Герасимов уместо Суровикина: Зашто су Руси поново променили команданта војних трупа у Украјини

Одлука о именовању Валерија Герасимова донета само три месеца након што је Министарство одбране именовало генерала Сергеја Суровикина да води акције у Украјини

Владимир Путин и генерал Валериј Герасимов (Фото: Спутњик/М. К.)

Начелник Генералштаба Војске Русије, генерал армије Валериј Герасимов, именован је да води групу здружених руских снага у Украјини, саопштило је министарство одбране.

Досадашњи командант војне операције, генерал армије Сергеј Суровикин, постављен је за његовог заменика.

Потреба за „подизањем нивоа командовања операцијама ” повезана је са повећаним обимом борбених задатака и потребом за ближом координацијом између различитих служби и родова оружаних снага”, наводи се у образложењу одлуке руског министарства одбране.

Тај потез ће такође побољшати логистичку подршку и ефикасност командовања за руске снаге у Украјини, додаје се у саопштењу.

Одлука о именовању Герасимова донета је само три месеца након што је Министарство одбране именовало генерала Сергеја Суровикина, команданта руског ваздухопловства, да води води акције у Украјини, подсећа РТ.

Генерал Сергеј Суровикин: НАТО захтева од Кијева офанзиву ка Херсону без обзира на број жртава

Генерал Валериј Герасимов познат као један од највиших руских војних команданата и реномирани стратег, који је чак заслужио поштовање и врховног команданта украјинске војске Валерија Залужног. Залужни је још у септембру за магазин „Тајм” признао да је неке ствари „научио од Герасимова “.

„Прочитао сам све што је икада написао… Он је најпаметнији од људи, а моја очекивања од њега су била огромна “, признао је тада украјински генерал.

Герасимов је у неколико наврата посетио трупе које се боре у Украјини како би побољшао координацију између снага, али до сада није преузео директну оперативну команду.

Кијев је у децембру признао да је покушао да убије Герасимова током једне од његових ненајављених посета у априлу 2022, упркос приговорима САД.

Претходно је Њујорк тајмс известио да су украјинске снаге гранатирале положаје на којима се мислило да се Герасимов налазио, али генерал није погођен ударима. Москва никада није званично потврдила да је генерал у то време чак и посетио трупе.

Шта је „Доктрина Герасимова“ које се Запад толико плаши

Друга два генерала су такође именована за заменике Герасимова у војној кампањи која је у току у Украјини.

Један од њих је командант Копнене војске Русије, генерал армије Олег Саљуков. Искусан каријерни официр, служио је као командант батаљона и начелник Далекоисточне војне области пре него што је постао заменик начелника Генералштаба, а потом и командант Копнене војске.

Други је генерал-пуковник Алексеј Ким, заменик начелника Генералштаба. Претходно је био на челу руске Комбиноване академије оружаних снага и познат је као искусни војни специјалиста. Такође је професор и има академско звање војних наука.

Ко је генерал Герасимов

Генерал Валериј Герасимов именован је за команданта Здружене групе снага руске војске у оквиру специјалне војне операције у Украјини, саопштило је руско Министарство одбране.

Генерал Герасимов рођен је 8. септембра 1955. године у Казању.

Године 1977. завршио је Казанску вишу тенковску командну школу. Војну академију оклопних снага „Маршал Совјетског Савеза Р. Ј. Малиновски“ завршио је 1987. године, а Војну академију Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације – 1997. године.

Валериј Герасимов (Фото: Пресс-служба Минобороны РФ)

По завршетку тенковске школе, командовао је водом, четом и батаљоном у Северној групи снага и Далекоисточном војном округу.

Од 1987. године обављао је дужност начелника штаба и команданта тенковског пука и начелника штаба моторизоване стрељачке дивизије у Балтичком војном округу.

У периоду 1993-1995. године био је командант моторизоване дивизије у Северозападној групи снага.

Од 1997. године обављао је дужност првог заменика команданта армије у Московском војном округу, заменика команданта, начелника штаба и команданта 58. армије у Северно-кавкаском војном округу.

У периоду 2003-2005. године био је начелник штаба Далекоисточног војног округа.

Од 2005. налазио се на месту начелника Главне управе за борбену обуку и службу Оружаних снага Руске Федерације, а од децембра 2006 – начелник штаба Северно-кавкаског војног округа.

У децембру 2007. именован је за команданта Лењинградског војног округа, у фебруару 2009. године за команданта Московског војног округа.

Од децембра 2010. године налази се на месту заменика начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације.

Руски медији: Шта стоји иза промена у војном врху?

Од 26. априла 2012. године је командант трупа Централног војног округа.

Дана 9. новембра 2012. године указом председника Русије именован је за начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације – првог заменика министра одбране Руске Федерације.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

8 replies

 1. Не треба бити превише паметан да би се тврдило да овим Русија улази у рат. Више то није локална војна операција. Герасимов командује цијелом руском војском. Од Калињграда до Владивостока. Од Арктика до Крима. То је рат, не са Украјином, већ са Западом (НАТО). Иако рат није објављен, он се de facto води. А овим постављењем Русија је скинула рукавице. Сад се на руској страни зна ко коси, а ко воду носи.

  32
  3
 2. @Момчило
  За оне који нису „превише паметни“ поставља се питање да ли је Русија ушла у рат (с киме?) сада или онда када је Герасимов већ био то што је сада. И зашто је, дакле, пре три месеца Герасимов смењен (или „смењен“), да би се сада поново „улазило“ у рат. Можда се пре три месеца изашло из рата, а сада се поново улази? Шта се то променило у времену од пре три месеца? (Реторичко питање, наравно, треба изузети неколико освојених улица, или квартова у неком Соледару, или где већ.) Ерго, ако желите да будете „превише“ паметни, покушајте да размишљате, а не да нас убеђујете у нешто што ни сами не знате шта је.

  8
  28
 3. @Рајко
  Не сматрам да сам ишта упућенији у дешавања у Русији него што је то просјечан Србин. Нити сам икад био у Русији (осим на аеродрому Шереметјево), нити разумијем руски. Нити ми је била намјера да друге убијеђујем у нешто што ни сам не знам. Такође ми није била намјера промовишем руске успјехе или неуспјехе. А ни да разматрам персонална питања.

  Хтио сам рећи, а сада то и понављам: Кад начелник генералштаба једне државе преузме команду над једном локалном војном операцијом, та операција више нема локални значај. Већ државни. Четири региона Донбаса сада су дио Русије. Цијела Русија је иза њих. Тиме је Русија скинула рукавице и ушла у рат. И 2014. је било Руса у Домбасу. Водили су се као добровољци и сл. На другој су страни Пољаци, Британци, Грузини, Американци, Румуни… Нећу рећи иза свих, али је сигурно да иза много њих стоје нихове државе. Неки се чак и воде као инструктори, што значи да су на платном списку матичних држава. Да не говорим о логистичкој и информационој подршци. Па чије сателите Урајина користи за прибављање информација о другој страни? Своје или нечије друге? Мислим да ово и одговор на Ваше питање с ким Русија ратује.

  Улози се повећавају. На обје стране. Иако на страни Украјине ратују нпр. Пољаци, они још увијек носе украјинске униформе. На другој страни, Руси су ставили свима на знање да Украјина (и њихови савезници не ратује са донбаским републикама подржаним од Русије, већ са Русијом.

  37
  2
 4. Неспоразуми настају, због „лингвистичких изазова“. Раније се то зивкало, терорисање језика (Џ.Карлин ), а Ја, силовање.Милиони и милиони, људи су ОВУ данашњицу, предвидели, опевали, описали, анализирали и ПРЕ-анализилари.

  ИНТЕРЕСАНТНО, или још интересантније је да ни један није ЧУО, намерно или по избору, шта је ЦИЉ, Мајке Русије и ЧОВЕЧАНСТВА.

  Интелектуални Јањичари(дефиниција Чомског), се држе две ПОСЛЕДИЦЕ, демилитаризација и денацификација.

  ЦИЉ= ВАСПОСТАВЉАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ И СИГУРНОСТИ!

  Нису они толико, тупави, МОМЕНТАЛНО, то им личи на национални интерес, као што им је 1989 личила на „победу“, њихова звер их је одлично схватио и писао да НИКАДА неће бити суживота са Човечанством.
  Малко позадине, Момчило је описао СУШТИНУ.
  Самоувереност може бити, неки пута грђа од трулежи

  11
 5. @Момчило
  Невероватно колико ингениозних закључака у мало текста (ха,ха,ха). И не само ингениозних, већ и ствари које нисмо знали. Као да сте у контакту са неком од руских обавештајних служби (ха,ха,ха). Јевтина апологетика најблаже речено руског закаснелог кретања у рат, оклевања, бесмислених смена. А сада, пошто су „прогледали“ (после скоро година дана од почетка рата) ће да крену пуном снагом и да их развале, најкасније до краја године. Како да не. Русија жели нагодбу са Западом и рат јој служи само да створи довољно јаку позицију за преговоре. Да победи цео Запад- не може нити жели. То само фантасте тиме лече фрустрације. Какав проблем људи имате, осим ако нисте пропагандисти? А ако јесте, јадна је то пропаганда.

  4
  12
 6. @револуционар
  Колико видим, Ви бисте да предводите „октобарску револуцију“ у јануару. Нисам се надао да ћу тако бенигним коментарима испровоцирати тролове. То ми ни у подсвјести није била намјера. А већ се двојица упецала. Још само да се јави латиничар који мијења надимке па да се комплетира „трио фантастикус“.

  А што се тиче Вашег коментара? Не бих се њиме ни бавио. Прочитајте то што сте написали, па ће Вам бити јасно зашто. А ако није? Прочитајте поново. И опет, ако буде требало.

  11
  2
 7. @Момчило

  Нема потребе да трошите време и живце одговарајући тролу који се потписује као „револуционар“. Тај је профил који би неуморно, све док стижу сендвичи, наставио да тврди како трупе Вермахта само што нису ушле у Москву док Руси подижу црвену заставу на куполу Рајхстага.

  7
  1
 8. Додатне чињенице од бившег Председника Мајке Русије.
  https://sputnikportal.rs/20230118/medvedev-izneo-uslove-za-nove-pregovore-sa-ukrajinom-1149552147.html

Оставите коментар