Мило Ломпар: Понашање председника Србије ствара стање трајног државног удара

Присуствујемо четвртом ауторитарно-диктаторском режиму, који је по историјском учинку најближи тоталитарном режиму Јосипа Броза, оценио Ломпар

Мило Ломпар (Фото: ИН4С/Вечерње новости)

Професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Мило Ломпар изјавио је да противуставно понашање председника Србије Александра Вучића ствара стање трајног државног удара, јер власт доноси одлуке на које нема право.

Ломпар је агенцији Бета казао да присуствујемо четвртом ауторитарно-диктаторском режиму, „који је по историјском учинку најближи тоталитарном режиму Јосипа Броза“.

Коментаришући прихватање договора о спровођењу свих тачака Споразума о нормализацији односа између Србије и Косова, Ломпар је рекао да је „тешко рећи нешто ново у односу на охридску примену плана који је прихваћен у Бриселу“.

Мило Ломпар: Француско-немачки предлог супротан Уставу Србије и Резолуцији 1244, Србија би њиме de iure признала Косово

„Све је познато. Споразум је раније постигнут, јер се не може примењивати нешто што не постоји. Понашање српског председника је противуставно у дужем периоду и у вишеструком поврату. Оно ствара стање трајног државног удара, јер власт доноси одлуке на које нема право“, рекао је Ломпар и нагласио да српски председник систематски обмањује грађане.

„Да би могао да обмањује грађане, Вучић је дао усмену сагласност, али обавезујућу, како су то објаснили бројни професори права по члановима 3. и 7. Бечке конвенције. Потом се заклања иза околности да није ништа потписао. Његова потреба за неистинама претвара се у систем неистина које производи и преноси огроман број медија под његовом непосредном или посредном контролом“, рекао је је професор и додао да „тако лична патологија прераста у друштвену патологију“.

Протојереј Јован Пламенац: Само одрицањем од Вучића и дјела његових, као на крштењу, можемо изаћи на пут спасења рода и отаџбине

У демократском смислу, навео је Ломпар, одвија се жигосање свих који се противе оваквом понашању власти.

„Криминализује се неслагање с носиоцима власти, па се људи попут Дејана Петра Златановића и Дамњана Кнежевића хапсе и држе у затвору без уверљивих и јавно предочених разлога. Такво недемократско стање има подршку грађанске опозиције зато што српски председник спроводи другосрбијанску политику без остатка. То је недемократска политика с колонијално-окупационим циљевима“, истакао је Ломпар.

По његовим речима, политика Александра Вучића има „беспримерну“ подршку западних чинилаца, „чији је водећи представник амерички амбасадор“.

„Овако недемократска власт, на челу са српским председником, представља његову (Кристофер Хил) колонијалну испоставу“, оценио је Ломпар.

Мило Ломпар: Вучић усваја елементе Ишингеровог и Ахтисаријевог плана, поступци власти довешће и до косовске независности и санкција Русији

Нагласио је да, у историјском смислу, присуствујемо почетку новог круга у двовековном историјском кретању.

„Ово је четврти ауторитарно-диктаторски режим који има пресудну подршку западних чинилаца. Гори је од личног режима краља Милана који је Тајном конвенцијом предао државну сувереност Аустроугарској. Гори је и од диктатуре краља Александра коју су подупирале француске банке. По историјском учинку, најближи је тоталитарном режиму Јосипа Броза који је, са деценијском америчком подршком, створио услове за поништавање српских националних права“, навео је професор.

Ломпар сматра да би отпор Вучићевој политици требало да настане на универзалној линији законитости и уставности и на линији одбране српских националних права.

„Читаво друштво је, међутим, на систематски начин разорено. Потопљени у тешкоће потрошачког друштва, уплашени пропагандом власти, испуњени хедонистичком културом, грађани не успевају да се оријентишу и када схватају размере догађаја чије последице трпе. Установе националног значаја, СПЦ, САНУ и Београдски универзитет, урушавају се наочиглед јавности и захваљујући поступцима својих чланова губе сваки углед и достојанство“, оценио је Ломпар и навео да је то плод циљаног наума да се друштво остави без икаквог ауторитета и оријентира.

Мило Ломпар: Ова власт је створила наказни спој елитизма и примитивизма

Он сматра да је као једина видљива друштвена снага остала национална опозиција.

„Ово је историјски тренутак за политичке странке као њене парламентарне представнике: ако икад, онда сад; ако не сад, онда никад. Заштићени политичким субјективитетом, као народни посланици, они су позвани да заједно осмисле миран, демократски и ненасилан отпор противуставном понашању српског председника. Уколико се то не деси, отпор ће у догледном времену морати да настане у неформалним облицима“, закључио је професор Мило Ломпар.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Beta/НСПМ, 20. 3. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , ,

8 replies

 1. Може ли ми неко “приопћити” каква је била Ломпарова реакција када је:

  -Милошевић наредио повлачење војске из Словеније;

  -Исти наредио повлачење војске из Хрватске, Босне, и Македоније;

  -Дотични прогласио Савезну Републику Југославију, којом је формализовао ампутацију поменутих територија;

  -Дотични позвао УН и ЕУ да арбитрирају у сукобу на тим ампутираним територијама;

  -Брчко предато муслиманима;

  -Укидана валута и Војска Републике Српске;

  -Дотични након бомбардовања 1999. потписао исте оне захтеве који су били услов да бомбардовања не буде, и повукао војску са Косова;

  -Извршен тихи преврат октобра 2000;

  -ЦИА убила Ђинђића и уведена страховлада у Србији;

  -Коштуница спустио заставу СФРЈ са платоа испред зграде УН, и заменио је заставом СЦГ;

  -Дотични пасивно посматрао како се Црна гора отцепљује;

  -Тадић испоручио гро српских команданата и руководилаца Хагу;

  -Комбинација Коштуница-Тадић предала привреду странцима;

  -Када је данашњи Патријарх благосиљао тв програм са ријалитијима и са Тањом Војтеховском која гошћу пита да ли је доживела оргазам са властитим оцем док ју је силовао;

  -Врхушка СПЦ разјурила оне који су се противили да храмови на Косову буду проглашени шиптарском баштином;

  -СПЦ отпочела разговоре са Ватиканом око тога да ли су убице српске деце у Јастребарском светитељи, или смо блажени;

  -Током било којег педербала у периоду 2002-2022;

  -Вучић предао север Косова Шиптарима;

  -Врхушка СПЦ по налогу Вучића предала храмове “северомакедонцима”.

  Ђе си био, шта си радио, како си се на сопствено игноранство насадио, мегаинтелектуалче, штоно реко Ћирјаковић.

  Шта сада изиграва овај мегагосподин, у овом игроказу Вучића, Шиптара, и “опозиције”?

  7
  61
 2. Ах да, заборавио сам – било би интересантно направити компарацију реакција на поменуте догађаје од стране друга Бокана и друга Ломпара. То би било интересантно видети. Баш овако таксативно.

  3
  44
 3. Милане, Милане – Све што си набројао у покушају да дискредитујеш једног од водећих српских интелектуалаца, Мила Ломпара, је релативизација и умањивање одговорности и кривице велеиздајника А. Вучића. Два професора Међународног Јавног Права, Коста Чавошки и Дејан Мировић, су детаљно анализирали Бриселски и Вашинктонски Споразум и објавили књиге на ту тему. Оба наведена правна стручњака су закључили и јавно истакли, усмено и писмено, да је актуелни председник Србије својим противуставним активностима учинио акт државне велеиздаје. Верујем да ће му ускоро бити суђено по позитивним законима државе Србије.

  56
  2
 4. Bokane ajde bjezi botu

  20
  4
 5. Значи, није битно шта неко говори и да ли то има смисла, него зашто тај није нешто рекао неким ранијим поводом (што није тачно). Типично напредњачки.
  Него, пустимо млаћење празне сламе, послушајмо професора. Сад или никад!

  42
  3
 6. И ја желим да Његово Председничко Величанство Александар Трећи Вучић одступи са трона. Трон не сме бити попуњен особама које поштује др Ломпар.

  3
  23
 7. Svaka čast, profesore Lompar. Ima nade dok ima takvih ljudi.

  29
  2
 8. Треба људи да идете у пару, као полицајци – један који зна да чита, и други који зна да пише. Нема смисла да посао ради само онај што зна да пише, квалификације су му недовољне.

  Још ме то зове Боканом, а уопште не види да сам га стрпао у исту категорију са Ломпаром – стерилни српски интелектуалци. То је можда увреда за Ломпара, али Бокану није никаква похвала.

  А нема већег провучићевског бота од прозападних телевизија и ових сорошевских „патриота“ типа увређеног Вукадиновића, који га „нападају“ на исти начин на који су уредници Времена и Б92 „нападали“ Милошевића.

  Цитирам суштину наведене технике:

  „Има једна симпатична хрватска курва (молим да се толерише овај библијски часни израз, не волим новоговор и израз „старлета“) која је у Марићевој Ћирилици гостовала заједно са Шешељем, и још неким другим искусним шибицарима. Слађа се зове. Пошто је она члан неке тамошње опозиционе партије, замолила је Шешеља да их подржи, јер је и он, ето, опозиција. Шешељ ју је тада очински поучио да он, као српски политикант таквог реномеа, треба да је нападне, све наводећи просрпску аргументацију, и тако ће им рејтинг скочити.“

  5
  5

Оставите коментар