Дојче веле: Европрајда ће изгледа бити, сукоба ваљда неће

Премијерка Ана Брнабић је навела да је то више била „молба“ организаторима да одустану него конкретна забрана. То се уклапа у чињеницу да формална забрана није ни упућена организаторима Прајда

Ана Брнабић на “геј паради” (Фото: М. Анђела/Новости)

Еуропрајд у Београду је незванично забрањен, али организатори кажу да ће се све одвијати по програму, укључујући и шетњу 17. септембра.

Након најаве председника Александра Вучића да ће Прајд бити забрањен због компликоване политичке ситуације око Косова, уследила су и нека појашњења. Најпре је објашњено да ће програми у затвореном простору моћи несметано да се одвијају, и да се забрана односи само на шетњу, али ту није био крај нешто помирљивијим тоновима.

European Western Balkans: У влади одржан тајни састанак А. Брнабић са ЕУ посланицама Фон Крамон и Тери Рајнтке и организатором „Европрајда“

Премијерка Ана Брнабић је, наиме, навела да је то више била „молба“ организаторима да одустану него конкретна забрана. То се уклапа у чињеницу да формална забрана није ни упућена организаторима Прајда.

Политичка бламажа Србије?

Реаговању домаћих ЛГБТ активиста прикључили су се и званичници европских институција, који су позвали власти Србије да преиспитају одлуку, а подршку Прајду изнео је и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Председник Србије је звучао непоколебљиво, рекавши како са одлукама државе нема игре, и да ће забрана остати на снази макар против тога ургирали Бајден и други светски лидери.

Управо у томе Зоран Гавриловић, из организације БИРОДИ, види и основни проблем: „Уместо владавине права, у Србији је слово закона оно што Вучић изјави на конференцији за штампу.“

Александар Вучић: Донели смо одлуку – неће бити Европрајда

„Јавност није упозната са безбедносном проценом која би дала право држави да то забрани. То се на крају претворило у политичку бламажу земље која је кандидат за чланство у Европској унији“, наглашава Гавриловић за ДВ.

Намигивање десничарима

Најаву забране Прајда професорка Београдског универзитета у пензији Србијанка Турајлић види као „покушај да се испитају реакције домаће и светске јавности, а да се при томе задовоље наши десничари“.

„Имам утисак да Вучић у овом тренутку игра за десну опозицију, и да њу заправо хоће да привуче у процесу стварања онога што је назвао некаквим Српским блоком, и да на тај начин додатно ојача позицију у парламенту и јавности“, каже Турајлић за ДВ.

Светислав Пушоњић: Отказивање „педербала“ шибицарски трик за смиривање узбуњеног народа?

Она сматра да се инциденти могу избећи ако полиција уради свој посао, али да је већ сада јасно да ће Прајда бити и да се наводна забрана неће поштовати.

Зоран Гавриловић сматра да десне и екстремно десне организације „нису толико против Прајда колико су вољне да на таласу русофилије и путинофилије тај догађај искористе за повећање рејтинга“.

„То је сада једна неморална политичка игра“, сматра Гавриловић.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Дојче веле)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. За забрану, трајну забрану је и Сулејман Угљанин, из једне
  од странака у Санџаку/Рашкој, на себи својствен начин, а нико
  од ЛГБТ шалабајзера, па ни из политичког врха Србије се томе
  јавно не противи, нити то критикује?!
  Нико против њега није и не помишља да поднесе тужбу за
  говор мржње, нетолеранцију…, а да се притом позива на Устав,
  Кривични закон или Закон о поштовању људских /ЛГБТ/ права.?!
  Ево шта каже Сулејман Угљанин:

  ”Сулејман Угљанин, председник Странке демократске акције
  Санџака, управо на такав начин, бруталном метафором,
  описао је разлоге због којих се његова политичка организација
  уопште не бави ЛГМТИ+ заједнице.

  Програм наше странке не помиње теме истополних заједница.
  Програм смо радили годинама, све теме смо проверавали на
  свим циљним групама. Ниједна циљна група, ниједан
  појединац није показао интересовање за то питање. Само
  смо од једног земљорадника чули нешто на ту тему. Он нам
  је рекао: „Ми, сточари, за то знамо једино кроз стоку. Кад нека
  крава почне да скаче на другу краву, или бик на бика, ми то
  хитно продамо месарима за место, јер то на пијаци нико неће
  да купи. Много јефтиније продамо такву него нормалну краву.
  Мислим да је тај сточар нашао формулу за то питање
  – објаснио је Угљанин.”

  https://srbin.info/politika/kako-protiv-pedera-u-dusi-imamo-pravo-na-samoodbranu-i-za-gej-paradu-i-za-kim/

  9
  1
 2. Карте су у продаји, још мало па нестало.

  Belgrade Pride 2022 EuroPride – komplet
  Kalemegdan, Donji grad , Beograd
  16. septembar 2022, petak – 17. septembar 2022, subota
  Standard dvodnevna 1.500,00
  VIP dvodnevna 20.000,00

  O Događaju

  EuroPride 2022 u Beogradu ne može se zamisliti bez bogatog zabavnog programa. Pozivamo vas da nam se pridružite u proslavljanju ljubavi, različitosti i prihvatanja! Ovo je zaista važna prekretnica jer je EuroPride najvažniji događaj za proslavu LGBTI+ zajednice koji ove godine se po prvi put organizuje u jugoistočnoj Evropi.

  Od 16. do 17. septembra Donji grad Kalemegdanske tvrđave, jedno od najživopisnijih mesta Beograda sa velikim istorijskim značenjem, postaće Prajd Park u kom će se održati dva koncerta u okviru programa EuroPride 2022.

  Oba događaja počinju u 19 h i trajaće do ranih jutarnjih časova. Nastupiće neki od najpopularnijih domaćih i stranih zvezda – Angellina, Bojana Vunturišević, tam, Sajsi MC, Ida Prester & Lollobrigida, Sara Jo, Senidah i drugi, kao i DJ-evi i drag šou nastupi. Hedlajneri koncerta će biti Roi Perez i Patrick Mason.

  Vreme je da slavimo ljubav i igramo celu noć! Vreme je da Beograd podeli svoj vajb sa Evropom! Vreme je za EuroPride 2022!
  Za više informacija i program EuroPride 2022 posetite: https://europride2022.com/

  (https://tickets.rs/event/belgrade_pride_2022_europride_komplet_2906)

 3. @Навали народе

  Упозорење:
  У случају отказивања ”Догађаја”, Организатор не враћа новац
  за купљене улазнице!

 4. Драган Славнић Неће бити отказивања “догађаја”, не брините. Чим је председник рекао “.. таман и Бајден..”, а Блинкен “Јел си сигуран?”, “Ма јоок, зезам се, то је намењено овима мојима”, био је јасан исход целог овог замешатељства које је између осталог требало да прикрије и неке председникове одлуке о КиМ. Знам само да “екипа” познатија као” стан на дан”, хостели и угоститељи задовољно трљају руке..

Оставите коментар