Аеродром кетеринг Београд: Радници отпуштани СМС-ом, послове добили Индијци

Ако на овај начин кренемо да замењујемо наше људе странцима, остаје да се тражи резервна држава, поручио председник Савеза самосталних синдиката Драган Тодоровић

Оглас предузећа Аеродром кетеринг Београд за запошљавање радника из Индије (Извор: РТ Балкан)

Oко 40 радника фирме Аеродром кетеринг Београд, са којом авио-компанија Ер Србија има уговор, проглашено је технолошким вишком, а информацију о прекиду радног односа добили су путем имејла и СМС-а и то током викенда.

Дан касније, у понедељак, на њихово радно место дошли су Индијци.

Ово не би било чудно да је реч о дефицитарним занимањима, каже за РТ Балкан председник Савеза самосталних синдиката Драган Тодоровић.

„Овај послодавац је изиграо неколико закона, онај о раду, о странцима и запошљавању странаца јер пише да се радна снага доводи за послове на којима фали наших радника, а не како би се они сменили. Ово су црвене линије, питање свих запослених, јер ако на овај начин кренемо да замењујемо наше људе странцима, остаје да се тражи резервна држава“, наглашава Тодоровић.

Гордана Секулић: Вучић је вазал чија је стратегија „осиромаши па манипулиши“

Он објашњава да су међу онима који су проглашени за технолошки вишак особе које су у фирми провели 35 година, брачни парови, самохрани родитељи.

„Након што су у марту 2022. године стигли захтеви радника који годину дана не примају доприносе за социјално и здравствено осигурање, председнику синдикалаца уручен је отказ. У септембру исте године организовали су штрајкачки одбор и штрајк, да би их послодавац већ у октобру казнио објавом огласа у Њу Делхију за попуну радних места на позицијама кувара, посластичара, пекара“, објашњава саговорник РТ Балкан и додаје да је све то урађено у спрези са Националном службом за запошљавање, Пореском управом, Министарством финансија и Владом Србије.

Пет месеци касније, радници из Индије су стигли и заменили наше.

„Сагласан сам са либерализацијом Закона о запошљавању странаца, али не да буде на уштрб домаћих радника. Ти закони морају да буду антидепопулациони како не би терали наше људе из земље и замењивали их још јефтинијом радном снагом“, закључује он.

Од државе захтевају, како додаје, да Ер Србија раскине уговор са Аеродромом кетеринг Београд и да се радници врате у постојећу фирму Ер Србија, поготово јер, иако је послодавац отварао и затварао пет нових фирми у последње четири године, наши радници су све време били ангажовани у истим просторијама, радили с истом опремом, с истим описом посла.

Отпуштени радници предузећа Аеродром кетеринг Београд уместо којих су запослени Индијци (Фото: РТ Балкан)

„Послодавац је међутим правио дугове, није плаћао доприносе и порезе, па је било једноставније да само затвори браву и отвори нову за 100 динара оснивачког капитала, као да се ништа није десило“, каже наш саговорник.

У случају да им држава до краја априла не изађе у сусрет, Тодоровић најављује протест радника, ђака, студената и пензионера.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 1. 4. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Изволите станите на улицу, на писту, на прилазни пут аеродрому, било куда. Пароле, транспаренти, зна се како иде “сценариј”. Французи баш ових дана/недеља показују како се та ствар изводи, власник “Тесле” је француска компанија, дакле не трућајте, него блокирајте нешто.
  Може да ми буде жао људи, али генерално – саосећања немам. Да и не питам колико је ових сада оштећених благовремено извадило чланску карту СНС или СПС, у нади да неће завршити на улици. Биће да су се зезнули, ни први ни последњи.

  14
 2. Симптоматично је шта овде недостаје, а не знам да ли недостаје јер се није десило или јер није објављено. Елем, недостаје присуство било које патриотске (Двери, Нова ДСС, Заветници) странке као подршке овим отпуштеним радницима, а о назови Социјалистичкој Партији Србије да ни не говоримо.

  Зашто је ово битно? Као што рече коментатор Куда плови овај брод пре неки дан (https://stanjestvari.com/2023/03/30/anglosaksonci-kosovo-cirilica/), “…ако следите траг новца, то вас никад неће довести у заблуду.” Брига за очување Косова у саставу Србије и брига за српске раднике су иста брига. Замислите да неким начином повратимо Косово а онда и Косово и све остало у Србији постану власништво странаца; шта смо то ми онда сачували? Право да робујемо туђину?

  Не знам да ли се горепоменуте патриотске странке уопште баве овим проблемом (на сајтовима Нове ДСС и Двери док ово пишем нема ништа о овоме), а ни ја се чак ни у слободно време не бавим политичком стратегијом, но одсуство реакције на овакво понашање послодаваца ми боде очи толико да не могу да прескочим ову тему.

  11
 3. @Марк Еугеникос

  Meни више недостају чињенице из текста који је донекле некохерентан. Информацију о томе да ће или су проглашени технолошким вишком, зпаослени могу добити путем смс-а или мејла, али не и решење о томе које им мора лично бити уручено. Који послодавац је изиграо више закона? Је л’ има он назив, матични број, седиште, власника и ко му је власник и у коликом проценту? У претрази по имену делује да је једина фирма под тим називом AERODROM KETERING DOO BEOGRAD SURČIN, мат. број 20047976, ПИБ 103930935 чији је једини власник од децембра прошле године неки Саудијац Abahussain Fahd Abdulrahman A и која тренутно није у блокади, иако је доста лошег бонитета. Тако да ми није јасно ни о ком затварању браве је реч.

  Шта значи следећа реченица: „Након што су у марту 2022. године стигли захтеви радника који годину дана не примају доприносе за социјално и здравствено осигурање, председнику синдикалаца уручен је отказ.” Какви захтеви су стигли, радник не мора да пише захтев да му се обрачунају и плате порези и доприноси, је ли овде реч о утужењу у парници за дуговане порезе и доприносе или су покренилу поступак наплате и евентуално претходно утврђења подношењем пореске пријаве пред Пореском управом?

  Кад би ови синдикалци били мало конкретнији, уместо што философирају трудећи се никог да не наљуте, можда би се трезвеније могла сагледати ситуација ових људи и предупредити или бар бити спреман на овакве будуће догађаје (а Непалци су мислим већ почели да раде као возачи аутобуса за приватнике у београдском бус-плус систему, по неки хотел ангажује беше ли се каже ,,консијержа”, кувара и собарицу из белог света и тсл.)

Оставите коментар