Руска народна линија: Хасиди и „Хашки трибунал за Русију“

Хистерија хасида и оптужбе за „државни антисемитизам“ део су демонизације Русије од стране Запада и покушаја стварања „Хашког трибунала за Русију“

Званични представник Хабада у Русији Борух Горин (Фото: Јутјуб)

(Руска народна линија, 28. 10. 2022)

Алексеј Павлов, помоћник секретара Савета безбедности Русије, у недавном интервјуу изјавио је да су „кијевске власти претвориле Украјину у тоталитарну хиперсекту“. Павлов је нагласио да постаје све хитније спровести „десатанизацију Украјине“, навевши да је Украјина, уз попустљивост и директну подршку мајданских власти, била преплављена разним врстама секти које су настојале да прешифрују свест грађана „независне“ државе Украјине.

Највећи део интервјуа био је посвећен деловању протестантских секти које шире мржњу према Русији и промовишу русофобију. Павлов се укратко дотакао и деловања хасида, које је назвао сектом у јудаизму, поменувши неке њихове припаднике: „Игор Коломојски је љубавички хасид, хабадиста, присталица тог ултраортодоксног верског покрета. Главни животни принцип љубавичких хасида је  надмоћност присталица секте над свим нацијама и народима. Овом покрету припадају и бројни други украјински олигарси, посебно Виктор Пинчук, зет другог председника Украјине Леонида Кучме, аутора књиге Украјина није Русија.“

На Павлова су се потом сручиле оптужбе за антисемитизам и говор мржње, а тражено је и његово кривично гоњење.

С отвореним нападима и претњама Павлову иступио је руководилац једне од јеврејских организација у Русији, рабин Берл Лазар. Јеврејски лист Лехаим преноси да је Лазар изјавио да „љубавички хасиди и верски покрет Хабад нису секта, већ легитимна школа јудаизма и највећи хасидски покрет“, називајући оцене Павлова „вулгарном антисемитском бесмислицом“.

Берл Лазар (Фото: Лехаим)

Но, у интервјуу са Алексејем Павловим нема чак ни наговештаја антисемитизма. Реч је о украјинским хасидима, који се одликују јаросном русофобијом, коју Берл Лазар прећуткује. Хасиди чине заправо незнатан део Јевреја. Ваља се запитати сматрају ли традиционални Јевреји Павловљеве оцене увредљивим и антисемитским?

То је као кад бисмо почели да критикујемо неку расколничку структуру у православљу, а расколници нас заузврат оптужили за русофобију. Павловљев интервју није о Јеврејима, већ о једном од верских покрета, на чијем су челу у Украјини ватрени русофоби. Можда ће Берл Лазар почети оправдавати и појаву Коломојског у мајици жидобандериста? (Жидобандера – израз којим себе називају украјински Јевреји који су подржали државни удар у Украјини 2014. године и тзв. Десни сектор, односно присталице Степана Бандере; неологизам настао као реакција тих украјинских Јевреја на проглашавање Десног сектора нацистичким од стране Русије – нап. Стања ствари.) Можда рабин Берл Лазар мисли да бандеристи и нису били антисемити? Али зато Алексеј Павлов јесте. Чудна логика, најблаже речено…

Јеврејски олигарк из Украјине Игор Коломојски у мајици жидобандере (Извор: Московски комсомолац)

Рабин Берел Лазар наглашава да хасиди нису секта. То је спорно питање. Неки стручњаци сматрају хасидизам сектом. Берл Лазар сматра га „јудаистичким учењем“. Нема, међутим, разлога да се особа која мисли другачије проглашава антисемитом. Ваља подсетити, узгред, да центар хасидизма није јеврејска држава Израел, већ САД.

Подсећамо и да у Русији постоји традиционални јудаизам, на чијем је челу главни рабин Русије Адолф Шајевич – шеф КЕРООР-а (Конгреса јеврејских верских организација и удружења у Русији), док је Федерација јеврејских општина Русије (ФЕОР, односно хасиди) створена релативно недавно, када је, као резултат борбе између јеврејских олигарха Березовског и Гусинског, Березовски довео представнике хасидизма у Русију, укључујући Берла Лазара, који је постао други главни рабин Русије.

Анатолиј Чубајс поднео оставку на место Путиновог изасланика и напустио Русију

Још даље од рабина Берла Лазара отишао је шеф ФЕОР-а, рабин Александар Борода, који је изјавио да Алексеј Павлов својим написом наводно потпирује непријатељство међу људима.

Критика верског екстремизма у Украјини је, испоставља се, изазивање непријатељства међу људима! Зачуђује и изјава господина Бороде да се ФЕОР обратио Истражном комитету за правну квалификацију речи помоћника секретара Савета безбедности.

Но најдаље је отишао званични представник покрета Хабад у Русији Борух Горин, рекавши да таква изјава помоћника секретара Савета безбедности Русије може бити схваћена као званичан став власти. Дакле, Борух Горин намерава да оптужи руску државу за антисемитизам!

Борух Горин (Фото: Твитер)

Изјава господина Горина није нимало безазлена у смислу покушаја Запада да демонизује Русију и створи „Хашки трибунал за Русију“. Горин схвата да иде на добитну комбинацију покушавајући да придода оптужбу за „државни антисемитизам“. Можда би наша власт могла размислити о депортовању господина Горина из Русије како не би распиривао мржњу према нашој земљи, заклањајући се верским разлозима?

Ова хистерија хасида и покушај прогона помоћника секретара Савета безбедности Алексеја Павлова, а преко њега и секретара Савета безбедности Николаја Патрушева, који игра кључну улогу у националном преобликовању руских елита, део је медијске кампање чији задатак није само да дискредитује Патрушева, већ и да прикрије улогу украјинских хасида, за које се од стране руских хасида није чула ни реч критике.

Напад је најбоља одбрана. Зато хасиди и нападају Алексеја Павлова.

Уредништво Руске народне линије

С руског посрбило и скратило: Стање ствари

Николај Патрушев се извинио због изјаве свог помоћника о хасидима

Секретар Савета безбедности је рекао да је „са аутором чланка обављен одговарајући рад“

ИНТЕРФАКС – Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев извинио се због речи свог помоћника Алексеја Павлова, који је у недавном чланку о верској ситуацији у Украјини јеврејски покрет „Хабад Љубавич” назвао сектом.

Николај Патрушев: Наметање универзалних антивредности

„Чланак А.А. Павлова, помоћника секретара Савета безбедности Руске Федерације, објављен у недељнику Аргументи и Факти, садржао је погрешне редове о љубавичким хасидима. Извињавам се читаоцима публикације и желео бих да напоменем да ово тумачење одражава лична тачка гледишта А. А. Павлова и никако није званичан став Савета безбедности Руске Федерације“, рекао је Патрушев у писму које су добили уредници публикације.

Секретар Савета безбедности је рекао да је „са аутором чланка обављен одговарајући рад“.

Опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 28. 10. 2022)Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

4 replies

 1. академик Гељфанд, коју годину назад, отворено саплеменицима,

  5
  1
 2. Руси имају манир доказивања логичности својих ставова. А анти-Русе то апсолутно не занима – они имају силу и мало су запустили памет, па не могу баш ни да схвате шта им Руси причају, то их замара.

  20
 3. дулебг Не замара их, већ их не интересује. Силу другачији ставови не занимају. Силу ствара памет, а не дебил. У претходних седам деценија ко год је био квалитет, а не ауторитет(може бити и набеђени по некој основи) , у области којом се бавио, диљем планете, добио је солидно ухлебљење на Западу. Таква концентрација памети је морала у неком тренутку да пројави резултате, а ми им деценијама у назад сведочимо.

  5
  13
 4. Березовски довео представнике хасидизма у Русију, укључујући Берла Лазара, који је постао други главни рабин Русије.

  4
  1

Оставите коментар