НП Отаџбина: Зашто организовање Српског националног већа КиМ смета Александру Вучићу

Директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић је у последњем моменту отказао просторије. Исти је утицао да и остали домови културе на простору КиМ не дозволе одржавање скупштине Српског националног већа 

Скупштина Српског националног већа Косова и Метохије требала је да се одржи 26. августа ове године. Иако је обећао директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић је у последњем моменту отказао просторије због чега Скупштина није ни одржана. И не само то, исти је утицао да касније и остали домови културе на простору Косова и Метохије не дозволе одржавање скупштине Српског националног већа Косова и Метохије.

Вреди напоменути да је Живојин Ракочевић председник Удружења новинара Србије а у исто време и службеник Владе Републике Србије на функцији директора Дома културе. Пре пар година је председник Удружења новинара Србије дозволио Савезу за Србију да одржи свој промотивни скуп у дому културе у Грачаници али је у исто време и организовао грађане да спрече одржавање тог скупа. Захваљујући присебности челника Савеза за Србију сукоб је избегнут тако што је скуп померен и одржан на Газиместану.

Поставља се питање зашто овако политичко организовање Срба смета Александру Вучићу. Па управо из разлога што ће без икакве сумње Српско национално веће Косова и Метохије у потпуности да разобличава и разоткрива издајничку политику председника Србије. Последњи састанак у Бриселу са Аљбином Куртијем управо то и доказује.

Marko Jakšić: Vučić ne dopušta organizovanje Srba izvan Srpske liste

 

Александар Вучић је у Бриселу пристао да поред имена самопроглашене републике Косово више не стоји ни фуснота ни звездица нити да њих више представљају Уједињене нације него да то могу да раде сами за себе. То је ништа друго, него признање ове сепаратистичке творевине. То је и атак на Резолуцију 1244 СБ.

Такође се сложио да Република Србија укине све своје преостале институције на Косову и Метохији из домена просвете, здравства, социјале и културе. У преводу то значи да директора болнице у Косовској Митровици више неће да поставља Београд него Приштина. И ово је супротно Уставу Републике Србије.

Обећао је и да се Република Србија више неће мешати на било који начин у надлежности своје јужне покрајине. И овај акт је супротан важећем Уставу Републике Србије.

Све симболе самопроглашене републике Косово заставу, химну, грб, документа се обавезао да ће уважавати.

Шта је Вучић прихватио у Бриселу

Пристао је и да неће ометати пријем „Косова“ у бројне међународне институције и организације као што су Уједињене нације.

А његова фамозна Заједница српских општина је променила своје име, сада је само институција самоуправљања и обухвата само општине на северу Косова и Метохије без оних српских општина јужно од реке Ибар.

Формализовао је, како он каже, Српску православну цркву на Косову и Метохији као да она није „формализована“ још од времена великог везира Мехмет-паше Соколовића и његовог рођеног брата патријарха Макарија Соколовића.

Нажалост, у ове евидентне издаје јавност Србије је мало упућена. Задатак Српског националног већа Косова и Метохије је управо и тај да сходно својој традиције спречи и не дозволи да се председник Србије одрекне овог дела републике и заустави његову издају која је присутна на сваком месту и кораку у јужној српској покрајини а које овај владар чини свих 11 година своје власти.

Како радили тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица, 17. 9. 2023.
Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

ОО СНВ КиМ: Молба епископу Теодосију за одржавање Сабора у порти Грачанице

Извор: ФБ Српског националног већа КиМ

Организациони одбор Сабора Српског националног већа Косова и Метохије јуче је упутио молбу епископу Рашко-Призренском и Косовскометохијском владики Теодосију да благослови одржавање Сабора у порти манастира Грачаница и дозволи да у ту сврху у порти организатори поставе шаторе. Прослеђујемо вам садржину молбе.

Ваше преосвештенство,

Позната Вам је чињеница да је Организациони одбор Сабора Српског националног већа за 26. август 2023. године заказао Сабор СНВ, међутим због наводних „неспоразума“ и „заузетости“ Дома културе у Грачаници „важнијим догађајима“, скуп није могао бити одржан. Упознајемо Вас да се након тога Организациони одбор Сабора СНВ, 29. августа, поново обратио Дому културе у Грачаници и још пет домова културе на Косову и Метохији: Лепосавићу, Зубином Потоку, Штрпцу, Шилову, Ранилугу и Техничкој школи у Косовској Митровици. До 15. септембра, када је био рок за давање сагласности, нико од њих није одговорио на наш захтев (осим Дома културе у Зубином Потоку, који нас је одбио без образложења).

Они који нас одбијају, и поред велелепних сала, упућују нас да Сабор одржимо у кафанама и оронулим сеоским домовима, што је испод сваког достојанства и показује њихов кукавичлук спроводећи на тај начин наредбе председника Републике Србије Александра Вучића, распуштене тзв. Српске листе и човека који одлучује о нашем „животу и смрти“, њеног „кормилара“ Милана Радојчића. На то нисмо пристали, јер наш Сабор има узвишени национални циљ. Желели смо да (у домовима културе који су градили наши дедови и очеви) створимо могућност да представници Срба са Косова и Метохије у демократској и достојанственој атмосфери проговоре о катастрофалној политици Александра Вучића, о егзодусу и последњем етничком чишћењу које врше бескрупулозне албанске власти, али и о „незаинтересованој“ међународној заједници и њеном саучешћу да са Вучићем и Куртијем коначно, на свој начин „реше“ наш проблем!

Нажалост, нисмо успели! Слуге режима, који безочно чувају своје фотеље, нису нам дозволили коришћење сале, нису нам дозволили, да на месту где то приличи, слободно проговоримо, изразимо другачије мишљење, „крикнемо до неба“ да се на далеко чује истина о нашем страдању, да проговоримо о неспособним кадровима, о албанизацији српских територија, којима „управљају“ људи из тзв. Српска листа (СНС), о њиховој корупцији, о милијардама евра који се годинама шаљу на Косово, а добар део тих народних пара заврши у џеповима добро организоване мафије, о сиротињи које је све више на казанима народних кухиња, о незадовољству уплашеног народа који због страха не смеју да подигне глас (јер ће изгубити егзистенцију, статус „плаћеника“, да верује, и ако му очи и памет говоре супротно, да је све другачије од проповеди власти), о масовном одласку младих људи због незапослености и бесперспективности, о 40 хиљада Срба који су за време „напредњачке власти“ напустили Косово и Метохију.

Нажалост, актуелна власт и његови трабанти манипулацијом преко медија, забраном коришћења сала, обрачуном са неистомишљеницима, све то врло покварено прикривају. Све је наопако: патриоте проглашавају издајницима, а они који најочигледније издају, деле и разграничавају Косово, постали су патриоте!?

Зато се Вама обраћамо и од Вас тражимо БЛАГОСЛОВ да у порти манастира Грачаница поставимо шаторе и опремимо их за одржавање Сабора Срба са Косова и Метохије који организује Српско национално веће Косова и Метохије, а коме, предвиђа се, трба да присуствује 400 званица.

Подсећамо Вас да су Срби са Косова и Метохије били у идентичној ситуацији (пре 30 година) када је тадашња Милошевићева власт забранила све сале на Косову и Метохији да се одржи Национално саветовање које је организовао Српски покрет отпора. Тада је благопочивши владика Артемије дао благослов да се поставе шатори у порти Манастира Грачаница. Саветовање је одржано 20. маја 1995. године, (под шаторима крај манастира), а скуп су благословили и на њему говорили благопочивши митрополит Амфилохије и владика Атанасије, сматрајући да не учествују у раду политичког скупа, већ у борби српског народа за опстанак, где је Црква кроз историју имала своју важну улогу.

Извор: Фејсбук

Предлажемо да по могућности Сабор буде одржан у октобру ове године, и то у следећим данима 14, 15, 21, 22, 28. или 29. октобар ове године, у времену од 11 до 16 часова. Ви одлучите када је Вама најприкладније, како Сабор не би ометао редовне црквене службе.

Имајући у обзир да и Ви као наш владика и као део овог народа, осећате и живите нашу заједничку трагедију, очекујемо да ћете на наш захтев позитивно одговорити.

Уједно Вас позивамо да благословите овај историјски скуп и узмете учешће у његовом раду.

Молимо Вас да нам што пре одговорите, а најдаље до 22. септембра 2023. године.

Уколико до тада не будете одговорили сматраћемо да је наш захтев одбијен.

С вером у Бога,
У Грачаници, 17. 09. 2023. године
Организациони одбор Сабора СНВ КиМCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Да. да…
  Нема коментара на ово саопштење. А што још горе и црње, нема коментара ни на узрок овом саопштењу. Српској јавности, политичким странкама, интелектуалној елити, српским националним институцијама, истакнутим појединцима, писцима, новинарима, научницима светског гласа… све је друго важније од скандалозне антидржавне, антисрпске сумануте работе једног бахатог билмеза који се у одбрани српских интереса понаша као слон у стаклари, у чему му безрезервно помаже његова поданичка клика бескичмењака, улизица, слепих и недотупавих фанатика. Ето га, и Ракочевић се ухватио у то коло. Имаће чиме да се дичи.
  Сваким даном и сваким потезом тог властољубивог егоисте, високог читав хват и тешког најмање 0,1 тону, Косово плови све даље од Србије, у неповрат, а Србија тоне све дубље у живо блато, у понор физички, културни, економски, духовни…. Дрском, осионом манипулацијом, безочним лажима, примитивном дреком и простачким понашањем он и његова верна сабраћа из истог чопора само скрећу пажњу на небитне ствари, а о катастрофалним последицама сваке његове “историјске” и “мученичке” “битке” за српске интересе ни речи.У томе му несебично помажу и сви поданички јавни медији (а скоро сви до једнога су режимски, изузев два-три), који даноноћно трубе само о његовим “историјским победама” о салами подригуши која је појефтинила, о неваспитаном Курти, о вестима попут оне да је преминула баба у 87.-ој години и слично.
  Биће право чудо ако Теодосије пристане на овај скуп.

 2. Молба епископу Теодосију? Па они су сви АВ-ови! Али ту АВ заиста ништа није крив! Криви су фараони унутар Синода.

  Читав однос унутар Синода је отприлике: “Не дирам те, не дираш ме!”, тако да издајничко крило може несметано да функционише, а сви остали могу да уживају у “овоземаљским добрима” које им између осталог омогућује и АВ са Владом.

  Отуда и долази објашњење како је могуће да неко попут “епископа” Ћулибрка опстаје годинама радећи потпуно отворену издају против Срба.

  Христос?

  Ако га се ми из народа сетимо!

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  8
  1

Оставите коментар