Никола Маловић: Његош – 210 година од рођења

Замке су по временима растегнуте увијек исте. Или љубиш слободу. Или мислиш да си зарадио, њеном продајом

Његошеву бисту (рад академског вајара Драга Ђуровића) свечано је открио 1975. Меша Селимовић поводом 150 година од доласка Радоја Рада Томовог у Херцег Нови на школовање (1825–1827)

Црна Гора је позната по вишевјековној борби за слободу, зато сам поносан што данас шаљем јединца да брани мир у Авганистану! – рекао је ономад на црногорској телевизији с националном фреквенцијом отац који је дебото у духу фразе која доноси паре (башка што може однијети живот и сјеме) испратио сина у туђи рат. Исти ментални склоп може данас да испрати из Црне Горе јединаца колико треба да се порази Русија, јер је Русија, из ракурса Колективног запада, зло невиђено.

Умјесто да су црногорске усташе искоријењене временом, умјесто да су током обавезног школовања денацификоване и пацификоване, те су орке – толкиновским језиком речено – преживјеле, као да их је нека сила чувала у геополитичкој реторти, за не дај враже.

Научени како да се медијски бијелим огрну бињишем, они на себе црни огртач намичу: вјерују у €, навијају за ЕУ, по опредјељењу су Монтенегрини, а по убјеђењу анти-Срби.

Даниловград: Свечани испраћај четвртог контигента Војске Црне Горе у Авганистан (Фото: РСЕ/Саво Прелевић)

Ратују они и даље, за мир. Несрећа до неба је у томе што би и српски страначки прваци из задњег дијела себе избацили плаву заставицу са жутим звијездама у кругу ако би их неко током ручка предвиђеног за слуге јаче убо прстом у стомак.

Ако би их пак набо пуном шаком као врећу провинцијалног мерда без мрве кичме, из свих би корумпираних политичких задњица искочила америчка пругаста бандијера. Сви су наши српски и несрпски политичари, као онда за К-19 процедуру спремни, сада спремни за ново коначно рјешење.

И то је оно што је, историјски гледано, поражавајуће.

Пазимо…

Његошеви се стихови слушају, пјевају, читају, и уче напамет од 1847. г. – тако да недопустиву дрскост представља не схватити шта је пјесник хтио да каже. Заправо: ту и нема што да се схвати. Да је 400 година Његош себе доживљавао као Србина, а не 210, очима које не желе да прочитају Србе у Црној Гори и Боки – било би недовољно.

Управо зато што је Горски вијенац жанром филозофско-теолошки еп у драмској форми, то дјело даје одговоре и на сва актуелна друштвена питања. Црногорска елита, укључујући и опозициону, српску (да трагическо собитије буде веће!), прагматична у слугањству, утркује се да заради поене с ђаволом све тикве садећи.

Лицемјерју отуд нема граница: авганистанска (за почетак?) срамна војна епизода проглашава се успјехом и чашћу. Чега се паметан стиди, будала се поноси. Мистериозни звук који се од Дунава до Боке Которске чује с времена на вријеме потиче од Његошевих костију: окрећу се у гробу, али не под кровом Капеле Св. Петра Цетињског на врху Ловћена, ондје гдје је тестаментом владика завјештао да једино жели да буде сахрањен, него у маузолеју, изграђеном по замисли комуниста, на мјесту срушене цркве.

Без икаквих школа на том горском острву слободе, без икаквих путева, без икакве инфраструктуре и ма ког облика привреде – Његош је испјевао мисли које се од Хомерових, или Есхилових разликују по томе што су хришћанске.

Бокељски ђак, херцегновски ученик Петар Други Петровић Његош научио нас је лекцијама у борби за слободу. Ко год каже да су лекције превазиђене, да то више нису она времена, да нема Турака, на симболичној равни није рекао ништа: поново се одродило плахо и лакомо.

Никола Маловић: „Горски вијенац“ – црногорска Библија

Замке су по временима растегнуте увијек исте.

Или љубиш слободу. Или мислиш да си зарадио њеном продајом.

Његош и Бока: занимљивости

Млади Радоје Раде Томов школовао се у Боки, у Херцег Новом, на Топлој (1825–1827), код учитеља Јосифа Троповића, јеромонаха, сабрата савинске манастирске обитељи.

Увијек кад одлази у свијет, а то је за обичног Црногорца значило не даље од Боке, Његош одлази из Котора у Трст, Беч, Петроград, Венецију, Падову, Напуљ, Фиренцу, Пизу, Ђенову, Торино, Милано, Рим…

Као гост Срба римокатолика, племића Ивановића из Доброте, Његош ће у њиховој палати, у доба аустријске окупације, написати пјесму о којој свједочи постојећа спомен-плоча:

У овом дому / браћа Ивановићи / указали су гостопримство / ЊЕГОШУ / који им је испјевао пјесму / „Србин Србима на части захваљује“ / Постављено 1951.

Почетак пјесме гласи: Како одох из слабодних горах, мишљах у њих Српство оставити, а међ туђим уљести народом, ком обичаја ни језика не знам…

Палата Ивановића

Његош је на Прчању, у Боки, у кући Мата Филипова Луковића, непосредно прије неголи ће га болесног Црногорци и полтрони на рукама изнијети на Цетиње, написао тестамент.

Прво извођење Његошевог Горског вијенца догодило се у Боки, 25. фебруара 1851.

Куриозитетно, први споменик подигнут Његошу у Црној Гори подигнут је 1954. у Боки, и то у порти римокатоличке Жупне цркве на Прчању. Заслуга је то дон Ника Луковића (1887–1970). Представља један од Мештровићевих одливака из 1932, који је вајар поклонио Одбору за подизање Његошевог споменика у Београду.

Прва од данас многих копија Његошеве капеле (срушене на Ловћену 1972), заслугом пок. о. Момчила Мома Кривокапића, подигнута је у Боки, на Прчању, 1982.

Прво и за сада једино јавно интегрално читање Његошевог Горског вијенца, у организацији херцегновске Књижаре Со, догодило се на Петровдан 2005, на скалама испод хералдичке Сат-куле, пред публиком на главном градском тргу.

Никола Маловић са фототипским издањем првог издања Горског вијенца (Фото: Фронтал)

Фототипско издање првог издања Горског вијенца (Беч, 1847) прва је и до сада једина документована књига која је опловила вијугаве контуре Боке Которске (током експедиције „Бавижела“, 2016).

Опрема: Стање ствари

(Печат, 10. 3. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , ,

5 replies

 1. Лептир

  Гмижем
  Пужем
  Прогризам
  Чахуру

  Да махнем
  Крилима
  Да пробудим
  Свијет

  Момчило

  9
  3
 2. Киша у џунгли

  Киша
  У џунли
  Залијева
  Самоћу

  Изнова
  Почиње
  А није
  Ни престала

  Бјежим у сан
  Сам самцат
  У овом
  Мравињаку

  Момчило

  7
  3
 3. Сјећања на нас

  Сјећања
  На нас
  Кад смо били
  Живи

  Кад смо пјевали
  Своје пјесме
  Кад смо водили
  Своје ратове

  Кад смо презирали
  Сребрењаке
  А поклањали
  Дукате

  Сјећања
  На нас
  Кад смо били
  Нишчи

  Кад смо били
  Слободни
  Кад смо
  Били

  Момчило

  8
  3
 4. Моја Луча

  (Његошу – Прометеју Србском)

  Када ми забране пјесме
  У шкрињу стихове спреме
  Посљедња кап моје чесме
  Храниће свјетлости сјеме

  Ни кад ми угасе ватре
  У подрум затворе сјене
  Не дам искри да се затре
  Ни кад вам украду мене

  Глув за буку и галаму
  И слијеп у мрклој ноћи
  Ја разгоним мрак и таму
  Моја Луча – ваше очи

  Момчило

  8
  1
 5. На тему окупације и образа, ову народску сам чуо недавно
  на путу кроз северни крај Црне Горе — кроз хладан и оштар
  зрак и тишину планинских заселака. Где још буде мислећих
  стараца… Чичи који рече ове редове доле, преко 90 година…


  Ево има дваес годиница,
  дваес годин и понека више
  како Србин у синџиру чами
  Оков га је притегао тешки
  EUропског сотон-грдилишта
  Ланац стеже ал Србаљ не хаје
  за јЕвропу и душу продаје…

  Давно бјеше кад Владика Раде
  усред славне базилике римске
  мудро рече а усправан стаде
  пред Петровим Веригама Часним:
  Христу Богу једном се клањамо
  И његовом Апостолу Петру
  Ал по вјери нашијех отаца
  Црногорци не љубе ланаца

  Оста ријеч пјесник-великана
  да одзвања до данашњег дана
  Не би ли се Србаљ подсетио
  јуначкијех мегдана и рана

  Али Србаљ тврдоврат се гради
  док јЕвропа злочински кидише,
  Чупа, граби и к’о вепар рије
  да преотме што њезино није,
  Грачаницу, Пећку и Дечане
  Архангеле, Девич, и Драганац
  јЕвропа нам спремила “дарове”
  Нато чизму, окове и ланац

  Србљи браћо већ ништа немамо
  до образа и робовска ланца
  једно од два мора с’ изгубити

  Сјетимо се свог Владике Рада
  и по вјери нашијех отаца
  Покажимо јЕвропи и свима
  да ни Србљи не љубе ланаца…

  19

Оставите коментар