Апелациони суд укинуо првостепену пресуду Миловану Бркићу

Истим решењем власнику магазина „Таблоид“ је притвор у ком се налази од хапшења 8. маја, замењен блажом мером – забраном напуштања стана уз електронски надзор

Седиште Апелационог суда у Београду (Фото: Д. Јевремовић)

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је новинар и власник магазина „Таблоид” Милован Бркић (67) био осуђен на 14 месеци затвора због кривичног дела позивање на насилну промену уставног поретка, и наложио понављање поступка.

Истим решењем, Бркићу је притвор у ком се налази од хапшења 8. маја, замењен блажом мером – забраном напуштања стана уз електронски надзор.

Власнику „Таблоида”, решењем другостепеног суда, није допуштено да користи телефон и мобилни телефон, као и да прима друге особе.

Уредник „Таблоида“ Милован Бркић осуђен на годину и два месеца затвора због позивања на насилно рушење власти

Окривљени, како се наводи у решењу Апелационог суда, може без одобрења суда да напусти стан у коме борави само уколико је то неопходно ради хитне медицинске интервенције у односу на њега или лица са којима живи у стану, односно ради избегавања или спречавања озбиљне опасности по живот или здравље људи… Он је, наводи се даље, дужан да о напуштању стана, разлогу и месту на којем се тренутно налази, без одлагања обавести повереника из органа управе, надлежног за извршење кривичних санкција.

– По налажењу Апелационог суда, околности на страни окривљеног које су постојале у време одређивања притвора и последњег продужења, протеком времена од пет месеци изгубиле су на интензитету и више нису таквог значаја да нужно захтевају даљу примену мере притвора као најтеже мере за обезбеђење присуства окривљеног и несметано вођење кривичног поступка с обзиром на његове личне прилике и здравствено стање. Иста сврха може да се постигне и одређивањем мере забране напуштања стана уз примену мере електронског надзора према окривљеном и уз забрану да користи телефон и интернет и да прима друга лица у стан – наведено је у решењу Апелационог суда.

Више јавно тужилаштво у Београду теретило је Бркића да је 8. маја током протеста „Србија против насиља”, у намери угрожавања уставног уређења Републике Србије, позвао да се силом промени уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Србије Александар Вучић.

Ухапшен главни уредник „Таблоида“ Милован Бркић

На почетку суђења пред Вишим судом у Београду, Бркић је негирао извршења дела која му се стављају на терет тврдећи да је говорио фигуративно кад је изјавио да ће „млади пушкама морати да реше судбину Србије”. Бркић је оптужни предлог окарактерисао као злонамеран и неоснован.

Он није негирао да је изрекао спорну изјаву, али је додао да је то речено фигуративно и у бесу, као и да се на протесту „Србија против насиља” нашао случајно те да није знао да га особа са којом је разговарао снима. Бркић је додао да је уверен да је у питању био агент провокатор.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 9. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Agent provokator je bio Deki Peki iz srbin infa. Taj lik je fejk patriota,prodo bi rodjenu kevu za pare, kao i onaj njegov frend sto se navodno bori protiv migranata, damnjan knezevic.

    14
    2
  2. žao mi čoveka… baš.

Оставите коментар