Дмитриј Ољшански: Да разменимо Кара-Мурзу и Наваљног за Караџића и Младића

Особа која никога није убила, силовала или исекла на комаде, особа која је крива само зато што је подлац, русофоб и смердјаков, не треба бесмислено да се кисели у затвору. Мора бити од користи

Иља Јашин, Владимир Кара-Мурза, Алексеј Наваљни (Фото: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS, REUTERS/Joshua Roberts, REUTERS/Shamil Zhumatov)

Мртва голубица на улици изазива бескрајно више симпатија од Кара-Мурзе, који с разним ликовима облеће стране престонице да би што боље казнио те Русе.

При томе, особа која никога није убила, силовала или исекла на комаде, пакујући их у кофере, особа која је крива само зато што је подлац, русофоб и смердјаков, не треба бесмислено да се кисели у затвору.

Мора бити од користи.

Владимир Кара-Мурза (Фото: Служба за штампу Градског суда у Москви)

Односно служити као фонд за размену како бисмо у Русију извукли неке добре и пострадале људе.

Кога да тражимо за њих?

Наравно, идеално би било да се Кара-Мурза*, Наваљни, Јашин*, Дмитријев и сва та екипа размени за руске политичке затворенике из Украјине.

Алексеј Наваљни (Фото: Бета-АП)

Али, нажалост, таква размена неће бити прихваћена с друге стране, јер не воле наше издајнике и не желе да их извуку.

Стога видим једну исправну варијанту.

Да заменимо Кара-Мурзу, Наваљног, Јашина** и друге за Радована Караџића, Ратка Младића, Милана Мартића и друге Србе осуђене у Хагу.

Радован Караџић и Ратко Младић током састанка са представницима Уједињених нација; Пале, Република Српска; јануар 1993. (Фото: Sipa Press/Rex Features)

Тако бисмо:

– спасли оне које више нема ко спасти;

– показали целом свету и себи да моћ Хашког трибунала није неограничена, и да се одатле може извући.

Би ли Евро-Американци на ово пристали?

Мислим да би, ако би им се ваљано објаснило колико су суморни изгледи њихових овдашњих лакеја.

Наша власт, међутим, не воли тако неукротиве типове.

Дмитриј Ољшански: Да ли данашња Русија говори „совјетски“

А било би добро да је друкчије.

С руског посрбило: Стање ствари

(Завтра, 18. 4. 2023)


* Физичка лица означена као „страни агенти“.

** Прим. СтСт: Владимир Кара-Мурза, који се у Русији сматра страним агентом, осуђен је на 25 година затвора због велеиздаје и ширења лажних информација о деловању руске војске. (РТ Балкан, 18. април 2023) Бивши адвокат и садашњи опозициони активиста Алексеј Наваљни осуђен је на комбиновану казну од 11 и по година затвора на основу две различите оптужбе за превару. (Политика, 1. фебруар 2023) Критичару Кремља Иљи Јашину потврђена казна од осам и по година затвора због ширења „лажних информација“ о руској војсци. (Курир, 19. април 2023)Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , ,

5 replies

 1. ВКарамурза, доказани велеиздајник, Наваљни доказани преварант, а можда и више и Иља Јашин, доказани провокатор и клеветник. Какве везе имају српски хероји са њима ? Питање за редакцију, да ли су само паре у питању ?

  4
  19
 2. @Милорад

  Било би пожељно пре коментарисања прочитати то што се коментарише пажљиво и до краја.

  19
  1
 3. Изванредни Ољшански још једном са мало речи доноси велики закључак

  11
 4. Наравно да Запад не би разменио ни једног хашког осуђеника за било кога од ових руских битанги. Не размењују се трофеји на зиду за којекакве *******… Претпостављам да је само ироничан.

  Пренесите објаву Ољшанског од 24. априла. Пише о Јерменији али би исто могао да напише и за Србију. Можда и хоће. Наравно, мало самокритике са руске стране би добро дошло …

  12
 5. Ух, помислих да је реч о Сергеју Кара-Мурзи, чију сам књигу, која је на скоро 1000 страна „Манипулација свешћу“, читао, у одличном преводу Саве Росић, па сам се стресао, јер њега баш поштујем. Једино што сам нашао као замерку у књизи, је да он није био свестан да је у Југославији Тито био непријатељ и западњачки пиун, све остало је на месту. Пуно, пуно ствари се може научити из те књиге, Кара-Мурза је интелектуални врх светског нивоа, иако је СССР заступник, (а не руски и хришћански).

Оставите коментар