресретнут је у оквиру заједничке акције „Балкански ратник” америчке агенције ДЕА, српске БИА и полиције Уругваја.

saric-1

Нарко-бос Дарко Шарић идентификован је у Полицијској управи Београд одакле је упућен у Специјални суд (Фото Танјуг)

Паралелно, београдска полиција ухапсила је припаднике Шарићеве групе који су се затекли у Србији.

У јануару 2010. за Дарком Шарићем расписана је међународна потерница. Према писању подгоричке Побједе 25. јануара 2010, а позивајући се на неименоване изворе из полиције, Дарко Шарић који је последњи пут виђен у Пљевљима десет дана раније, напустио је Црну Гору, и од тада му се губи сваки траг. Исти лист је касније писао да је Шарић побегао у Швајцарску.

Милош Опарница, шеф Националног бироа Интерпола у Србији, обелоданио је 15. фебруара 2010, током гостовања на Б92, да је полиција почела да се бави Дарком Шарићем још 2000. године због прања новца, што је вероватно био почетак распетљавања читавог случаја. У фебруару 2010. из Управе полиције Црне Горе саопштено је да је Шарић, осумњичен у Србији за шверц кокаина, напустио територију Црне Горе илегално, неколико дана пре него што је црногорском бироу Интерпола достављена међународна потерница.

Опарница је затим обелоданио да је Србији најмање 15 земаља доставило информације о вођи највећег нарко-клана у овом делу Европе, Дарку Шарићу.

Опарница је поменуо да медији шпекулишу о Шарићевом боравку у боравку у Чешкој, Словачкој, Швајцарској, коментаришући да је Дарко Шарић био „активан” у више од пет држава.

Тужилаштво за организовани Србије подигло је 13. априла 2010. оптужницу против Шарићеве групе.

Дан после, државни секретар Министарства правде Слободан Хомен изјавио је да је суштина борбе против нарко-клана Дарка Шарића и осталих криминалних група откривање њихових веза са појединим државним функционерима из јавних предузећа, као и носиоцима државних функција.

По Хомену, бројни бивши политичари постали су успешни бизнисмени и то одмах након што су напустили политику.

Као први корак навео је проверу токова новца у предузећу „Маестрал турс”, које је одузето од групе Дарка Шарића.

По његовим речима „Маестрал турс” је, између осталог, власник два хотела у Новом Саду „Војводине” и „Путника”, а хотели у Војводини су куповани преко предузећа „Палић”.

Хомен је такође рекао да су финансијски успон, послови са дрогом и моћ Шарића евидентни од 2004. до 2009, и у тих пет година треба тражити људе из власти који су им помагали, ако је реч о прању новца.

По њему, при утврђивању ко их је штитио постоје три правца истраге – државни функционери, политичке странке и оперативци МУП-а. Према писању београдског „Блица” из априла исте године, Дарко Шарић, оптужен за кријумчарење велике количине кокаина током 2009. године, сарађивао је и са Звезданом Терзићем, бившим председником Фудбалског савеза Србије (ФСС), за којим је расписана потерница због незаконитих трансфера четири фудбалера. У тексту су наведени састанци Шарића и Терзића у једном од најелитнијих хотела на Црногорском приморју.

Београдски „Прес” је у мају 2010. писао да су нарко-бос Дарко Шарић и чланови његовог клана направили почетком 2010. године план за ликвидацију највиших државних функционера Србије, оперативаца полиције и БИА, за шта је спремљен буџет од 30 милиона евра, којим је требало да буду финансиране акције на прикупљању информација о особама које раде на акцији „Балкански ратник”, затим застрашивања, припреме и, коначно, извршења ликвидација. До ових података дошли су оперативци српске полиције и безбедносних служби.

Специјални тужилац Миљко Радисављевић подигао је 6. августа 2010. нову оптужницу против Шарића и још осам особа због прања више од 20 милиона евра од продаје кокаина.

Радосављевић је изјавио да је законски запрећена казна за прање новца у овом обиму између две и 12 година затвора. Тужилац је навео да је новац од дроге уложен у куповину пољопривредних добара и хотела у Војводини, као и у другим приватизацијама у Србији.

Према наводима медија, Шарић је куповином и приватизацијом предузећа опрао више од 4,3 милиона евра и више од 200 милиона динара, што је укупно више од шест милиона евра. Ради се о новцу који је уложен у приватизацију и финансирање хотела „Путник” и „Војводина” и предузећа „Митросрем” Сремска Митровица.

Медији су писали и да је главни Шарићев сарадник за оснивање и управљање оф-шор компанијама био Предраг Милосављевић, који је као финансијски стручњак био ангажован у Шарићевом предузећу „Муниципијум С”.

Крајем августа 2010 некадашњи шеф „Хипо Алпе Адриа” банке Тило Берлин, који је управљао овом установом од 2007. до 2009. у време када је власник била немачка „Бајерн ЛБ”, изјавио је да не познаје Дарка Шарића.

Њега је претходно бечки дневник „Естерајх” оптужио да је омогућио Шарићу да преко „Хипо” банке „опере” 100 милиона евра.

Према „Естерајху” ова банка је опрала 100 милиона, при чему се овај лист позивао на интерни протокол и истрагу српских власти, у које је наводно имао увид, према којима је Шарић је преко оф-шор фирми уложио око 100 милиона евра на рачуне „Хипо” банке, претежно у Лихтенштајну, а паралелно је добио кредит у висини од 81,56 милиона евра од „Хипо груп Нетерландс корпорет фајнанс”, а сестринска компанија „Хипо Алпе Адриа интернешенел АГ” одобрила му је кредит у висини од 17,9 милиона евра. Те кредитне линије су се, наводно, улиле на рачун предузећа „Блок 67 Асошијетс”, које је градило комплекс станова „Белвил” у Београду.

У октобру 2010. у Црној Гори је, на основу италијанске потернице, ухапшен рођени брат Дарка Шарића, Душко. Потерница га терети да је у Италији био организатор групе која је у у тој земљи препродавала кокаин.

Крајем октобра 2011. Специјално тужилаштво подигло је пету по реду оптужницу против Шарића и његових најближих сарадника.

Суђење Шарићу и његовој групи због шверца више од две тоне кокаина из Латинске Америке у западну Европу 9. марта 2012, у Специјалном суду у Београду, формално је почело према одредбама новог Законика о кривичном поступку Велики део имовине привремено им је заплењен по Закону о одузимању имовине стечене кривичним делом, којом ће државни органи управљати до окончања кривичних поступака који су у току против њих.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је укупно пет оптужница против Дарка Шарића, због због трговине наркотицима и због прања новца.

Председник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је 10. јануара 2013. да се стеже обруч око одбеглог нарко боса Дарка Шарића, као и да ће следећи корак бити његово хапшење.

Према наводима Интерпола, постоје основе да се „лице које може бити Шарић и које је слично њему” налази у Јужноафричкој Републици, али разјашњења од Интерпола те земље није било.

Коментаришући спекулације медија да је један министар у контакту са Шарићем, Дачић је најавио да ће уколико се то испостави као тачно, тај министар бити ухапшен.

Према тврдњама јужноафричког новинара Џона Растена, лета 2012. Шарић је 2007. године обезбедио себи нови идентитет у Јужноафричкој Републици где је уписан у матичне књиге рођених као јужноафрички Бур Јан ван Хусел са местом рођења у Стеленбушу, провинција Западни Кејп. Према писању београдског „Блица” од 24. фебруара 2014, Безбедносно информативна агенције (БИА) обавестила је америчку ДЕА да постоји кртица у српској полицији након пропале полицијске акције заплене дроге клана одбеглог нарко боса Дарка Шарића у марту 2009.

Тада је све било спремно за реализацију акције заплене дроге клана Дарка Шарића и Родољуба Радуловића, званог Миша Банана. Постојала је информација да је требало да се тона кокаина пребаци Радуловићевим бродовима. Међутим, полицијска акција је пропала. Касније је утврђено да је информација процурела из МУП-а Србије.

Специјални суд у Београду изрекао је 26. фебруара 2014. меру одузимања пасоша адвокату из Новог Сада Радовану Штрбцу, који се сумњичи да је припадницима Шарићевог клана преносио полицијске информације о праћењу и прислушкивању, које је добијао од Бранка Лазаревића, тадашњег шефа кабинета Ивице Дачића.

Штрбцу се пред Специјалним судом суди због оптужби да је прао новац за Дарка Шарића „зарађен” продајом кокаина из Јужне Америке, тако што је куповао предузећа и пољопривредна газдинства по Војводини. Он је међутим, на главном претресу у фебруару 2011. године, тврдио да је фирме куповао за себе, а не за Шарића, као и да се његовим именом служио због ауторитета.

Дарко Шарић рођен је 21. октобра 1970.

Чак шест пута је био осуђиван пресудама Општинског суда у Пљевљима због пет различитих кривичних ђела, угрожавање сигурности на раду из нехата, уништење апарата у рудницима или другим грађевинским предузећима, уништење пословних и стамбених просторија, проневеру и недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Први пут је осуђен као малолетник 1988, када му је изречена васпитна мера појачаног надзора родитеља. Следећи пут је осуђен 1992. на условну казну, трећи пут 1994. на казну од четири године затвора.

Изгледа да ту казну није одлежао до краја, пошто је већ 1996. поново осуђен на казну од четири месеца затвора. Већ две године касније, 3. септембра 1998. је осуђен на казну од два месеца, а после три месеца, 31. децембра исте године, осуђен је на казну од три месеца.

Шарић је 2005. године добио држављанство Србије, српски пасош и личну карту, што је, према најавама српских званичника, предмет истраге.

(Агенције/Политика, 18. 3. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading