РТ Балкан: Зашто су Н1 и „Нова С“ прекинуле емитовање програма?

Шта је иза „мрака“ на „независним“ телевизијама?

Телевизије Н1 и „Нова С“ прекинуле су синоћ у поноћ емитовање програма и објавиле телоп на којем на црној позадини пише „Мрак у Србији без слободних медија“.

За сада нема званичних објашњења за овакав потез, нити информација до када ће трајати прекид програма ових телевизија.

Запосленима је, како сазнајемо, синоћ саопштена одлука да се у поноћ прекине програм. Не зна се до када ће „мрак“ трајати.

Televizije N1 i Nova S prekinule emitovanje programa u Srbiji

Занимљиво је да је емитовање програма на телевизијама које себе представљају као „независне“ прекинуто ноћ пред самит лидера ЕУ и Западног Балкана у Тирани, којем присуствује и председник Србије Александар Вучић.

Неколико дана пре тога, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил је на свом Твитер налогу објавио фотографију састанка са уредницима вести на „Нова С“ Јеленом Обућином и Слободаном Георијевом.

Иначе, власник Н1 и „Нове С“ је „Јунајтед медија“ чији је власник, пак, „Јунантед група“ чији власници су инвестициони фондови који управљају десетинама милијарди долара капитала – већински је „БЦ партнерс“, док „значајан мањински удео“ има инвестициони фонд ККР.

На челу ККР Глобалног института је Дејвид Петреус, бивши директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА).

„Јунајтед група“ настала је из СББ-а, који се, пре него што је добио то име, звао КДС (Кабловски дистрибутивни систем).

Опсерваторија новинарства: Дејвид Петреус – бивши шеф ЦИА, нови медијски магнат на Балкану

„Почетком 2002. Капитални фонд југоисточне Европе (СEEФ) инвестирао је 10 милиона долара у КДС, који је променио име у ‘Сербија броудбенд’ (Serbia Broadband, СББ). Циљ СЕЕФ-а, вредног 150 милиона долара, био је да обезбеди капитал за развој новог бизниса, ширење и аквизиције. Фондом је иницијално управљао Soros Private Funds Management“ америчког милијардера и политичког активисте Џорџа Сороса, откривено је у америчкој дипломатској депеши 07BELGRADE775, намењеној „само за службену употребу“, коју је потписао тадашњи амерички амбасадор у Београду Мајкл Полт.

Полтов колега, бивши амерички амбасадор у Србији Камерон Мантер, био је виши саветник у СББ-овом Борду директора.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 6. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

11 replies

 1. Dabogda MRAK ( N1 I Ns ) se nikada VRNUO u Srbiju.

  Dabogda MRAK ( Nato 1 i Nato s ) nikada dobio STRUJU da se ponovo OSVETLI.

  Dabogda MRAK ( TELE-vizije ) ostale u MRAKU.

  Ja bolje VIDIM i GLEDAM bez njihovih
  TELE-vizija.

  Ja bolje SPAVAM bez njihovih TELE-vizija.

  Zato. MRAK ostanite u MRAKU.

  Majci Srbiji NIKADA nije trebala VAŠA
  „SVETLOST“.

  Vi ste bili jeste i uvek ćete biti:

  Tamna strana meseca.

  Za sve nas u Srpskom svetu.

  BAY BAY.

  GO HOME.

  10
  1
 2. Povodom televizije N1 i NOVA S, dopao mi se jedan komentar na novosadskom portalu 021:

  . . . Da nije N1 i NOVE S, nikad ne biste culi za Krušik. Ili za :

  -Doljevačka naplatna rampa
  -Ubistva Ivanovića i Cvijana
  -Rio Tinto, Smederevo, Ling Long, Bor
  -Belivuk
  -Bunga-bunga fešte
  -Helikopter
  -d’r Mali, d’r Šapić, d’r Stefanović
  -Tetka iz Kanade
  -Ulaganje milijardi evra u infrastrukturu bez tendera
  -EPS
  -blato umesto uglja za TENT
  -Lečenje dece sa SMS porukama
  -200 miliona evra za TV Prva i B92
  -600 miliona evra za prenos premier lige
  -500 miliona evra za uvoz struje zbog neodržavanja TENT-a
  -Savamala
  -prisluškivanje
  -MHE
  -Grdelička klisura
  -Jovanjica
  -Pijaća voda u Zrenjaninu
  -Gradnja SPC-a po NP Fruška Gora
  -Braća 1,2,3,….
  -Politički atentati
  -Partijsko zapošljavanje
  -Nepotizan
  -Desetine miliona evra za Hram u Beogradu
  -Korona fešte i vino od hiljade evra
  -Objekat na Kopaoniku
  -24 stana u Bugarskoj
  -Načelnici PU Novi Sad
  -Naftagas nekad
  -Vojvodjanska zemlja „prodata“ Arapima
  -Legalizacija divlje gradnje
  -Oprema za špijuniranje u EPS-u
  -Lažne diplome
  -Spomenik Stefanu Nemanji
  -Fontana Slavija
  -Vesićeva renoviranja renoviranog
  -Trg kod SNP u NS
  -Novogodišnja jelka od 80.000 evra
  -Rosa voda
  -Seča šuma u Fruškoj gori
  -most u NS
  -SAP program za potrebe gradske uprave NS

  10
  8
 3. @Деда Дјоле

  Да ли можете да будете мало прецизнији, па да нам кажете да ли вам се у том наведеном коментару највише допада: а) коришћење латинице, б) непознавање/некоришћење падежа, в) непознавање правописа, или г) нешто четврто, такође кљакаво.

  16
  5
 4. Да ли је у питању игроказ или су антисрпски медији Н1 и Нова заиста озлојеђени што им не иде по жељама и плановима усађивање поданичког менталитета међу Србљем показаће вријеме, но ето ови „ослобођени“ од морала и истинољубља медији замрачише своје екране и унесрећише своје гледаоце испраних умова који аутошовинизам доживљавају највећом „врлином“.
  Ако, ако, најбољи показатељ да има и у овој измученој и измрцвареној Србији позититивних наговјештаја.
  Очекивано посланици опозиције у српском парламенту, не наравно патриотског блока српске опозиције него оног другосрбијанског, су се солидарисали са овим експозитурама (знаш ти добро чије) „дубоке државе“ и емитерима лажи и србомржње.
  Дал су се то онако спонтано придружили у нарицању и јадиковању, или је ипак по задатку, ал да је све то гротескно и јадно, што јес’, јес’.
  Шта’ш, зајебана времена дођоше и за слугерање глобалних центара моћи.

  13
  2
 5. @Деда Ђоле

  „Afere su jedno od kljucnih sredstava odrzavanja Vucica i proEU politike. Afere zamenjuju politicke razlike, predstravljajuci se kao toboznje konkretne stvari, a zapravo svode politiku na gadjanje aferama u kojem se sve svodi na licnost i traceve, a posto su politicke razlike nestale, omogucavaju da se iznova poziva na savez sa EUpajacima!“

  Више о реченом на: https://stanjestvari.com/2022/12/06/megalopolis-kina-i-video-igre/#comment-184476

  9
  1
 6. Телевизије N1 и NOVA S саопштиле су зашто нису емитовале програм 24 сата. Ево тог саопштења у целости :

  “Poštovani gledaoci N1, u protekla 24 sata (utorak, 6. decembra 2022.) imali ste priliku da vidite kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija. Na drastičan potez odlučili smo se kako bismo ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale.

  Želeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje.

  Poslednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli.

  Pre nekoliko meseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu.

  Verujemo da je vreme da se javnost zapita da li je informisanje u Srbiji objektivno i nepristrasno, da li je svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informisanja? Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze „crvene linije“ kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji.

  N1 punih osam godina svakodnevno nastoji da poštuje osnovne postulate novinarstva i da izveštava u interesu građana. Videli smo iz vaših reakcija da naš trud nije uzaludan.
  Hvala vam na poverenju, trudićemo se da ga opravdamo.

  4
  14
 7. @Deda Djole:“N1 punih osam godina svakodnevno nastoji da poštuje osnovne postulate novinarstva i da izveštava u interesu građana. “

  Е ово је шоу. Ко још може веровати у ово?

  10
  2
 8. МЕ – ево видиш ову фотографију. Њихов обичај је да овако држе састанке на јавном месту, обично у неком кафићу. Мислим да је тако био замишљен и онај на коме смо ми требали да разјаснимо план за суштинску аутономију Шиптара у Србији. Мислим да је онај њихов позив још актуелан мада су вероватно очекивали да виде реакције на наш јавно изнесен план. Тај план је по први пут изнео сасвим нов приступ који уважава и српске и стварне шиптарске интересе.

  Међутим, као што си видео одзив је био веома млак, једноставно су све јавне личности које прате овај и нпсм-ов сајт (где је био пренет) завукле главу у песак. Одбор за одбрану KиMа, који је директно добио тај Предлог, се није ни осврнуо нити га регистровао а у међувремену не раде ништа већ месецима иако сви рокови за решење проблема истичу. Лично мислим да ће план постати опет актуелан када Руси освоје Одесу и избију на делту Дунава. Надам се да ће нам Антоникус овде на СтСт јавити када са Звездаре угледа руски брод доле поред Аде Хује.

  9
  3
 9. @Онорије АЕ Илирије

  „…једноставно су све јавне личности … завукле главу у песак. Одбор за одбрану KиMа, који је директно добио тај Предлог, се није ни осврнуо нити га регистровао а у међувремену не раде ништа већ месецима…“

  Претпостављам да је комбинација наколико фактора.

  а) Одбор за одбрану КиМ, колико схватам, то ради у слободно време, осим пензионера који могу томе да се посвете више. Али нема ни буџет ни особље, макар двоје људи који би могли да прате и реагују у реалном времену.

  б) Многи људи су, нажалост, сујетни у односу на нешто што нису они измислили, а поготову ако није дошло од неког ауторитета одозго него одоздо, из народа или од анонимуса са интернета, а без обзира на стварне вредности тога што се предлаже. Ово донекле могу да разумем, јер Одбор јесу људи са именом и презименом, а ми нисмо.

  в) Могуће је да постоји и доза политичке калкулације, али не знам никог из Одбора лично па не могу да тврдим.

 10. Ако се слажемо да је ТВ најефикаснији креатор јавног мњења, онда разумемо борбу за пету националну телевизију у Србији. Разумемо мрак на екранима, разумемо и штрајк РЕМа. Разумемо и генијалног Мићка :

  https://rs.n1info.com/vesti/micko-ljubicic-kome-smeta-frekvencija-peta/

 11. МЕ – Тек сад сам видео овај твој коментар.

  Никакав буџет није потребан нити реаговање у реалном времену. Послао сам Предлог директно на њихов сајт где примају пошту. Претходно је г. Самарџић писао текст овде са позивом да им се шаљу сугестије па је чак ту у свом коментару рекао да мој коментар није коректан (где сам узгред критиковао бившег председника његове бивше странке). У свом одговору сам напоменуо да ћу послати свој Предлог и позвао га да он одговори или само постави питање својим колегама историчарима да они одговоре од када Шиптари живе на Косову (или у Албанији) пошто је то врло битно и везано и за њихов и за мој предлог. После тога је прекинуо сваку комуникацију што је мало чудно пошто би требало да што више промовишу свој Предлог.

  Овако, чини се да су чак и свој предлог потпуно заборавили и да јуре тезгице на Раша Тудеј. Могли су само да ставе аутоматски реплај да су примили поруку на чему се грдно захваљују и да после тога то потпуно игноришу. Није било анонимно, потписао сам се именом које користим, титулом коју имам као и имејл адресом.

  Вероватнија је ова друга опција са сујетом пошто су се они (а и многи други) мало изгубили и да није поента у реинтеграцији (државе) Косово у систем Србије већ треба поћи од изворне идеје аутономије Шиптара као корпуса у држави Србији где би (у Заједници шиптарских oпштина) добили чак и већа суштинска права него у некој квази независној држави (нпр шта ће им војска и издаци за њу када би били војно заштићени у Србији, не би морали нити да служе војску нити да издвајају за њу а имали би своју територију, полицију, суд, управу, парламент, владу, економију, културу, медије и могућност да економски сарађују са ким год желе).

Оставите коментар