Њемачки Фокус: Ако изненада умрете – то може бити због неправилног разгртања снијега!

Њемачки часопис наводи хладноћу, погрешно дисање и разгртање снијега ујутру као разлоге за повећану опасност од срчаног удара

(Извор: Фокус/Снимак екрана)

(Report24, 21. 12. 2022)

У свим земљама са високом стопом вакцинације против короне биљежи се знатно повећање смртности. Срчани удар чест је узрок изненадне смрти млађих људи. Док њемачки часопис Фокус наводи да би узрок могле бити „грешке које правимо приликом разгртања снијега“, многи медији у зимској хладноћи виде начелно већи ризик од инфаркта. Температуре су као разлог навођене и током љета, само што се тад говорило о врућинама, односно климатским промјенама.

Енглеска: „Постпандемијски синдром“ узрок стреловитог пораста броја пацијената са срчаним проблемима

Док Свјетска здравствена организација инсистира да је повећана смртност посљедица климатских промјена, ниске децембарске температуре не дају основа за такву тврдњу. По први пут у посљедњих ко зна колико година више не слушамо да је „ово најврући мјесец од кад се мјере температуре“.

Јенс Шпан: До краја зиме ће готово свако у Немачкој бити вакцинисан, опорављен или – мртав

Њемачки часопис Фокус сматра да би узрок могле бити три грешке приликом разгртања снијега. Прво – хладноћа, јер се усљед ње сужавају крвни судови, повећавајући крвни притисак, што повећава опасност од инфаркта. Друго – погрешно дисање. „Многи људи приликом напорних захвата задржавају дах, што представља додатно оптерећење по организам“, каже нам дама на Фокусовом снимку. Трећи разлог је разгртање снијега ујутру, кад је крвни притисак највиши. Тјелесни напор и удисање хладног ваздуха повећавају оптерећење срца, што доводи до повећања пулса и крвног притиска, а то до поремећаја срчаног ритма и фибрилације срчаних комора.

Тројица професионалних бициклиста у марту имала срчани удар, двојица умрла

Њемачким медијским простором кампањски круже и друга објашњења, за која добар примјер представља швајцарски Блик, који пише да зимска хладноћа повећава ризик од срчаног удара, релативизујући да се то односи само на људе са већ постојећим болестима типа дијабетеса, високог крвног притиска и пушаче.

Фајзер и амерички ЦДЦ упозоравају на крвне угрушке и код младих

Међутим, од почетка 2021. жртве изненадне и неочекиване смрти су и непушачи, и људи са нормалним нивоом шећера и нормалним крвним притиском. Нарочито много изненадних смртних случајева забиљежено је код младих спортиста који нису имали никаква пратећа обољења. За то се сад каже „изненада умро“. Али, то је нова нормалност.

Гугл: Рекордан пораст претрага по појму „изненада умро“

Вили Хубер

С њемачког посрбило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

2 replies

  1. Срећа па ове године још нема снега. 🙂

    13
    2
  2. Nemci ce umirati zato sto postadose americka kolonija .

Оставите коментар