Александар Вучић: Признање Косова и чланство у УН неприхватљиви, о осталом можемо да разговарамо

Неће Америка променити свој однос према Косову. Можда Американци суштински боље разумеју ситуацију, то ми је мала нада, не кажем велика, рекао председник Србије

Разговор Зорана Станојевића са Александром Вучићем (Извор: РТС)

Председник Србије Александар Вучић рекао је у емисији “Четвртком у 9” да је донета одлука на Влади да вечерас у електронском облику, а сутра команданту Кфора уруче захтев за враћање стотину до хиљаду српских снага безбедности по Резолуцији 1244 на територију КиМ. Одлука је донета једногласно, каже Вучић и додаје да би то била добра одлука и да би смањила тензије. Француско-немачки план је предлог, али постоји једна ствар коју смо им јасно ставили до знања, а то је да признање КиМ и чланство у УН за нас не долазе у обзир, истакао је Вучић.

Вучић о Светском првенству у фудбалу: Навијаћу за Мароко

Председник Вучић рекао је да ће у мечу за треће место навијати за Мароко у мечу са Хрватском на Светском првенству у фудбалу.

На питање да ли је навијао за комшије, Вучић је рекао да је честитао министру Томиславу Жигманову као припаднику хрватског народа и да честита свима који су навијали за Хрватску.

“Ја сам свим срцем навијао и за Аргентину и Мароко. Комшије не бирате, пријатеље бирате. Има и емотивних и породичних разлога зашто сам навијао за друге против комшија. Ни Аргентина, ни Мароко нису признале независност Косова и прилично су тврди и чврсти по том питању”, рекао је Вучић.

Председник је грађанима Србије који славе Светог Николу честитао славу, а честитао је Божић и наступајућу Нову годину.

Пронађено ново налазиште злата у Србији

Александар Вучић је открио да је пронађено ново налазиште злата и минерала калцијума у Србији.

“Као да нас је Бог погледао. Пронађено је потпуно ново налазиште злата у једном од најсиромашнијих делова Србије, једно од 80 највећих налазишта злата на територији Србије”, рекао је Вучић.

Међутим, истиче да је за њега литијум још увек тема, али да се не копа.

“Изгубили смо много јер можете да замислите шта би једна Лозница, Јадар или Крупањ добили са 4.000 или 5.000 запослених где би плате биле више од 1.000 евра, па би нам уместо реалних 80.000 имали у том крају око 120.000, 130.000 људи да живи. Коначно бисмо очврсли цело Подриње, да не причам о огромном новцу и ко би све могао у земљу да дође”, рекао је председник.

EU još uvek bez rudnika litijuma, tajni dokument ukazuje na planove za Srbiju

“Ја бих све урадио другачије али код Владе видим да такво расположење не постоји”, истакао је.

Председник је поставио питање које би упутио себи за годину дана, а то је “хоће ли бити зима 2024. још тежа”.

“Мислим да ни зима 2024 неће бити лака. Надам се да нешто до пролећа 2024. може нешто да се деси, а 2023. биће грозно, нема ништа”, истакао је председник.

“БДП на крају 2022. око 62, 63 милијарде евра, нећемо ући у рецесију”

Председник Александар Вучић каже да ће вредност БДП-а Србије на крају ове године износити око 62-63 милијарде евра и да је готово сигуран да наша земља неће ући у рецесију.

“Пре десет година укупна вредност свега што смо направили у Србији (БДП) била је 32 милијарде евра, а ове године биће у вредности од 62 милијарде евра. Све што сте пре правили деценијама, ми смо за само десет година удвостручили. Грађани треба да буду поносни на своју земљу, то су подаци којима нико не може да опепели”, рекао је Вучић.

На питање да ли ће нови аранжман са ММФ-ом ограничавати пензије, Вучић је рекао да неће, али да ће им сметати једнократна давања.

Додао је да је ММФ правио проблем и што од сутра почиње исплата 5.000 динара помоћи за младе. “Биће једнократних помоћи и даље ако будемо успешни и имали добру стопу раста. Они (ММФ) од нас траже пре свега успехе у енергетици. Ја сам инсистирао да добијемо тај (стендбај) аранжман, јер тражим контролу над нама”, казао је Вучић.

Небојша Катић: Рио Тинто као метафора – БДП и статистичке илузије

Вучић је рекао да сада све земље иду у рецесију, али да је готово сигуран да Србија неће бити у рецесији. “Може да се деси само да буде неки квартал на том нивоу”, казао је Вучић.

Председник је нагласио да нам је стопа незапослености на најнижем нивоу и да сада немамо довољно радника.

“Сада имамо проблем у једној фабрици у централној Србији. Траже нам странци да пустимо да уђе хиљаду Тунишана јер нема више Срба који хоће да раде. Ми ћемо сада убрзано да дајемо држављанство Украјинцима и Русима, свима који су заинтересовани”, рекао је Вучић.

“За неколико година нових путева више него за претходних пет, шест деценија”

Председник истиче да смо преко Емирата успели да се не задужујемо по шест, седам или осам одсто “као што се други задужују по Европи”. Радићемо на томе да нам стопа привредног раста буде већа тако да нам реални дуг буде мањи, каже Вучић.

Апеловао је на грађане да схвате да је много средстава дато за јавне инвестиције.

Важно је, приметио сам једну ствар. Људи су навикли да ми градимо путеве и пруге а то нико у Европи у толикој мери не ради а грађани мисле да је то уобичајено, истакао је Вучић.

Наглашава да ће на годишњој конференцији 28 или 29. децембра показати да смо за неколико година урадили више него за пет или шест деценија.

“У фебруару или марту отвара се деоница ауто-пута Сурчин-Нови Београд и ауто-пут до Крушевца”. Очекује да ће до септембра или октобра бити отворена деоница Рума-Шабац. “Неће се више пролазити кроз центар Јарка, Хртковаца, Платишева већ ће се ићи преко новог моста на Сави код Шапца а ту је и Иришки венац”, додаје Вучић.

Како је рекао, све се то ради упркос кризи, рату и скупим енергентима, чији је терет преузела држава како би се олакшало предузећима.

У свакој сфери друштвеног живота напредак, даља модернизација војске

Александар Вучић изјавио је да је у свакој сфери друштвеног живота у Србији остварен огроман напредак додајући да бисмо то имали и даље морамо да будемо посвећени, да добро разумемо своју позицију и да чувамо и штитимо своју државу.

Када је реч о потрошачкој корпи, како је навео председник, тачно се приказују податке, али погрешно тумаче.

“Нама је 2012. било потребно готово 1,6 просечних зарада за покривање потрошачке корпе, данас 1,1. Аутомобила имамо за 600.000 више, камиона за готово два пута више”, рекао је Вучић.

“Морамо енергетику да решимо, то је страшно важно, да наставимо реформе, да се чује глас свих лекара, медицинских сестара у здравству, да даље модернизујемо војску”, истакао је председник.

У том смислу наводи да је српска војска, када је он постао министар одбране, имала један авион миг-29 којем су скидали делове да би могао једном да полети у шест месеци, као и два, како их војници зову “мртвачка сандука” – миг-21, авиони, за које каже, је време прегазило.

“Данас имамо 14 “29-ки” модернизованих и набављамо нове, а да не причам о противваздухопловним системима, да не причам о броју тенкова, ПАСАРС-а, оклопних возила – Лазара, Милоша и свега другог”, рекао је председник.

Неће бити продаје ЕПС-а и Телекома

Александар Вучић је рекао да се мора решити стање у енергетици и да је зато ангажована норвешка енергетска компанија Ристад.

Истакао је да уз све замерке које има, проблем с НИС-ом је и висока цена гаса, која се не може наплатити грађанима. Говорећи о Елекропривреди Србије, председник је рекао да сви око Србије имају вишу цену струје и да због ниске цене имамо велике губитке.

На питање која је идеја иза тога да ЕПС постане акционарско друштво, Вучић је истакао да држава треба да има већину и да неће бити продати ни ЕПС ни Телеком, додавши да је циљ да ЕПС изађе на берзу, али да држава увек остане већински власник.

Успели смо да сачувамо јавне финансије неокрњеним, 38 тона злата у резервама

Успели смо да сачувамо јавне финансије неокрњеним, имамо највеће девизне резерве у историји Србије, највеће количине злата, стојимо веома чврсто.

Стопа јавног дуга је испод 55 одсто, рекао је Вучић и додао да имамо око 38 тона злата у резервама.

О покрету за Србију

Одговарајући на питање ако Белорусија и Швајцарска играју утакмицу у Србији, Вучић каже да не стрепи од те утакмице и да ће бити обезбеђена.

Говорећи о ЕУ интеграцијама, каже да мора доста да се ради у више области.

Образложио је идеју о покрету за Србију у коме би требало да учествује и већи број политичких странака и људи који не припадају странкама који у условима када се мења свет огромном брзином морају да разумеју виталне интересе нашег народа, људи који не купују политичке поене.

“Треба нам један одговоран пут, средњи пут, пут нормалности, пристојних људи који желе нормалну Србију на европском путу, али који не желе да се обрачунавамо”, каже Вучић.

Додаје да се Србији доста тога променило, да се гради и ради и да то мора да се настави и истакао да морамо да решимо енергетику и модернизујемо војску.

“Када сам постао министар одбране имала је наша Војска једну двадесет деветку и два како су их војници називали мртвачка сандука, двадесет јединице. То су авиони које је време прегазило. Сада имамо 14 двадесет деветки, модернизованих и набављамо нове”, каже Вучић.

Истакао је да је у свакој сфери друштвеног живота је огроман напредак, али да бисмо то имали морамо добро да разумемо своју позицију и да штитимо своју државу.

Вучић каже да не помиње политичке противнике и да је “њихов позив на јединство у овим тренуцима, макар био и лажан, веома важан”.

Vučić: U narednih šest meseci biće formiran veliki pokret za opstanak Srbije

На питање да ли тај покрет представља замену за странку, Вучић каже да је члан СНС-а, а да још није ни почео да се формира покрет.

Истакао је да је покрет још увек идеја и да се о томе може разговарати када се формира скупштина странке, јер то мора бити један од закључака скупштине.

Напоменуо је да је СНС најодговорнија политичка организација, али да наравно има проблема као и свуда.

“Имамо довољно гаса, следеће зиме биће теже”

Председник је рекао да је Србија обезбедила довољне количине гаса и струје и указао да ће следећа зима бити најтежа.

Фајненшел тајмс: Србија у журби да ублажи енергетску зависност од Русије

“Суштина је да смо ми обезбедили резерве гаса, увезли смо и угља довољно. Сналазили смо се у паметно време”, рекао је председник.

Најавио је да за неколико дана иде у Азербејџан како би разговарао о струји, гасу и, како је рекао, још о неким другим стварима.

“Ми смо све урадили, али следеће године биће проблем и за нас. Нема теорије да ћемо моћи да допунимо складишта гаса за следећу годину. Волео бих да се рат у Украјини заврши ускоро, али неће”, рекао је Вучић.

Каже да су Руси стабилизовали своје позиције, али да и једнима и другима недостаје муниција.

“Рачунамо да ће тај рат трајати дуже од целе следеће године и да ће следећа зима бити најтежа”, рекао је Вучић.

“Са Путином се дуго нисам чуо, са Зеленским никад”

Говорећи о санкцијама Русији, председник Србије је рекао да је то тема у бриселским институцијама.

“Говорио сам о томе у Тирани, објаснио сам разлоге, извукао сам споразуме, шта ћу да кажем свом народу, шта хоћете да им кажем”, упитао је Вучић.

Подсетио је да смо десет година имали санкције према Србији. Вучић је рекао да Србија не дугује Русији, јер је она увела нама санкције деведесетих година, помагала независност Црне Горе и наоружавала Хрватску, већ је то морална обавеза Србије која је била под санкцијама.

Он је додао да ће истрајати на томе да нећемо увести санкције, све док то не буде угрожавало виталне интересе Србије. Моје “можда” је тврђе од чврстог “да” многих политичара, рекао је Вучић.

Мило Ломпар: Вучић усваја елементе Ишингеровог и Ахтисаријевог плана, поступци власти довешће и до косовске независности и санкција Русији

“Памтимо и 2015. годину када нам је Русија помогла у СБ УН. Није све црно-бело, прагматичан сам, заклео сам се на верност свом народу и грађанима Србије”, каже председник.

На питање када се чуо са Путином, Вучић је рекао да се није дуго чуо са руским председником, а последњи пут су разговарали о гасу.

“Нисам никад разговарао са Зеленским”, рекао је Вучић.

Популарност ме не интересује, рекао је Вучић и додао да би сваку ствар бих урадио за Србију где Србија може да профитира, да извучем за нашу зељу.

Како је истакао, да га је Зеленски позвао одговорио би, али он неће никога да јури.

“Србија оборила апсолутни рекорд у страним инвестицијама”

Александар Вучић је навео да је Србија ове године оборила апсолутни рекорд у приливу страних директних инвестиција.

“Ми имамо закључно са 10. децембром 4 милијарде и 95 милиона директних страних инвестиција, што је рекордан ниво. Рекордан ниво, када причате о гринфилд и браунфилд инвестицијама и ономе што ми инвестирамо, а не о продаји и затварању фабрика, као што је то био случај 2000. година. То су фантастични резултати. И успели смо да надоместимо то са других континената пошто Европа мање инвестира из својих разлога, пре свега из Азије”, рекао је председник”, навео је Вучић.

Додао је да недостају корејске, али да пристижу и кинеске и јапанске инвестиције, на шта је, каже, посебно поносан.

“Недостају корејске инвестиције у већем обиму, имамо фабрику у Планци. То је суштина. Ми морамо да живимо и да гурамо напред”, поручио је председник.

Указује и да ћемо завршити годину са дефицитом на 2, 8 одсто до 2, 9 одсто.

Додао је да сутра мора да се исплати 500.000 младића и девојака од 16 до 29 година.

“И у понедељак још 500.000 њих који су се пријавили за тих 5.000 динара и држава мора да живи и да ради”, истакао је Вучић.

Вучић: Неће Америка променити однос према Косову и Метохији

Председник Србије оцењује да Сједињене Америчке Државе неће да промене однос према Косову и Метохији, али му, како каже, наду представља то што Американци суштински боље разумеју ситуацију него неки у Европи.

“Неће Америка променити свој однос према Косову, али се надам и више се уздам да ће Америка желети да нас слуша у периоду који је пред нама него што верујем да ће Европа бити спремна да нас чује. Можда Американци суштински боље разумеју ситуацију, то ми је мала нада, не кажем велика. Али они добро разумеју какве проблема имамо сви и колико је ситуација тешка”, навео је Вучић.

Додао је да је његов посао да помогне влади да се сачува земља од разарања, али истовремено да се сачува и српски народ на Косову и Метохији да тамошња деца имају будућност као деца у централној Србији.

“Не желим да играм те бесмислене игре које играју они ‘Вучић је овакав и онакав’, ја сам највећи проблем. То да радим нећу. Не мислим да је реч о нарочито одговорном човеку када је у питању Аљбин Курти, али то је све што ћу да кажем”, рекао је председник.

Коха диторе објавила текст немачко-француског предлога за КиМ

Додао је да постоји проблем и то што многи мисле да је геополитичка ситуација нешто што нам одговара.

“Ми Срби уживамо у великим геополитичким причама не разумевајући какве су последице по нас. Ми мислимо да је добро што се туку Руси и Украјинци, промениће се светски поредак… Можда хоће, а можда и неће. Можда ће да буде још горе или нешто боље, али док то дође ми страдамо и то хоћу да људи знају”, истакао је председник.

На питање да ли Србија може да се ослони на помоћ Русије, Вучић је рекао да је за Србију драгоцена подршка сваке земље, која је не признаје Косово и која може да нам помогне у Савету безбедности.

“У том смислу и Русије и Кине и сваке друге земље”, рекао је председник.

Вучић: За нас је неприхватљиво чланство Косова у УН, а о осталом можемо да разговарамо

Вучић је рекао да постоји могућност да се помери долазак међународних представника који су требали да дођу у суботу у Београд, али да нема потврду за то и поновио да очекује велике притиске кад год да дођу.

“Постоји једна ствар коју сам њима ставио до знања а то је чланство Косова у УН, то Србија неће прихватити. Остало можемо да разговарамо”, рекао је Вучић.

НП Отаџбина: Председник Србије поново пристао на све што су сепаратисти из Приштине тражили

Напоменуо је да је потребно прво да се формира ЗСО па онда могу да се воде разговори и истакао да не верује да ће икада да је формирају.

“Ако бих рекао људима из ЕУ и САД сиктер нећемо да разговарамо јер није формирана ЗСО, онда би рекли ви нас враћате у деведесете, да прихватим план рекли би да издајем наше интересе. Како год да урадим, ја сам најодговорнији. Ми смо купили 10 година мира, вратили Косово као тему. Свако има за шта навија”, рекао је Вучић и додао да се боримо да чувамо националне интересе на КиМ.

Истакао je да је обећао да ћемо да чувамо готово по сваку цену мир и стабилност, али ако дође до тога да нам убијају децу поручио је да нећемо да седимо скрштених руку.

“Кфор мора да одобри наш захтев, Ескобару сам рекао да чекам да видим шта ће написати”

Захтев за повратак наших снага на КиМ предаје се команданту Кфора зато што они сами кажу да су надлежни за безбедност и у обавези су да га приме, каже Вучић.

Понавља да зна да ће га одбити, иако према Резолуцији 1244 тај захтев мора да се одобри, додајући да је ту и Савет безбедности УН-а.

“(Заменику помоћника америчког државног секретара Габријелу) Ескобару рекао сам да није тајна да ће дати негативан одговор, само чекам да видим шта ће написати”, каже Вучић.

Габријел Ескобар посетио манастир Високи Дечани

“Да ли треба да гледамо како породици Петровић уништавају хиљаде литара вина уз албански контингент Кфора да би нас додатно понизили? Проблем је у Србији, хоћете слабу Србију коју можете да понижавате албанским контингентом Кфора”, наставља Вучић.

Говорећи о представницима Срба који су заузели функције које су обављали чланови Српске листе, Вучић каже да “таквих Срба, ‘рашића’ и ‘трајковића’ на КиМ нема више од стотину”.

“Онима који су остали на КиМ српско име је важније од свега. Преко бедника који никога не представљају, Курти неће моћи да влада”, додаје Вучић.

Наглашава да није сигуран да је уопште бачена шок-бомба на (јединицу) Еулекса јер то, како каже, нико није доказао.

Ти људи нам нису велики пријатељи. Због натписа “Србија” на возу, цела Европа је причала о великом злочину, каже Вучић.

“Наши пријатељи су реаговали фер на захтев Приштине за чланство у ЕУ”

Председник је Србије је рекао да смо тешко преговарали 10 година, а да Приштина није испунила услов да се формира Заједница српских општина.

“Данас су примили кандидатуру Косова за пријем у УН. И неки наши пријатељи у Европи су реаговали фер”, рекао је председник.

Захвалио је кипарском председнику Никосу Анасатасијадису, Шпанцима, Мађарима и свима који су нам помогли.

Рекао је да Срби на КиМ траже да противправно ухапшени буду ослобођени.

Други захтев је, каже, да специјалне јединице косовске полиције не могу да улазе на север КиМ без сагласности четири градоначелника на северу и Кфора.

“Они траже оно што је већ потписано и прихваћено, и траже да нема хапшења људи који су били на барикадама и супротстављали се безакоњу Приштине”, казао је председник.

Вучић са Лајчаком и Ескобаром; Приштина аплицира за чланство у ЕУ; Срби не одустају од барикaдa

“Ми на правду да чекамо, не вреди. Морамо да будемо усмерени на интересе наше земље”, истакао је Вучић.

Рекао је да је посао шефа Еулекса Вигемарка да зна где је Дејан Пантић.

“У једном члану француско-немачког предлога: Србија се неће противити чланству КиМ у било којој међународној организацији”

“Желим људима у Србији да кажем, свим саговорницима сам донео. Ово је папир број 1 – Повеља УН. Ово је папри број 2 – Резолуција 1244. Папир број 3 – Војно технички споразум. Папир број 4 – Бриселски споразум. Папир број 5 – Споразум из Вашингтона. Папир број 6 – Солунска декларација. Припремамо и папир број 7”, истакао је председник Вучић.

Када сам питао представнике међународне заједнице да кажу један од споразума који поштују добио сам конкретан одговор – ниједан, они то не крију, рекao je председник Србије.

Истакао је да је дошао да каже људима да нису свемоћни. Председник је прочитао део француско-немачког предлога, који се позива на међународно право, али у вези поштовања територијалног интегритета обе стране.

“То сам чуо недавно, пре неколико дана. Дословце ми је речено да не поштују ниједан уговор” истакао је Вучић и рекао да има сведока из међународне заједнице који је присуствовао том састанку.

“Дође вам из коже да искочите кад то прочитате”, рекао је Вучић.

“Члан 2. и 3. Обе стране ће се водити циљевима и принципима предоченим у повељи УН нарочито оних који се односе на суверену једнакост свих држава, на поштовање њихове аутономије, територијалног интегритета… Шта вам дође, него из коже да искочите. И то дају Србији којој су уништили и територијални интегритет или покушавају, или не дају право на самоопредељење”, рекао је Вучић.

У једном од чланова француско-немачког предлога се каже да се Србија неће противити чланству КиМ у било којој међународној организацији, напоменуо је Вучић.

Вучић је рекао да је ситуација на терену таква, да ври код Срба и на северу и на југу.

“Ескобар ми је рекао да је то приметио и разумео. Неће људи више да трпе Куртијев терор”, рекао је Вучић.

Вучић: Донета одлука да се упути захтев Кфору

После седнице Владе, председник Србије Александар Вучић рекао је у емисији “Четвртком у 9” да је донета одлука на Влади да вечерас у електронском облику, а сутра команданту Кфора на административном прелазу буде уручен захтев за враћање српских снага безбедности по Резолуцији 1244 на територију КиМ.

Одлука је донета једногласно, каже Вучић и додаје да би то била добра одлука и да би смањила тензије.

“Мислим да би то било важно због заштите српског становништва и пре свега због контроле онога што они називају граничним прелазима, у ствари административне прелазе Јариње и Брњак и то би драматично смањило тензије и до би била добра одлука. Претпостављамо на основу свега што смо чули да то неће бити прихваћено”, каже Вучић.

Додаје да је ово први пут да је нека Влада овакав захтев усвојила, Влада Зорана Ђинђића је била упутила писмо Савету безбедности али без формалног захтева за повратак наших припадника на КиМ.

Додик о ситуацији на КиМ: Странци заједно са Куртијем покушавају да сломе вољу Србије

Објаснио је да је битно да захтев буде формалан јер када се једног дана промене околности у свету, не би рекли да ми то никада нисмо ни тражили.

“Ја не мислим да постоји могућност да они наш захтев прихвате, не зато што би то било лоше, да су боље размислили то би допринело миру, и смањењу тензија и могућности да се проналазе компромисна решења”, каже председник.

Показао је папире – Повеље УН, Резолуција 1244, Војно-технички споразум, Бриселски споразум, Споразум из Вашингтона и Солунску декларацију, припрема се и Лисабонска декларација.

“Када сам питао представнике међународне заједнице који ћете да поштујете, добио сам одговор ниједан”, напоменуо је.

Председник Вучић рекао је гостујући у емисији “Четвртком у 9” да је Влада Србије одлучила је на седници о слању захтева Кфору да се обезбеди присуство српских снага на северу КиМ.

Одлука је донета једногласно, каже Вучић и додаје да би то била добра одлука и да би смањила тензије.

“Мислим да би то било важно због заштите српског становништва и пре свега због контроле онога што они називају граничним прелазима, у ствари административне прелазе Јариње и Брњак и то би драматично смањило тензије и до би била добра одлука. Претпостављамо на основу свега што смо чули да то неће бити прихваћено”, каже Вучић.

Вучић је рекао и да очекује највеће притиске због Косова и Метохије и да је поручио међународним представницима да је за Србију неприхватљиво чланство Косова у УН, а да о осталим стварима може да се разговара.

Говорио је и о економској ситуацији и енергетици и имамо ли разлога да се радујемо години која долази.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 15. 12. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Није лако преносити шта луди и зли човек износи. Верујем да вам је било тешко.

  2. ЛЕТЕЋИ ЦИРКУС МОНТИЈА ПАЈТОНА“ НА АДМИНИСТРАТИВНОЈ
    ЛИНИЈИ СА КиМ!https://www.youtube.com/watch?v=18a71tJkPWY

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading