Суд у Кијеву: Игуману Кијевско-печерске лавре митрополиту Павлу два месеца кућног притвора

Старешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павле изјавио да му је уручено обавештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за распиривање међуверске мржње и сарадњу с Русијом

Митрополит Павле (Извор: Твитер)

Кијевски суд донео је одлуку да се игуману Кијевско-печерске лавре, митрополиту Павлу, одреди кућни притвор од два месеца. Иако је тужилаштво тражило и да се игуману забрани обраћање верницима, суд је тај захтев одбацио.

Кијевско тужилаштво је тврдило да намесник Кијевско-печерске лавре не поштује суд и одуговлачи случај.

Истовремено, како преносе медији, све се више људи окупља у Лаври.

Митрополит је претходно стигао у Шевченковски окружни суд Кијева након што је суд преиначио одлуку да се саслушање одржи 3. априла на данас поподне.

Раније данас старешина Кијевско-печерске лавре, митрополит Павле изјавио да му је уручено обавештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за распиривање међуверске мржње и сарадњу с Русијом. Потом су припадници СБУ извршили претрес просторија у којима митрополит живи, Украјинска православна црква је саопштила да су митрополита позвали и на саслушање у подне по локалном времену.

Игуману Кијевске лавре позлило у судници у Кијеву, саслушање одложено

Старешина Кијевско-печерске лавре је рекао да је све што се тренутно догађа прогон цркве.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 1. 4. 2023)

Прочитајте још

Игуман Кијевско-печерске лавре, митрополит Павле, обратио се Владимиру Зеленском оштрим речима

„Господине председниче. Обраћам се вама и вашем чопору: наше сузе неће пасти на земљу, већ на ваше главе. Мислите ли да, дошавши на власт на нашим леђима, можете ово чинити? Господ неће опростити ни теби нити твојој породици. Јер данас си ти на улицу избацио 220 браће.

Нисте могли да примите митрополита кијевског Онуфрија са Синодом, нисте могли да зауставите министра културе, опседнутог бесом, злобом и мржњом, што значи да све ради уз вашу дозволу. Тешко вама. Бојте се”, наводи се у обраћању митрополита, објављеном на Јутјуб каналу Лавре.Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар