Митрополит пирејски Серафим: Признање аутокефалије тзв. МПЦ – злочиначки, антиканонски и антијеванђелски акт!

Све ово се дешава зато што Предстојатељи Аутокефалних Православних Цркава нису на висини задатка који их обавезује на сазивање преко потребног Свеправославног Сабора

Митрополит пирејски Серафим

(Ортодоксос типос, 10. 11. 2022)

Зашто нисам примио у црквено општење скопске „клирике“?

Апостолски корифеј Петар нас учи и руководи: „А будите свагда готови на одговор свакоме који вас запита за ваше надање, с кротошћу и страхом“ (I Петр. 3,15).

Покушавајући да применим овај апостолски наук – а у контексту проблематике изазване додељивањем канонског легитимитета скопским „клирицима“, тј. чињенице да су неки од тих „клирика“ пратили неке посетиоце наше престонице Атине из њихове земље[1] који су том приликом желели да се поклоне светињи Покрова Пресвете Богородице (који је као благослов изложен верујућем народу у храму Светог Николе у мом Пиреју), односно да том приликом обаве са њима у том храму одговарајуће молитве – објављујем да дотичне „клирике“ не прихватам у црквено општење из канонских разлога и у прилог томе наводим следеће:

 • Организација тзв. Цркве Скопља која саму себе дефинише као „Македонску Православну Цркву“ је лукави продукт међународног комунизма (Коминтерне), као и крволочних диктатора Јосифа Стаљина и Јосипа Броза (Тита), тј. политичка идеја која је имала за циљ отимање хеленске Македоније, њене историје, њеног имена и територије кроз мит о „македонству“.
 • Назив „Македонска Православна Црква“ је канонски недопуштен, јер Црква као Христово Тело јесте надетнички Организам који се не дефинише етнички него надетнички, и стога никако не може да постоји „Македонска Православна Црква“, већ евентуално „Православна Црква у области Скопља“ – као што говоримо о Православној Цркви Грчке (у Грчкој).[2]
 • Признање македонске народности и језика у Преспанском споразуму је био злочиначки акт уперен против наше хеленске Македоније и натчовечанских борби њених мученичких бранилаца, јер македонски народ не постоји. Македонија је област која припада грчком народу хиљадама година, док су идеје скопских Словена[3] чисти фалсификати. Имајмо у виду да је скраћеница ВМРО[4] у почетку заправо била скраћеница од „Бугарски комитет за македонску борбу“, као и да је један од првих премијера скопске државе након распада Југославије (Љ. Георгиевски) кога је поставио први председник те нове државе (К. Глигоров) затражио и добио бугарско држављанство и бугарски пасош. А наводни „македонски језик“ је лингвистички и научно само дијалекат бугарског, са делом српског вокабулара.[5] На крају, наводна етногенеза Скопљанаца из 1904. током „чувеног“ Илинденског устанка, догодила се захваљујући горепоменутом „Бугарском комитету“. Следствено, наводни македонски народ – нажалост са пристанком потписника Преспанских споразума – није ништа више него група бугарофоних Словена, чији су се преци населили у македонској регији 900 година након Александра Великог који није ни говорио ни писао „македонским језиком“, баш као ни његов учитељ Аристотел.
 • Према Апостолу Павлу који се удостојио тога да види рај, Црква Христова је Тело Његово, а Он је Њој Глава (Еф. 1,22-23), тј. Црква је „стуб и тврђава истине“ (I Тим. 3,15). Овде се, дакле, поставља питање на које је одговорио Отеловљени Божији Логос – шта је Истина? Да ли је то субјективни приступ стварима? Научна анализа или студија? Лична оцена или став? За Цркву је истина Лице, Ипостас, то је Господ Исус Христос, Онај Једини Који је у светској историји рекао: „Ја сам пут и истина и живот“ (Јн. 14,6). Стога, онај који лаже, не може да буде Црква, јер је отац лажи ђаво (Јн. 8,44).
 • Према томе, они који истрајавају у лажи са тврдоглавошћу и непокајаном манијом, кроз многобројне изјаве и праксе, а то су скопски „клирици“ међу којима је и њихов наводни архиепископ г. Стефан – не могу да буду Христова Црква. И због свега овога је очигледно погрешно прихватање њих као непокајаних у црквено општење од стране наше Васељенске Патријаршије. И наравно да је признање „аутокефалије“ овој организацији од стране Патријаршије Србије (и накнадно исто такво признање од стране Патријаршије Русије) нешто што је злочиначки, антиканонски, антијеванђелски акт, за нас потпуно неприхватљив. Све ово неприхватљиво и провокативно се дешава, управо зато што Предстојатељи Аутокефалних Православних Цркава нису на висини задатка који их обавезује на сазивање преко потребног Свеправославног Сабора, овде и сада!
 • Блажени Архиепископ Атине и целе Јеладе Г.Г. Јероним и наш Свети Сабор Јеладске Цркве, поступајући мудро и канонски, упутили су ову тематику одговарајућим саборским комисијама које немају други канонски пут осим да предложе одбијање црквеног општења са скопском „црквеном организацијом“ која за своју одскочну даску има иредентизам и отимање наше хеленске Македоније.
 • Због свега наведеног, нисам примио скопске „клирике“ у црквено општење.

Митрополит Пиреја
+ Серафим

С грчког посрбио: Марко Пејковић


[1] Прим. МП: БЈРМ или Северне Македоније.

[2] Прим. МП: Ово питање није суштинско, већ номинално. Српска Православна Црква дозвољава Свете Тајне свим православним верницима, без обзира на националност, али осим што „српски“ у називу означава државу на чијој територији се налази њена матична црквена јурисдикција (Србија), то означава и народ који је ту државу створио.Такође, СПЦ не упада силом уз помоћ српске државе на туђе канонске територије и тамо не свргава туђе епископе како би постављала своје. Због свега тога, СПЦ није етнофилетистичка институција како неки несвесно или свесно покушавају да јој импутирају

[3] Прим. МП: Тзв. Македонаца.

[4] Прим. МП: Тзв. Внатрешна македонска револуционерна организација.

[5] Прим. МП: Пре ће бити да је обрнуто, тј. да је тзв. македонски језик у ствари српски језик у основи са бугарским елементима.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

16 replies

 1. Na stranu Makedonci i njihove zablude – ni Grci u tom smislu nisu ništa bolji. Sve je lepo napisao Miloš S. Milojević a u poslednje vreme fantastično objasnili Šargić i Mitić. Protogrci su crnački narod dospeo iz Afrike koji je pomešan sa lokalnim Pelastima tj. Pelasgima koji su bili narod srpskog roda. Dokaza ima na sve strane od vaza i amfora na kojima su prikazani Crnci, do za ove krajeve ne tipičnog – izraženog prisustva J haplo grupe koja je grupa koja se vezuje za Afričko podneblje. Tu su grlni glasovi u jeziku i prisustvo srpskog jezika u Moreji tj. Peloponezu do pre 80 do 100 godina i dr. Što se MPC tiče, na brzinu sve predato bez sagledavanja mogućih posledica koje već vidimo od prekrečavanja srpskih ikona pa do uništenja Ikonostasa, dara kraljice Drage u Crkvi u Kumanovu. Ime je samo jedna od stvari koja nikako nije smela da im se dopusti

  31
  4
 2. Када исто ово напишеш и за тзв. УПЦ на челу са Думенком, и када не примиш клинике те „цркве у покушају“ и служиш са њима, онда можда и поверујем да говориш истину.

  38
 3. Иако се са текстом у доброј мјери могу сложити, питам се зашто, поред „Патријаршије Србије“ и „ Патријаршије Русије“, остаде неспоменута „Патријаршија Турске“. Јер „Црква Скопља“ и „Црква Истанбула“, и поред декларативних несугласица, имају исти циљ: коначно превођење жедних преко воде. Односно довођење Светог Православља под скуте непомјаника. Њиховог господара.

  35
  1
 4. Македонија је област која припада грчком народу хиљадама година.

  Hаводни македонски народ није ништа више него група бугарофоних Словена, чији су се преци населили у македонској регији 900 година након Александра Великог који није ни говорио ни писао „македонским језиком“,

  А наводни „македонски језик“ је лингвистички и научно само дијалекат бугарског.

  Ево зашто је важно откривати истиниту српску историју. Овакве лажи које се просипају без икаквог стида и заобилази истина могу бити огледало у коме могу да се огледају и домаћи заступници фалисификоване српске историје. Невероватна је перфидност која деградира и православље у целини. Само сам три перфидности издвојио:

  1.Ако Македонија припада грчком народу хиљадама година, коме је припадала пре тога? Избегава да каже да Грци нису ту староседеоци. Онда, лкада су се доселили и одакле? Ко је ту већ живео? Шта се десило са њима? И када су Грци добили то име и од кога? Тек после Аристотела и римских освајања у 2.в.п.н.е се то име користи.

  2.Па ко је живео у Бугарској и Смакеднији пре него што су дошли ‘бугарофони Словени’? Избегава да каже да ли је Александар био Грк и да ли је говорио грчки. Перфидно кaже да није говорио ‘македонски’.

  3.Македонски језик је ‘научно’ дијалекат бугарског? Да ли су азијски Булгари донели тај језик или су га преузели од староседелаца? Како то да сви Словени имају језике сличне азијском ‘булгарском’? Где су и када су нпр Руси или Срби преузели своје језике од Булгара?

  Можда би могао да каже да су пре стотинак година Срби сачињавали 85% Егејске Македоније и да је Егејско море било Бело море. Могао би да каже ко им је направио Метеоре пошто Грци нису имали своју државу до 1829. године. Пре 100 година је било милион Срба у Грчкој а сада их уопште више нема. Шта се десило са њима? Зашто Македонија нема грчко име већ српско? На мапи је неколико хиљада места у Македонији чија српска имена су такорећи недавно промењена у грчка.

  https://i.imgur.com/NAiUXtn.png

  44
  2
 5. Битком код Велбужда 1330. и битком на Брегалници 1913., у оба случаја српска војска је тријумфвала над бугарском, Срби су показали коме припада Стара Србија никада брозовска Македонија. Негативна селекција, издаја и ђавоља работа довела је недостојног патријарха да почини симонију и покуша да прода и преда српске светиње и српску земљу! Српски народ не прихвата ту тзв. аутокефалност МПЦ припремљену у Ватикану. Српске светиње у Старој Србији, задужбине светих Немањића, сијају још већом православном свјетлошћу и обасјавају своју српску дјецу свјетлости и синове дана! Све док постоји свијест о неправди и злу које су нам починили, извјесна је и српска побједа. Вријеме је исјечак вјечности, на свом мартиријском путу трајања Срби су претрајали и издржали, опстали и васкрснули! Господ кога воли онога и кара, ми смо одавно ухристовљени и не требамо бринути јер брига није од Бога! Људи који су у поодмаклој фази духовне трулежи не могу да схвате православни мистицизам и тајну српског народа! Све за Христа, Христа низашта!

  35
  2
 6. Када се ставим у њихов угао разумем и Северномакедонце Словене и Бугаризоване Словене и Грке.
  Оправдање не могу да нађем пастирима што се одрекоше отетог и слуђеног стада!
  А таман су почели да се освешћују и враћају кући.
  Да је још мало било стрпљивости већина би се вратила одакле су потекли и где им је место.
  Ето.

  22
 7. Где се налази планина Холуб? Без тачног одговора на ово питање не треба допуштати никоме да држи предавања о историји уопште, а камо ли Грчке.

  13
 8. Фала богу да појма немам о Теологији, канонима, канонским и другим перипетијама.
  Ти честити људи, уложе године и године СТУДИРАЊА, да помогну људима од колевке па до одласка.
  Додуше, врло лако је могуће да постоје самоука бића, Никола и Алберт, падну напамет, на брзака.
  Није само Теологија, овде се ради и о законима, много бре закомпликовано, за неупућеног.
  Бог је јако чудан, ето и ја, тотална незналица, осетио потребу да јавно признам да не знам. Хвала на пажњи.

 9. @Онорије АЕ Илирије

  Кад већ помињемо грчка присвајања нашег свега и свачега (историје, територије, народа, језика), ево још једног мало лакшег примера.

  Јуче видим на Новом Стандарду вест о истрази покренутој поводом подмићивања у вези фудбалског првенства у Катару. Не пратим фудбал ич, али видех да су под истрагом многи посланици европског парламента, па хајде да погледам. https://standard.rs/2022/12/22/sport-geopolitika-i-korupcija/ Нешто ниже у тексту фотка неке наочите плавуше у разговору са катарским министром, каже бивша потпреседница ЕП Ева Каили ухапшена… бла бла. Гледам фотку, гледам име, рекох ова мора да је нека Финкиња или Нордијка. Није ме мрзело да потражим, кад оно наводно Гркиња из Солуна (нема ништа непристојно на фотографијама):

  https://www.bing.com/images/search?q=eva+kaili&form=HDRSC2&first=1&tsc=ImageHoverTitle

  Тебра, ако је ова Гркиња, ја сам Тибетанац. Пошто је пост уздржаћу се од коментара, осим што ћу да додам, шта ће ти бољи доказ о томе како су Јелини погрчавали наш народ од ове фотке.

  17
 10. Повеќе светлост т.н. владико. Бог е љубов…!!!. Ако Христос и апостолите немаа љубов денес не ќе имаше ниту “Ц“ од Црквата Негова…. Господ Христос знаеше дека апостолот Јуда за пари ќе го предаде, но ниту еднаш не помисли да го отстрани од апостолската заедница….. Очигледно ти си многу ЗЛОБЕН ЧОВЕК…. Боже, прости му оти не знае што прави…

  2
  10
 11. @Марк Еугеникос
  Фотографије, поштовани, откривају да ова природна лепота Србског тла љупко попиргави кад преплане од сунца. Драгоцено !

  12
 12. @Зоран Николић ( Ваљево)

  Нема на чему, део јавног сервиса као и водовод и грејање, а чак ни не наплаћујем.

  Ја иначе готово никада не коментаришем изглед женског света, чак ни приватно, из принципа, тако да када ми се деси мора да је баш нека изузетна прилика. Да почасни архиепископ Илирика није поменуо грчку склоност ка крађи, не би ми ни пало на памет да поменем дотичну као пример описане појаве.

  @ilijadonev

  Није ми јасно зашто Вам коментатори лупају минусе; нисте рекли ништа чему би се могло приговорити.

 13. Читајте књиге: Срђана Новаковића, Александра Митића, Спиридона Гопчевића, читајте мемоаре Василија Трбића…

  <a href="void(0)" title="Свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  <a href="void(0)" title="Не свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  10
 14. Imena u EX YU su slovenska, grčka, latinska i hebrejska.
  Srpska imena ne postoje.
  Jezik je Vuk S.K. skupio s prostora: Dalmacije, Crne Gore, Hercegovine i trebao je da ga nazove slavenski a ne srpski.
  Posrbljavanje: Crne Gore, Makedonije, Bosne je crkveni projekat koji traje više od 200 god.
  Pravoslavlje (svetosavlje) je šireno ognjem i mačem i popaljene su Crna Gora (Duklja) i Bosna.
  Za sve što su radili srbi i posrbice, obilo im se o glavu i obijaće im se.

  1
  26
 15. @Јоко Оно

  Како Ђон Љењон? А Ви знате пуно о српским крајевима, учило се у јапанским школама? Домо аригато!

  17
  1
 16. Прилог етимологији имена Македоније:

  Најквалитетнији опијумски мак у људској историји успева у вардарској котлини, где је узгајање забрањено тек Женевском конвенцијом о промету опијума из двадесетих година 20. века – а дотада је Југославија била главни снабдевач Бајера и његовог бренда „Хероин“ – претходнице популарније од данашњег „Аспирина“. Грчки историчари описују бањање „словенских пагана“ који притом бацају воду и семе мака на ужарени камен. Недавно су и неке луле пронађене у Винчи. Дуван је, како је већ познато, увезен из Америке тек у средњем веку. Шверцовање опијумских деривата којим се баве нека племена са тог подручја има и своју традицију. Мак је неспорно словенска реч.

  Оспоравања словенског порекла Македонији и Украјини је уско повезано, ко није спавао зна да су и неки значајни модерни ратови избили због тога.

  Храна за размишљање, не би ли ученици разних Константиновића доживели фрас од шока.

  12

Оставите коментар