Драгослав Бокан: Права побуна (и лудило) неких свештеника и монаха против нашег патријарха

Тешко нама с нама. И патријарху са оваквим свештенослужитељима (и секташима свих могућих врста). А о. Михаило Смиљанић ће с правом завршити на црквеном суду

Драгослав Бокан (Извор: ФБ страница Д. Бокана)

Хорска прича опозиционих фанатика је узела свој данак. Попут лакмус-папира су се глупошћу и наивношћу издвојили неки од наших духовника у мантијама.

Па су кренули да се неочекивано слажу са Зораном Кесићем и Иваном Ивановићем, Кораксом и Петричићем, наслеђем „Отпора“ и Радомирем Константиновићем, екс-генералом Поношем и скакутавим Ћутом, Наташом Кандић и Мариником Тепић… у њиховој најоштријој критици српског државног руководства. И позивом да се, чим пре, скине и укине постојећа власт, на уличним „народним изборима“. На корист оних (из Давоса, Вашингтона, Пентагона, Брисела, Загреба…) које овде сад ретко ко помиње, оних који су нас овако завадили, посвађали и залудели.

А Свети Архијерејски Синод и Његова Светост, патријарх Порфирије, превентивно су забранили необавезно и потпуно слободно политичко изјашњавање у јавности наших свештеника, оних који су (још увек) део Српске Православне Цркве.

А највише их је, таквих, у Охају, Небраски, Утрехту, Црној Гори, па чак и Хиландару (ако је истина да један од ових разгоропађених ликова припада тамошњем монашком братству)…

И они се, ти револуционарни, од беса запењени ликови у црним одеждама, нимало не обазиру на ову јасно обзнањену забрану.

Они су, једноставно, себе убедили да тобоже „разумеју“ оно што не разумеју – оно што се у овом времену, а пред нашим збуњеним погледом, дешава у виду такозване „тактике опстанка“.

Помиње се „завршена и одавно још договорена издаја Светог Косова (и Метохије)“ од стране оног ко је ексклузивно за све крив, и све с тим у вези. Са закључцима који не одговарају сложеној истини оваквих притисака и стварном стању ствари на дипломатском терену.

Не чују се, у оваквој пројекцији, никакви аргументи, нити разумна објашњења онога што се заиста „ваља испод жита“ и догађа испод „врха леденог брега“ у гладијаторски тешкој бици српске државе, после свега.

Не интересује ове виртуелне „осветнике Косова“ и „проповеднике општег устанка“ ма шта што је ван њихове идеје да је „све готово“ и да „ко не каже истину сад, нека заувек заћути“. А мирне патријархове закључке и превентивна црквена ограничења се њих, као што видимо, апсолутно не тичу.

Ни за јоту не мењају свој заверенички, „борбени“ став и устаничко расположење.

Својим талентом за лепе беседе новог косовског циклуса и несумњивим књижевним даровима они расипнички бибере & посољују танку храну лажних „закључака“ коју ових дана нуде својим излуђеним гледаоцима и „браћи по интернету“ (у моћном виртуелном братству разних „друштвених мрежа“).

Драгослав Бокан: Кличу наизменично кнезу Лазару и Грети Тунберг, а вређају Оног који нас заступа „тамо далеко“

Тако се ствара оно што нашим највећим непријатељима највише одговара: атмосфера хаоса и потпуног расула у свим слојевима наше онемоћале (и све слабије) националне заједнице.

А ти „нови Турци, Аустријанци и Немци“ актуелног србофобног савеза управо ово и желе, да би се помислило да смо капитулирали (а нисмо) и да ћемо пре времена, нестрпљиво испалити метке и урлике из заседе, одајући тако свој положај и праве намере. Да бисмо тако изгубили све још постојеће шансе и обесмислили нашу истинску стратегију (а она је увек јавности недоступна и невидљива, самим тим и поприлично неубедљива за српско патриотско јавно мнење).

Тешко нама с нама. А држави са оваквим злогуким подметачима клипова. И патријарху са оваквим свештенослужитељима (и секташима свих могућих врста).

Војислав Поповић: Бокан, краљ Вучићевих ботова

Само Бог може да нам помогне у оваквим случајевима!

Аргументи ту не помажу.

P. S. Овде говорим о актуелној побуни одређених свештеника који су у нашој Цркви (у СПЦ).

О јеретицима и изопштеницима свих овдашњих квази-зилотских секти (артемити, антонијевци, никодимовци…) да и не говоримо.

Прави духовни хаос, као последица класичног луциферијанског доживљаја „слободе“ и „побуне против првоначалника“.

(ВКонтакте страница Д. Бокана, 11. 3. 2023)

Пуцањ (из Фејсбука) у сопствену ногу

Не злонамерни, али зато брзоплети и више него исхитрени свештеник СПЦ је допустио да га искористе и злоупотребе разни ликови и групе, и то на најнижи, политикантски начин. И преко његовог критичког текста на друштвеним мрежама направе још један покушај раскола у српском народу – преко наше Цркве.

Његово неумесно поређење епископа (и патријарха) нашег времена са фанариотским, ненародним владикама из времена Другог српског устанка – са нагласком на моралну и патриотску „предност свештенства“ у односу на монахе са митром – добија посебно горак укус ако имамо у виду да је отац Михаило Смиљанић директан потомак никог другог до оног злогласног „оца Милана Смиљанића“ из Титове епохе. Бившег министра пољопривреде ФНРЈ из времена принудног откупа (касније и другог човека власти у СР Србији), преко кога је управо прокомунистички расположено „Удружење православних свештеника Југославије“ годинама мучки малтретирало врх СПЦ (и, посебно, патријархе Викентија и Германа) по мрачним Брозовим инструкцијама…

Протојереј Михаило Смиљанић: Срби су и Први и Други устанак извели без епископата, само са својим свештеницима

Било како било, овај свештенослужитељ ће с правом завршити на црквеном суду, али то, нажалост, неће спречити даљу злоупотребу његовог лепо написаног, али сасвим погрешно осмишљеног и врло опасног текста са Фејсбука. Нити појаву серијала слично „надахнутих“ текстова усмерених против српске Цркве и наше државе.

На општу жалост. И злураду радост свих српских непријатеља.

(ВКонтакте страница Д. Бокана, 12. 3. 2023)

Опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , , , ,

31 replies

 1. Драгославе ***** издајничко питај све малобројније Србе на Космету шта ради и како се бори тај твој ******* од Вучића

  78
  5
 2. Ово Боканово троловање изазива грчеве у стомаку и тера на повраћање.
  Свака част свештеницима који имају храбрости да овако јавно иступе у условима Нероновско-Калигулине диктатуре у којој се питање опстанка државе и народа и смисла даљег живота проглашава за политику и забрањује било каква дискусија, а коњи и магарци постављају за „сенаторе“ и пустају да њачу са свих телевизија и из свих дневних и недељних листова.
  Ова мантра коју Бокан врти и на ТВ као да је гутао грамофонске плоче, типична је за СНС-овску технику преумљивања и слуђивања народа. Тек ће наступити крешендо. На крајње покварен начин, са крајњим безобразлуком Бокан тврди да су истински патриоти, било да се ради о патриотској опозицији, ванстраначким личностима или било којим другим људима здравог разума, на истој линији са другосрбијанском аутошовинистичком булументом. Управо Вучић са својим чопором спроводи политику те булументе од самог почетка, само другим методима: примитивистичким и простачким. Људи са карактером као што је Бокан (неваспитани, бахати и неотесани) су одушевљени тим методима до те мере да у лику Вучића виде Месију. Њих само то привлачи и у свом слепилу ни најелементарније чињенице не виде или не желе да виде.
  Та другосрбијанска булумента, коју помиње Бокан, атакује на Вучића само да би се они дочепали власти. Они, пак, са усхићењем бране његову криминалну и сумануту политику према Косову (али не само према Косову) јер је то изворно њихова политика. Истински патриоти и сви људи здравог разума виде у тој политици пропаст. Пропаст народа, државе и наше будућности. Зато се Калигула мора протерати са власти, милом или силом. А са њим и овакве тролине и професинални демагози, примитивни прљави политиканти најнижег ранга, морају бити пометени Великом Метлом и послати на депонију у Винчи.

  95
  5
 3. Недо велики Бог овоме несретнику да буде три дана на власти, све би нас подавио заклањајући се иза свог фолирантског православља, једнако фолирантског ко што је Вучићев патриотизам (овде свакако треба да дођу теже речи, које нису за штампу). А особито је одвратно што покушава да у јавности по сваку цену створи знак једнакости између патријарха и овог несоја, колонијалног управитеља, који му је по свему судећи и задао тај кварни задатак, за даље слуђивање зомбираних Титиних пионира који зависнички блену у Бујошевићеву кутију. Чуј ти шта он булазни, устали наводно свештеници против патријарха, а нико га од њих скоро и не помиње… Ово као мој отац, чим негодујеш што је поскупела маст или бензин, или кажеш како ти је директор лопов, а он одмах: Аха, значи и ти си издајник, и ти си против Вучића…!
  Који ме ђаво уопште натера да читам ово зло… Нема друге него 300 метанија пред спавање.

  78
  6
 4. Сунце ти пољубим, кад је оволику ба**гу бокан сачинио ради лајчакове посете, колика ће бити кад пристигну макрон и шолц ?!?!

  60
  4
 5. Оде вера за вечеру!Докле више Бокана,Драшковића,Шешеља итд…?Само да се овај народ покаје даће Бог правог Србина у ком нема преваре и доследног у правди и истини.

  78
  2
 6. Од лажних патриЈота веће фукаре нема

  70
  2
 7. Наравно да ми је све било јасно после првог пасуса. Чему читање целог текста, кад је Бокан моментално поделио етикете свима и све прогласио будалама? Ништа, само је додат на списак најогавнијих смра****, који су обезбедили одговарајући третман.

  62
  2
 8. Da opoziciji odgovara da Bokan brani Vucica sa nakaznim ulizivanjem u to ne sumnjam. Sta ima bolje za predizbornu kampanja nego gledajte Srbi ko podzava AV. Eto im pobede,uz to dodati da je placen. Sta je zabrinjavajuce da SPC zastupa TV evangelist ( u to ne sumnjam , znamo odakle dolaze) sa vristanjem, ludackim pogledom, izivljavanjem etc. Vreme je da se SPC a znam I da hoce ograditi od TV evangelist Dragoslav Bokan.

  43
  1
 9. Дежурни мрзилац краља Александра Карађорђевића!!!Шта је било Бато???
  Запамти комесарчино, и данас овако десетковани, и даље смо за Краља!!!
  Добро сте нас пребројали деветог марта…ЈНН

  32
  11
 10. Мени у Бокановим коментарима највише смета његов гностицизам, тај став да “не знате ви рајо, само државне и црквене власти и ја знамо, али нисте достојни да вам кажемо.” Примери:

  “Они су, једноставно, себе убедили да тобоже „разумеју“ оно што не разумеју – оно што се у овом времену, а пред нашим збуњеним погледом, дешава у виду такозване „тактике опстанка“…
  Помиње се „завршена и одавно још договорена издаја Светог Косова (и Метохије)“ од стране оног ко је ексклузивно за све крив, и све с тим у вези. Са закључцима који не одговарају сложеној истини оваквих притисака и стварном стању ствари на дипломатском терену…
  Не чују се, у оваквој пројекцији, никакви аргументи, нити разумна објашњења онога што се заиста „ваља испод жита“ и догађа испод „врха леденог брега“ у гладијаторски тешкој бици српске државе, после свега…
  …Да бисмо тако изгубили све још постојеће шансе и обесмислили нашу истинску стратегију (а она је увек јавности недоступна и невидљива, самим тим и поприлично неубедљива за српско патриотско јавно мнење).”

  И све у том стилу, као киша око Крагујевца, а да се никада не каже шта се то заиста дешава и која су то разумна објашњења. Јер их наравно нема, јер нисмо слепи код очију.

  “А ти „нови Турци, Аустријанци и Немци“ актуелног србофобног савеза управо ово и желе, да би се помислило да смо капитулирали (а нисмо) и да ћемо пре времена, нестрпљиво испалити метке и урлике из заседе, одајући тако свој положај и праве намере.”

  Наш положај се зна, ту смо где смо. Наше праве намере се знају, нема ту шта да се одаје нити погађа. Како ћемо и када да остваримо те намере, оно што се и у војсци зове оперативни детаљи, о томе нема потребе да разглабамо у медијима. Али о положају и намерама нема шта да се “одаје” јер то никад није ни било сакривено.

  Што се блаћења проте Смиљанића тиче, Бокан наравно не каже шта је од онога што је прота написао нетачно, јер не може, јер је тачно. Прота није помињао “…моралну и патриотску предност свештенства у односу на монахе са митром”, то је Бокан уметнуо. Ако Бокан не верује да је Господ над војскама властан да подигне пастире и судије своме народу, у каквог то он бога верује (мало б је намерно)? Такође и ако је тачно да је “…Михаило Смиљанић директан потомак никог другог до оног злогласног „оца Милана Смиљанића“ из Титове епохе”, а што ја нисам могао да потврдим а Бокан не наводи изворе, па шта? Оваквим ставом је прота Смиљанић само доказао да не морамо да понављамо грехе предака.

  65
  1
 11. Данас је Порфирије звао вл.Андреја да пренесе претње попу Смиљанићу ако настави да пише о Вучићевој издаји Косова. Очигледно боли врх СПЦ што народ види да црква учествује у издаји. А што се тиче Бокана шта рећи-њему и Чанку дај 500 евра и причаће да је Султан Мурат уводио демократију Србима. Фуј!

  61
  4
 12. @Марк
  Засигурно сам негде прочитао (не могу да се сетим кад и где!) да овај наш прота Смиљанић изјавио да није род са оним комунистичким попом који је на шубари носио петокраку звезду.
  Бокан, али и сви други као он, ни не покушавају да дискутују или оповргну макар две елемнтарне чињенице око којих се води “рат”:
  – Вучић је дао реч пред бриселском булументом, то је реч председника државе, да прихвата споразум. Па хоће ли тај њихов Месија одржати ту реч коју је дао, неће ваљда лагати, он, Краљ Сунце? А шта ће се десити ако одржи реч? То је еклетантан пример велеиздаје, злочин против народа и државе
  – Шта ће се десити ако нема намеру да одржи реч? Ах, да, Краљ Сунце ће “превеслати” и Брисел, и Вашингтон, и Париз, и Берлин…, све заједно и одједном.
  Генијално, нема шта. Ту је Бокан и армија слуђених и бескарактерних силоватеља здравог разума који ће нам “објаснити” и “доказати” да су висине, путеви и досези умова као што су Вучићев и Порфиријев веома, веома далеко од нас и отуда су сви њихови поступци исправни, а за нас несазнатљиви. Наше је да ћутимо и жмуримо.

  42
  1
 13. Бокан би био кориснији за Србе када би видео председникове грешке и зле мисли.

  20
  2
 14. “Драгослав Бокан: Права побуна (и лудило) неких свештеника и
  монаха против нашег патријарха”

  Ево, у списак ”побуњеника” (”лудила”) придружила се и мати
  Харитина, игуманија Пећке Патријаршије:

  „Могу да кажем ако изгубимо Косово, очајно је – ми смо изгубили
  и Србију. То је сто посто сигурно. Али се надам, ипак, има још
  добрих људи – који се боре да сачувају Косово. И надамо се
  да ћемо ипак опстати, па сад, ко хоће да опстане, он ће да се
  бори да опстане и остаће, а ко неће – срећан му пут!“, рекла
  је мати Харитина.

  Да ли ће после ових речи и мати Харитина, игуманија Пећке
  Патријаришије, заглавгити ”ЦРКВЕНИ СУД”, по Драгославу БОТ-ану?
  https://srbin.info/pocetna/aktuelno/igumanija-pecke-patrijarsije-ako-izgubimo-kim-izgubili-smo-srbiju-video/

  42
  1
 15. Nije Patrijarh ucicev,nego narodni i Boziji.Dobro Bokan govori,kad spominje Otporasko smece,u koje su se uvalili mnigi kaludjeri.

  3
  60
 16. Пут до пакла некад је поплочан добрим намјерама, написа једном један писац.
  Човјек када пуно прича, увијек каже нешто што није требало, рече једном један мислилац.

  Када би хтјели дефинисати Боканове истина може бит и пречесте бесједе, по медијима разним, и оним који предано раде на лоботомији нације, може бит да би могли сажети у ове двије поруке, једног мудрог писца и једног још мудријег бесјкедника.

  Није спорно постоје истински родољуби, они којима је родољубље циљ и естрадни, популистички, којима је родољубље средство до циља, вјерујем да Бокан, иако је све чешће гротескно нападно шлихтање актуелном предсједнику земље Србије, и чије мотиве баш и не успијем увијек разумјети, спада у истинске родољубе, и да има добре намјере, а како баш много прича, те бесједе га не ријетко “понесу” и каже што шта што није требао, пише много и по друштвеним мрежама, руским и иним, напише што шта што није требао.

  А у овом случају било би најбоље да ништа није написао. Узимати за “гријех” духовницима што се неке поруке слажу са оним које долазе од стране аутошовинистичке, другосрбијанске и ине екипе је инфантилно, слиједећи ту логику нити један живи и почивши Србин не би могао остати неукаљан.

  И духовницима водиља јесте Христов пут али водиља мора бити и служити свом роду, ако примјете опасности и бездан у који воде неки процеси имају не само право него и обавезу огласити се.

  У коначници понешто би требали научити из историје. А историја нас учи да након краха српских земаља у тим судбоносним временима, у том путешествију кроз буспуча историје, Српска Црква и Светосавље бејаху и духовни свјетионик и у служби своје просвјетитељске мисије али бејаху прије свега и изнад свега чуварем колективног идентитета нашег народа. Да није било Српске Цркве и Светосавља, да се повијала вјетровима и повјетрцима свјетских промјена, да је подвлађивала свакој вољи силника и завојевача, ни Срба данас не би било. Ни духовници ни сви мислећи Срби немају право данас протрачити оно што нам је кроз сва та тегобна и чемерна времена у насљеђе остављено.

  19
  1
 17. ******. Vučićeva posluga, spremna da bude ****** da ne bi ostala bez dnevne porcije *****. Onoliku ******, sliku njegovog pravoslavlja i sa njime povezane askeze, treba napuniti. Kada si životni promašaj, nesposoban da se izdražavaš poštenim poslom, onda postaješ ***. Tačnije ******.

  28
  1
 18. Браћо србска,

  Вечерас у 18,00 једруги протест студената испред Филозофског факултета. На првом протесту је било тако бедно мало народа, углавном седокоси.Можда тек сваки десети је био студент. Па дођите и ви коментатори, да саборовањем покажемо да смо још увек јаки и да смо достојни србског имена!. Биће транспарент дужине 7 м, а коме ће писати

  НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ, КОСМЕТ И ЋИРИЛИЦУ

  Пре Космета издали смо ћирилицу,лице србско.

  42
  1
 19. Велимире (Поповић) коментатори су ти седокоси…:)

  13
  2
 20. Da li je tačna informacija da ga je patrijarh Porfirije zaposlio kod sebe u kabinet kao savetnika.? Ako je tačno jasno je da je ovo patrijarh naredio da zastrašuje svešetenike.Ako nije, kome je interes da preti sveštenicima.?

  24
  2
 21. Ovaj Bokan je veće razočarenje od Vuka Draškovića. Verujem da za ovo i ne uzima pare nego je teški korisni idiot.

  13
  5
 22. Neću da čitam, samo da mu poručim: **** **** ****, rđom kapo dok ti je kolena!!

  7
  1
 23. Бокан види ширу слику и види унапред и труди се свим силама да опасуљи заблуделе.
  Интересантно колико овде има увреда за Бокана, а његов текст најчитанији и са највише коментара. Биће да ипак погађа у мету.

  2
  10
 24. @ Еверет Еверетовић

  Бокан види врло ширу слику у складу са својом, врло ширим фигуром.

  Видео је, вероватно, исту ширу слику када је деведесетих добио (а то се добијало, и то не само на часну реч) паравојну формацију, са чијим је ратовањем имао везе утолико што је одржавао говоре на сахранама њених бораца.

  Иначе, за злоупотребу тих војника у Београду (за што је за изнуду Бокан службено осуђен, бар је тако јавила та иста службена штампа) нити је одговарао, нити се удостојио да “патриотској јавности” објасни о каквој је “заблуди и пропаганди” било реч.

  Врло шира слика, заиста!

  10
  1
 25. @Еверет Еверетовић

  “Бокан види ширу слику и види унапред и труди се свим силама да опасуљи заблуделе.”

  Бокан је интелигентан и не сумњам да он види ширу слику, али у својим текстовима не објашњава народу ту ширу слику, него ради управо супротно. Боканови текстови се своде на “сувише сте глупи и недостојни да вам објасним шта се стварно дешава, али треба да ми верујете да је црно бело, а бело црно.”

  Зато ће Бокан бити позван на вишу одговорност, јер је своје таленте упослио у циљу замућивања а не просветљења, а све против наших вековних интереса. Нема потребе да ни он нама, ни ми једни другима објашњавамо зашто је изабрао тај пут; објасниће тамо где сви будемо морали да објаснимо.

  П.С. Како је у Еверету? Ради ли Боинг добро, или се саплиће?

  10
 26. @Марк Еугеникос

  Не слажем се. Сматрам да Бокан управо просвећује и управо у интересу “наших вековних циљева”. Пратим већ извесно време његова излагања и потпуно ми је нејасно на основу чега се дође до закључка “сувише сте глупи и недостојни да вам објасним шта се стварно дешава, али треба да ми верујете да је црно бело, а бело црно.”
  Валда нам је свима јасно да се политика дешава иза затворених врата и није оно што се пласира у мас-медијима, а Бокан је једини који мало одшкрине та врата.

  П.С. чим су ту Vanguard и BlackRock зна се како је.

  1
  11
 27. За разлику од Вучићеве пудлице Бокана, отац Михајло Смиљанић је диван човек и свештеник, слава Богу што нам је подарио таквог пастира који је увек уз своју паству, а сада ћемо и сви ми бити уз њега. Ово што се дешава је недопустиво! Не може се никоме од нас забранити да износимо своја мишљења и ставове. Отац Михајло је преточио у текст оно што сви остали свештеници и сав народ српски мисли, али нажалост ћути! Постали смо млаки!

  14
 28. Ne mogu da verujem u ovo što čitam! Ovaj čovek bi trebao da odgovara, on se usuđuje da nazove našeg predivnog duhovnika oca Mihajla Smiljanića sektašem??? Da li je neko pitao vernike za mišljenje? Puna podrška svešteniku koji je dostojan! Slava tebi Gospode, dok postoji i jedan ovakav znaću da nas nisi zaboravio.

  10
  1
 29. Многе не могу претњама натерати да одустану, посебно ако се презивају нпр. Смиљанић. Просто, није им у ДНК да издају народ! О само бих поновила оно што је отац Михајло поменуо у тексту, а због чега је настала пометња, Први и Други српски устанак је дигао народ, а уз народ су били прота Матеја Ненадовић и Никола Смиљанић. Иако Никола Смиљанић и протојереј Михаило Смиљанић нису род, јесу род јер су осветлили образ роду и народу своме!

  12
 30. Многи странци, попут Петра Хандкеа, Арчибалда Рајса итд. су и поред своје велике љубави према Србији и Србима приметили да највише издајника рода свога има управо код нас. Потврда тога је и овај Боканов текст. На челу са председником државе који распродаје Србију (у овом случају Космет) пијун Бокан ( у даљем тексту фукара) здушно подржава и скривајући се иза лажног патриотизма напада дивног оца Михаила који заправо говори оно што сви мислимо. Замислите човек није дао никакву изјаву, никакав интервју, већ је на свом Фејсбук профилу изнео свој став са којим се велика већина Срба слаже па је тако и доспео у медије. Фукара дакле, из своје немоћи и недостатаку аргумената наводи да је отац Михаило потомак неког Титовог Милана Смиљанића, што је пре свега нетачно!!! Али уколико би то било тачно (а није) зар то није најбољи пример онога што заправо хришћанство јесте??? А то је да се можемо покајати, можемо исправити, не морамо грешити и ваљати се у блату као наши преци. У осталом, сам Савле гонитељ хришћана се покајао, преобратио и постао апостол Павле кога и дан данас ми славимо и читамо! Дух Свети дише где хоће! Оставите на миру нашег духовног оца Михаила!

 31. Podrška svešteniku, a ovaj ******** neka se pokrije!

Оставите коментар