Ниш: Београдски синдикат прославио 24. рођендан концертом „Косово је срце Србије“, препуни Чаир скандирао против Вучића

Средишњи и значајан део концерта посвећен је Косову и Метохији („срцу Србије“), као и Републици Српској („бастиону српства“), и Црној Гори („души Србије“), поручујући „не дамо светиње“

Чланови састава Београдски синдикат (Фото: Ниш кафе.ком)

„Косово је Срце Србије“ и „Нема повлачења, нема предаје (кад су у питању принципи и борба за оно у шта верујемо)“ кључне су обзнане са концерта Београдског синдиката у Нишу, којим је обележио 24. рођендан, а музички хепенинг искористио да пошаље и (пре)гласне политичке поруке.

У пуној нишкој хали Чаир овај култни српски хип-хоп бенд је синоћ, несумњиво, оставио срце пред публиком, толико се не штедећи да је изгледало да би њихов стих „зовите Хитну нек ме покупи са бине“ („Још ову ноћ“) могао бити пророчки. Фановима је понудио најпопуларније нумере, међу којима и оне којима се приписује вансеријска вредност.

Атмосфера је била одлична, те је изгледало да прегрејаној публици – која је те вечери имала и хорску пробу, и џим теретану, и илузију политичког митинга – не пада на памет да деветорицу ознојених људи пусти да иду кући.

Проблем би могла бити управо околност да би концерт – ем рођендански, ем одржан после 15 година одсуства из овог града – могао бити упамћен приоритетно по „политици“. Средишњи и значајан део концерта посвећен је Косову и Метохији („срцу Србије“), као и Републици Српској („бастиону српства“), за коју су поводом 30 година постојања направили песму „Једина Српска“ и Црној Гори („души Србије“), којој су написали „Свиће зора“, те и овога пута подржали литије, поручујући да „не дамо светиње“.

У једном тренутку концерта, пуна хала Чаир кренула је да узвикује увредљиве пароле председнику државе, називајући га „Вучићу пе*еру“.

Објаснили су да је све ово, заправо, „час историје“ и да „не треба да заборавимо ко смо“.

„Знамо каква је ситуација са Косовом и Метохијом. Знамо и каква је ситуација око овог немачко-француског срања које нам подмећу. Не треба да се одрекнемо Косова и Метохије, оно мора да остане у нашим срцима и глави, ако треба чекаћемо и хиљаду Видовдана, а до тада ћемо да се поздрављамо са: ‘Догодине у Призрену’“, говорили су чланови бенда, најављујући истоимену песму.

Позивали су, притом, публику да скандира „Косово је срце Србије“, „Спарта Српска, Србија, Косово и Метохија“, „Црна Гора и Србија, то је једна фамилија“ или да када они кажу „Република Српска“, публика узвикне „Србија“.

На стејџу им се придружила и Павлина Радовановић, девојчица анђеоског гласа и „њихова сестра са Косова и Метохије“, која је са спојена три прста између осталог отпевала „Са Косова зора свиће“ и „Тамо далеко“.

За време овог сегмента у публици су запаљене бакље и хала је замирисала на паљевину.

Момци из БС нису заборавили да упуте поздраве команданту Копнене војске Србије генералу Милосаву Симовићу, кога су посетили у току преподнева, друговима палим борцима, Гвозденом пуку, Српској православној цркви.

Па, срећан БС рођендан, свима.

Опрема: Стање ствари

(Danas/НСПМ, 12. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар