Милорад Додик: Свирепи злочин над Србима у Мркоњић Граду постоји, колико год га други игнорисали

И овај злочин, као и сви други почињени над Србима у Првом и Другом светском рату, као и Одбрамбено-отаџбинском морају стално да нас држе окупљене око своје Републике Српске, поручио Додик

Милорад Додик (Извор: РТРС)

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је масовна гробница у Мркоњић Граду, из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца који су убијени у нападу хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године, још један у низу свирепих и мучких злочина почињених над српским народом којем сведочи Република Српска, али и целокупан српски народ.

„Сећајући се тог 1. априла 1996. године када је почело отварање једне од најмасовнијих гробница у Мркоњић Граду, не можемо и не смемо да заборавимо стравичне призоре дивљаштва и мучења недужних људи који ће свима нама остати дубоко урезани у памћење“, рекао је Додик поводом обележавања 27 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца.

Он је навео да су у овој масовној гробници у Мркоњић Граду, према налазима покојног Зорана Станковића, патолога који је вршио обдукцију, пронађени лешеви везани бодљикавом жицом који су и тако немоћни били изложени стравичном мучењу.

Милорад Додик: Страдање Срба од хрватског усташког режима не може да буде опроштено

„На телима ових мученика, чија је једина кривица била то што су Срби, евидентиране су разне тешке повреде. Докази који су пронађени на самом гробљу као што су паљевина, крвави трагови одеће и обуће, плински бренер, бодљикава жица, чауре од пешадијског наоружања више него довољно потврђује да је њихов покољ био студиозно планиран“, казао је Додик.

Али, упркос многобројним доказима и налазима патолога, указао је Додик, правде за ове невине људе у оваквој БиХ нема.

„Сведочим да су у политичком Сарајеву и добром делу међународне заједнице и даље на сцени стереотипни срамни покушаји негирања и игнорисања сваког злочина над Србима. Они за њих не постоје упркос чињеницама. И шта друго рећи кад до данас, 27 година касније, нема правде за стравичне злочине над овим недужним људима у Мркоњић Граду“, рекао је Додик за Срну.

Колико год други минимизирали и негирали наше жртве, нагласио је председник Републике Српске, овај крвави мучки поход хрватске и муслиманске војске на Мркоњић Град и његове мештане, и то мимо борбених дејстава, остаје српском народу за вечно сећање и опомену – никада не заборавити.

„И овај злочин, као и сви други почињени над Србима у Првом и Другом светском рату, као и овом посљедњем Одбрамбено-отаџбинском морају стално да нас држе јединствене и окупљене око своје Републике Српске и њених институција. Без Републике Српске и јаких институција нема ни српског народа, и то треба да буде стално присутно у нашој свести и свима за наук“, поручио је Додик.

Милорад Додик: Немци су нас побили у прошлом веку – неће нас сада на други начин побити

У Мркоњић Граду сутра ће бити служен парастос и положени венци на Градском гробљу поводом 27 година од отварања масовне гробнице.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са вековних огњишта протерано је више од 120.000 Срба.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Током офанзиве на српски етнички чист простор дошло је до огромних разарања и људских жртава. Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 телом зверски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тела.

Отварање масовне гробнице и ексхумације почеле су 1. априла 1996. године.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 31. 3. 2023)Categories: Противу заборава

Tags: , , ,

1 reply

  1. Kако је могуће да су у року од само неколико дана 1995. попадале линије од Kрајине до малтене Бања Луке? Одговор: женили Фатиме и Штефице, и/или удавале се за Анте и Фрање.

    1
    1

Оставите коментар