Адвокатска канцеларија Радић: Да ли се књиге из школских библиотека отписују по мерилима „родне равноправности“?

ОШ „Браћа Барух“ у Београду отписала 617 бактериолошки неисправних и књига опасних за децу, у складу са налогом Библиотеке града, и послала их у српске енклаве на КиМ, а један део у сиромашне средине на југу Србије

Изглед вести у интернет издању Вечерњих новости од 15. октобра 2023.

Библиотека града Београда, као матична библиотека надлежна за вршење стручног надзора над радом свих библиотека у основним и средњим школама на територији града Београда, недавно је обавила стручни надзор над радом школске библиотеке у ОШ „Браћа Барух“ у Београду, чији је оснивач Република Србија. Тим поводом, Школа је добила налог да у року од годину дана мора да се ослободи приличног броја дотрајалих књига које су бактериолошки неисправне и опасне за децу.

Изглед вести у штампаном издању Вечерњих новости од 14. октобра 2023. (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

Према добијеним подацима, у периоду од маја 2023. до октобра 2023. године, Школа је отписала 617 књига које су наведене у пописном Листу 3, уз напомену да тај број није коначан. Након отписа, те „болесне књиге“ Школа је послала у српске енклаве на Косову и Метохији, а један део у сиромашне средине на југу Србије пошто „њима то много значи јер те установе немају богате библиотеке“, како је наведено.

Иначе, прописи допуштају да библиотеке могу да врше отпис, поклањање и продају физички дотрајалих и неупотребљивих књига, али под строго одређеним условима који морају да се наведу у записнику и извештају о извршеној ревизији, (чланови 35-37. Правилника Министарства културе):

  1. Број физички дотрајалих и неупотребљивих јединица.
  2. Попис дотрајалих и неупотребљивих јединица библиотечко‑информационе грађе и извора (Листа 3).
  3. Објашњење по ком основу се предлаже отпис.
  4. На крају, орган управљања и директор одлучују о отпису „дотрајалих и неупотребљивих јединица које мерама техничке заштите не могу да се доведу у стање да могу бити даље коришћене“.
  5. Након тога, отписану библиотечко-информациону грађу и изворе по основу неактуелности библиотека Школа мора понудити Народној библиотеци Србије, односно Библиотеци Матице српске, које ће се у писаној форми изјаснити о понуди у року од 15 дана од дана достављања понуде. Уколико наведене библиотеке одбију понуђену библиотечку грађу и изворе, она се може поклонити, продати или отуђити на други начин.

Није нам познато: да ли су у наведеном случају испуњени набројани услови?

Прва страна дописа Адвокатске канцеларије Радић Народној библиотеци Србије (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

Иначе, овакве активности или ревизије могу и самоиницијативно обављати све: националне, јавне, школске, високошколске, универзитетске, специјалне и библиотеке научноистраживачких института и установа, као и информациони центри при другим установама, организацијама или удружењима.

Полазећи од значаја покренутих образовних и идентитетских питања и законских овлашћења Министарства, на основу члана 15. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, ЗАХТЕВАМО од Министарства културе да нам достави, електронском поштом или на други начин, следеће информације:

  1. Да ли је, у периоду од 1. 6. 2021. па до данас, Министарство вршило „надзор над спровођењем“ Закона о библиотечко-информационој делатности код: матичних библиотека, националних библиотека, јавних библиотека, високошколских библиотека, универзитетских библиотека, библиотека научноистраживачких института и установа, специјалних библиотека, као и информационих центара при другим установама, организацијама или удружењима)?
  2. Да ли ће Министар допунити Правилник, односно Лист 3 (Попис дотрајалих и неупотребљивих јединица библиотечке грађе) шифрама које би се односиле на допуштене и оправдане разлоге отписа књига/јединица?
  3. Да ли библиотеке, приликом пописа књига, могу из свога фонда „искључити“ неподобне, бактериолошки штетне и за децу нездраве књиге као и све друге књиге за које се наведе: да се њима не остварује “gender equality(родна равноправност), да су старе и неупотребљиве јер нису написане на gender sensitive language (родно осетљивом језику),  да поред жена и мушкараца, као биолошких појмова, нису равноправно заступљени и сви остали “gender identities” (родни идентитети као друштвени, а не као биолошки појмови) итд?

План мера за остваривање и унапређење родне равноправности ОШ ,Браћа Барухʻ у Београду“ (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

Адвокатска канцеларија Радић



Categories: Противу цензуре

Tags: , , ,

5 replies

  1. Из поступка са додељивањем књига, јасно је се деца са Косова и Метохије и она из сиромашних средина не третирају исто као деца из Београда. Оно што угрожава београдску децу, њима је донродошло. Само то образложење, да не улазимо у суштину поступка је врло педерско. Можда је џендерски рећи педерашко.

    17
  2. Ово је просто непојамно, апсолутно, тотално, нељудско и опако поступање и размишљање! Питам се да ли је онај ко је то написао, што би правници рекли compos mentis? Зар је могуће да то неко и помисли, а камоли да уради и још напише! Мислим да би одговорне за ово требало осудити на све могуће начине и позивам Адвокатску канцеларију Радић да нешто предузме. Верујем да би прикупили огроман број потписа. Што се тиче повезивања с “родном равноправношћу” и овим Правилником не видим непосредну везу, изузев, наравно, вапијућег недостатка неких елементарних (оних која улазе и у дефиницију дотичног биолошког ентитета – човека) људских особина!

  3. Odmah otkaz direktorki skole. Dalje sa zapadnim “vrednostima” od nase dece. Nek oni lepo uredjuju svoja bolesna drustva, a nas neka ostave na miru.

  4. Молим коментаторе (изузев једног) да не допусте да их питање “родне равноправности” одвуче од оног главног – не само болесне, него у суштини кажњиве замисли да се бактериолошки загађене, буђаве књиге пошаљу деци на Космету! Зар нико није помислио колико је то само по себи монструозна замисао – уместо на депонију или на уништавање оне ће бити добре деци на Космету! Ако само мало пустимо машти на вољу, то је прави мали биолошки рат, или бар диверзија. Мислим да је то велика срамота, тешко је да се уопште схвати такав поступак! Што се мене тиче, не видим неку везу између њега и “родне равноправности”. Верујем да је Адвокатска канцеларија Радић, објављујући ово заједно, само хтела убедљиво да покаже чиме се све бави руководилац ове школе. На страну то што је притисак на учитељицу такође незаконит и могао би се квалификовати као мобинг! Да и не говоримо о врло вероватним разлозима и интересима, које би такође требало испитати!

  5. Извињавам се због омашке – последње реченице мог коментара су се односиле на један други ружан догађај, такође у школи, у Шиду! Верујем да су и то сви прочитали, па ће разумети зашто је и информација о овом догађају и реакција на њу такође приписана Адвокатској канцеларији Радић. Они се ретко јављају, али изузетним написима, указивањем на врло озбиљна питања и проблеме, увек темељито, документовано и поуздано, па није било тешко побркати два таква написа, као што се мени догодило. Верујем да се и око тога можемо сви сложити!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading